Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Θα έχει νερό η Θερμή

 

Δεν θα πραγματοποιηθούν, τελικά, σήμερα οι προγραμματισμένες εργασίες της ΔΕΥΑΛ στην Θερμή για την σύνδεση νέου αγωγού ύδρευσης στον κεντρικό αγωγό του υδραγωγείου του Συνδέσμου. Λόγω καιρικών συνθηκών, η Επιχείρηση αποφάσισε να αναβάλλει για λίγες μέρες την συγκεκριμένη παρέμβαση, που θα είχε συνέπεια την διακοπή της υδροδότησης στην περιοχή. Οπότε, δεν θα κοπεί το νερό σήμερα στα χωριά της Θερμής, εκτός αν παγώσουν οι σωλήνες από το κρύο…

Ν.Β.

 

 

 

Αναβολή και στην διανομή

 

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας ανακοινώθηκε χθες ότι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η σημερινή διανομή των πορτοκαλιών στους δικαιούχους της Μυτιλήνης αναβάλλεται. Θα ξεκινήσει πάλι την Πέμπτη, 21 του μηνός μέχρι και την Παρασκευή, στο γνωστό μέρος, στις εγκαταστάσεις της ΕΨΥΠΑΛ, στον Καρά-Τεπέ, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Ν.Β.

 

Προσοχή στους δρόμους

Μπορεί χθες και σήμερα, μικροί και μεγάλοι να κινούνται προς τα ορεινά χωριά για να απολαύσουν το μαγευτικό τοπίο με τα χιόνια, αλλά οι αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή και αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων. Η κατάσταση των δρόμων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω της ολισθηρότητας από το χιόνι και τον παγετό, αν και έπεσαν αυτές τις μέρες τόνοι αλατιού στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό. Γι’ αυτό οι οδηγοί πρέπει να έχουν “τα μάτια τους δεκατέσσερα” και να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Ν.Β.

Δέκα χρόνια…

 

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Διεθνές τουρνουά τένις γυναικών στη Μυτιλήνη. Ένας θεσμός που ξεκίνησε φιλόδοξα στα νέα γήπεδα αντισφαίρισης στη Νεάπολη και συνεχίζει έχοντας περάσει “από σαράντα κύματα”, καθώς υπήρξαν χρονιές που η διοργάνωση λίγο έλειψε να ματαιωθεί… ελλείψει χρημάτων. Οι εγκαταστάσεις διατηρούνται σε καλή κατάσταση και ο θεσμός συνεχίζεται χάρη στο δραστήριο Όμιλο Αντισφαίρισης Λέσβου.

Φέτος όλα δείχνουν ότι οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν ομαλά καθώς ο Δήμος, όπως και πέρυσι, συμπαρίσταται στη διοργάνωση. Μπορεί για κάποιους το τένις να είναι ένα ακριβό άθλημα, ή άθλημα για λίγους, όμως, αυτό δεν ισχύει. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Μυτιλήνη και ειδικά στα μικρά παιδιά, που έχουν να παρουσιάσουν και επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις.  Οι  διεθνείς αγώνες φέρνουν επισκέπτες στο νησί, δεδομένου ότι οι αθλήτριες και οι συνοδοί τους καλύπτουν από μόνοι τους τα έξοδα διαμονής και διατροφής.

Πελ.Γ.

 

 

Οι γιαγιάδες της Συκαμιάς

 

Ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα είχε η “Καθημερινή” στις γιαγιάδες της Συκαμιάς. Οι τρεις ηλικιωμένες γυναίκες που έγιναν σύμβολο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς στη Λέσβο όταν πήραν στα χέρια τους και τάισαν ένα μικρό προσφυγόπουλο, μίλησαν για την προσφυγιά, όπως την έζησαν οι ίδιες, καθώς οι μητέρες τους ήρθαν από τα απέναντι παράλια το 1922.

«Ξέρουμε από προσφυγιά, γι’ αυτό τους πονάμε τους ανθρώπους που έρχονται», είπαν οι ίδιες, οι οποίες καθημερινά βλέπουν τις βάρκες να φθάνουν στην ακτή και τους πρόσφυγες να βγαίνουν και να φιλάνε το έδαφος με ανακούφιση. Η φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη έγινε η αιτία όλος ο κόσμος να μιλάει για τις τρεις γιαγιάδες – τροφούς. Οι ίδιες από τότε έχουν πάρει και άλλα μωρά στην αγκαλιά τους και τα έχουν φροντίσει.

Η κ. Μηλίτσα δεν ξεχνάει την εικόνα ενός παιδιού από τη Συρία, που της προσέφερε κομμάτι από το ψωμί που έτρωγε. Και η κ. Μαρίτσα περιγράφει μια σκηνή που τη συγκίνησε: «Είχα σφιχτά τα χέρια μου και ήρθε ένα μωρό να μου ανοίξει τη χούφτα. Νόμιζα ότι ήθελε λεφτά και του είπα ότι δεν έχω παράδες. Όμως τελικά κατάλαβα ότι ήθελε να με αγκαλιάσει και να με φιλήσει. Ίσως του θύμισα τη γιαγιά του», λέει χαρακτηριστικά.

Πελ.Γ.

 

 

Ιώσεων συνέχεια…

 

Αυξημένη παραμένει η νοσηρότητα αυτές τις ημέρες με την κίνηση στην πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να είναι σε υψηλά επίπεδα. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων από τους δυο ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα δεν έχουν σταλεί ακόμη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ωστόσο οι γιατροί αναμένουν ότι η περίοδος αιχμής για τις εποχικές ιώσεις θα παραμείνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και βέβαια θα υπάρξουν και περιστατικά γρίπης.

Πελ.Γ.

 

Απάντησε ο Φλωρίδης

 

Απάντησε ο σύμβουλος αγροτικών θεμάτων, Γιάννης Φλωρίδης, στα όσα του καταλόγισε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με αφορμή τη δήλωση που είχε κάνει από την “Τηλεόραση Μυτιλήνης” ότι δεν υπάρχει αγροτικό κίνημα στο νησί μας.

Εκφράζοντας την έκπληξή του ο ιδιώτης μελετητής για την ανακοίνωση που στρέφεται εναντίον του επισημαίνει πως θα περίμενε από την Ομοσπονδία να ασκήσει κριτική για τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τη δυσμενή μεταχείριση του αγροτικού κόσμου της Λέσβου και των νησιών, καθώς η νησιωτική Ελλάδα είναι η μόνη περιοχή όπου οι δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Χωρίς διάθεση να αντιδικήσει τονίζει το έλλειμμα ανάδειξης τέτοιων θεμάτων από τους εκπροσώπους των αγροτών στη Λέσβο, δηλώνοντας διατεθειμένος αν αυτό κριθεί απαραίτητο από την Ομοσπονδία να τους ενημερώσει για τα ζητήματα των επιδοτήσεων και να βοηθήσει, αν επιθυμεί κάτι τέτοιο η Οργάνωση.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Ο αγώνας και ο… έρωτας

 

Δεν απάντησε, επί της ουσίας, ο Γραμματέας της νεολαίας του κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλος για τα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία έχουν διοριστεί σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού το τελευταίο διάστημα, η μητέρα, ο αδελφός του και μια φίλη του. Αντιθέτως μάλιστα εξέπληξε δυσάρεστα η γραπτή δήλωσή του με την οποία παραπέμπει στους δημοκρατικούς αγώνες των προγόνων του και αφήνοντας να εννοηθεί πως η οικογένειά του βοηθά όπου ζητήσει το κόμμα, καταλήγει με τις εξής δυο λέξεις: «Μπροστά στη ρουφιανιά και τον κιτρινισμό στέκομαι περήφανος και τους γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια»!

Η περίπτωση των οικογενειακών προσώπων του Γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία από τις τόσες περιπτώσεις που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας για διορισμούς βουλευτών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον κρατικό μηχανισμό. Ενδεχομένως αν αυτό γινόταν πριν από 10 χρόνια, να περνούσε στα “ψιλά γράμματα” των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης της Αθήνας, σε μία περίοδο όμως μεγάλης ανεργίας σε όλη την Ελλάδα και με μια κυβέρνηση της Αριστεράς που εκλέχτηκε έχοντας ως “Ευαγγέλιο” τις ίσες ευκαιρίες για όλους, αυτό δύσκολα μπορεί να το χωνέψει κανείς.

Δεν μπορεί από τη μια η κυβέρνηση να ζητά νέες θυσίες από τους πολίτες και από την άλλη να δίνει την αίσθηση πως αντιμετωπίζει τις δομές του κράτους ως “μαγαζί” του κόμματος, τοποθετώντας το μισθολόγιο των λεγόμενων “ειδικών συνεργατών” σε υψηλότερο κλιμάκιο ώστε να μην χάνουν!

Όσο για τον γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και τραγουδιστής της ραπ, απλά να θυμίσουμε πως δεν πέρασε και πολύς καιρός από τότε που τραγουδούσε ο ίδιος το «Έλα πάλεψε μαζί μας στο δρόμο της φωτιάς / για κάθε ένα ρουσφέτι που ζητάει τη σιωπή σου»!

Να, λοιπόν, που ο αγώνας έχει κοινά στοιχεία με τον έρωτα. Όταν αγωνίζεσαι υπάρχει ένας κάποιος ρομαντισμός, όπως και με τους ερωτευμένους, όταν όμως γίνει ο γάμος…

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Έχουν ορίζοντα τριετίας

 

Για 3 τουλάχιστον χρόνια προγραμματίζουν την παραμονή τους στην Λέσβο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν, πράγμα που σημαίνει πως – αν είναι έγκυροι αυτοί οι υπολογισμοί –  δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα στο κεφάλαιο μεταναστευτικό.

Να γιατί παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αυξάνονται και πληθύνονται στο νησί μας, ώστε να έχουν το χρόνο να οργανωθούν για το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα του καλοκαιριού. Άλλωστε από στελέχη τέτοιων οργανώσεων γίνονται οι εκτιμήσεις για ακόμα και πάνω από 5.000 μετανάστες ημερησίως στη Λέσβο το προσεχές καλοκαίρι, αριθμός που δεν είναι καθόλου εξωπραγματικός αν τον συγκρίνουμε με τα νούμερα του φετινού καλοκαιριού.

Σ.ΣΑΜ.

 

Μας το θύμισαν… κατά λάθος

 

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους πραγματοποίησαν τα σωματεία μπάσκετ της Παναγιούδας, Θησέας και Ελπίδες. Ωστόσο στο δελτίο τύπου που εστάλη στα ΜΜΕ, ο αποστολέας μας απέστειλε το κείμενο από την κοπή πίτας το 2010, έξι χρόνια πριν.

Εκεί, λοιπόν, στην τότε αντίστοιχη εκδήλωση αναφερόταν ότι «ο Αντινομάρχης Σταύρος Ψαρόπουλος ανακοίνωσε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι η μελέτη για να σκεπαστεί το υπάρχον γήπεδο μπάσκετ της Παναγιούδας προχωράει και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, μία είδηση που προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης,  κ. Χατζηκομνηνός εξήρε τις επιτυχίες των 2 σωματείων, και δήλωσε ότι είναι καθήκον όλων των φορέων να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια, με κορωνίδα την δημιουργία του κλειστού γηπέδου. Ευχή όλων η κοπή της βασιλόπιτας του 2011 να γίνει στο νέο γήπεδο της Παναγιούδας».

Φυσικά όχι το 2011, αλλά ούτε το 2021 δεν πρόκειται να γίνει το νέο γήπεδο της περιοχής. Απλά ήταν μια καλή ευκαιρία να θυμόμαστε κάποιες φορές τα όσα “παχιά” λόγια λέγονται και την εξέλιξη τους… Έστω και αν τα “θυμηθήκαμε” κατά λάθος…

Σ.Τσιν.

 

 

Σκοτεινοί δρόμοι

 

Το τελευταίο διάστημα ο δρόμος των Λουτρών τις βραδινές ώρες είναι σκοτεινός. Για όποιον γνωρίζει τον συγκεκριμένο δρόμο σε κάποια σημεία υπάρχει φωτισμός, όμως, για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί. Ούτως ή άλλως είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους πάνω στο νησί και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος χωρίς καθόλου φωτισμό, ειδικά κάποιες μέρες όπως αυτές που διανύουμε, που οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες με πολλές βροχές και μηδενική ορατότητα.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε κάποιες συνοικίες μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, κάποιες φορές χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Ενδεχομένως το πρόβλημα να εντοπίζεται στην ΔΕΗ η οποία μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους “περικοπές” για να αποφύγει γενικά μπλακ – άουτ, αλλά η ανθρώπινη ζωή προφανώς έχει μεγαλύτερη αξία.

Σ.Τσιν.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ