Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έπιασαν 1,2 τόνο σκάρτα μύδια


  • Μύδια – δηλητήριο επιχείρησαν να εξαγάγουν από τον κόλπο Καλλονής, έπεσαν όμως σε έλεγχο και η παρτίδα οδηγήθηκε προς καταστροφή  
  • Πρόλαβε τα χειρότερα το Λιμεναρχείο προστατεύοντας “την τιμή της Λέσβου” και τη φήμη των ονομαστών αλιευμάτων του κόλπου Καλλονής

1,2 τόνο σκάρτα όστρακα του κόλπου Καλλονής μπλόκαρε χθες το πρωί το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης σε αυτοκίνητο-ψυγείο όπου ήταν φορτωμένο το εμπόρευμα για να ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής εκτός Λέσβου. 

Πρόκειται για μύδια (χάβαρα) του κόλπου Καλλονής, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών ελέγχων που διενεργεί το Λιμεναρχείο αναζητώντας παράνομα εμπορεύματα. Η πρώτη εικόνα των λιμενικών ήταν ότι πολλά από τα χάβαρα ήταν μικρότερα του προβλεπόμενου μεγέθους, οπότε ξεκίνησε ενδελεχής έλεγχος κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα όστρακα υπήρχαν και ποσότητες αλλοιωμένων και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε δυσοσμία μέσα στο αυτοκίνητο από την αλλοίωση. 

Οι λιμενικοί ζήτησαν τη συνδρομή κτηνιάτρου, ο οποίος επιβεβαίωσε το πρόβλημα της αλλοίωσης που είναι και το πιο σοβαρό, καθώς η ποσότητα είναι μεγάλη και πέραν της επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση αυτών των μυδιών ένα ακόμα κυρίαρχο ζήτημα είναι και η φήμη των προϊόντων του κόλπου Καλλονής. Υπενθυμίζουμε ότι τα μύδια του κόλπου Καλλονής γίνονται ανάρπαστα για εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες, με κύριο πελάτη την Ιταλία, όπου όμως εκεί τα στάνταρ είναι υψηλά και είναι δεδομένο ότι τα αλλοιωμένα όστρακα αν ταξίδευαν στη γειτονική χώρα το φορτίο θα το μπλόκαραν οι ιταλικές αρχές κατά την εισαγωγή.  

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας και κατ’ επέκταση και η Λέσβος θα υφίσταντο μια σοβαρή δυσφήμιση για το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς επίσης και οι  διαδικασίες κάτω από τις οποίες γίνεται η διακίνηση των οστράκων, δεδομένου πως το να περάσει μια παρτίδα 1,2 τόνου σκάρτων μυδιών κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών και να καταλήξει στο εξωτερικό, κάτι τέτοιο θα παρέπεμπε μόνο σε τριτοκοσμική χώρα! Ακόμα όμως και στην εγχώρια κατανάλωση να είχε καταλήξει η συγκεκριμένη παρτίδα τα προβλήματα θα ήταν σοβαρά και από υγειονομική άποψη, καθώς τα μύδια είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν που μπορεί να μετατραπεί σε δηλητήριο αν δεν είναι φρέσκο και καλά ελεγμένο.  

Πηγές του λιμενικού εκτιμούσαν στα Νέα της Λέσβου ότι τα όστρακα αυτά έμειναν για κάποιες ώρες μέσα σε σκάφος ή στην προβλήτα περιμένοντας σε αυτοκίνητο για να φορτωθούν στο ψυγείο και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αυτής της περιόδου επήλθε η αλλοίωσή τους.  

Κανονικά οι αλιείς και οστρακαλιείς που διακινούν μύδια μετά την αλίευση καθημερινά τα τοποθετούν μέσα σε δίχτυα και τα ποντίζουν στη θάλασσα σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να διατηρούνται φρέσκα στο νερό μέχρι να φτάσει το αυτοκίνητο-ψυγείο και να τα παραδώσουν για εξαγωγή. Ωστόσο φέτος λόγω των διαδοχικών κλοπών οστράκων από τα σημεία που ποντίζονται, οι αλιείς προσπαθούν να συντομεύουν τους χρόνους και πιθανώς μία τέτοια εκδοχή να αφορά και τη συγκεκριμένη παρτίδα. Το ζήτημα όμως είναι ότι ενώ τα όστρακα αλλοιώθηκαν δεν έπρεπε να φορτωθούν στο αυτοκίνητο για διακίνηση, αλλά να καταστραφεί η παρτίδα.

Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης πρόλαβε τα χειρότερα προστατεύοντας την τιμή της Λέσβου και εν προκειμένω τη φήμη των ονομαστών αλιευμάτων του κόλπου της Καλλονής.

Τα περαιτέρω τα ανέλαβαν οι λιμενικές αρχές βεβαιώνοντας τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Σημειωτέον ότι το διάστημα που διανύουμε είναι και το τελευταίο για την οστρακαλιευτική περίοδο των μυδιών, καθώς η αυλαία πέφτει το Μάρτιο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img