Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

“Επιχείρηση” σκούπα, φαράσι, πλυντήριο

  • Το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας περιμένει η Δ. Αλεξανδρή για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας

Επιχείρηση-σκούπα, φαράσι και πλυντήριο έχει στήσει η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Μυτιλήνης, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, αλλά και εν όψει του ακόμη δυσκολότερου χειμώνα που έρχεται. 

Με την προμήθεια των 800 νέων κάδων απορριμμάτων που έφθασαν από την Αθήνα πριν λίγες μέρες, τα συνεργεία της Καθαριότητας αντικαθιστούν σε κάθε γειτονιά της πόλης τους παλιούς και φθαρμένους κάδους και παράλληλα καθαρίζουν και απολυμαίνουν τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί. Οι ίδιες εργασίες εκτελούνται και σε πεζοδρόμια και πλατείες, με ειδικά απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Δήμητρα Αλεξανδρή απευθύνει έκκληση για μια ακόμη φορά μέσα από τα “Νέα της Λέσβου” για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα καθαριότητας και την διατήρηση μιας καλής κατάστασης το επόμενο διάστημα. Η ίδια ανέλαβε την πρωτοβουλία και για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων και των εισόδων στα σχολεία που θα ανοίξουν σε μία εβδομάδα και θα προχωρήσει και στην συντήρηση των διαβάσεων που έχουν εξαφανιστεί, όπως έγραψαν τα “Νέα της Λέσβου” πριν λίγες μέρες.

Όλες αυτές οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται σε μια περίοδο που η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό, αφού μέσα στον Αύγουστο έληξαν οι συμβάσεις τόσο των εργαζομένων μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, όσο και των εποχικών που είχαν προσληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από μέρα σε μέρα αναμένεται εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που θα δίνει και πάλι την δυνατότητα στους Δήμους να προσλάβουν συμβασιούχους για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Όπως δήλωσε η Δ. Αλεξανδρή, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να διατηρούμε την Μυτιλήνη και όλες τις Δημοτικές Ενότητες καθαρές, πόσο μάλλον όταν η πανδημία παραμένει. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ως συμμάχους όλους τους πολίτες κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και της εικόνας του τόπου μας».

 

Μέσα στο Σεπτέμβριο

Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ θα δημοσιευτεί μέσα στον Σεπτέμβριο και θα αφορά στην πρόσληψη 25.000 ανέργων σε Υπηρεσίες των Δήμων. Οι Δήμοι έχουν ήδη δηλώσει τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται στις Υπηρεσίες τους και το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στην διασταύρωση των προσφερόμενων θέσεων, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ειδικότητες που οι Δήμοι ζητούν, οι θέσεις να καλυφθούν με άλλες ειδικότητες προκειμένου να μην μείνουν κενές θέσεις στο πρόγραμμα, όπως συνέβη πέρυσι.

Εκτός από τους Δήμους, προσλήψεις θα γίνουν και στις Περιφέρειες, καθώς και σε άλλους δημόσιους φορείς, όπως στο προηγούμενο πρόγραμμα. Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω κριτηρίων του ΑΣΕΠ, ενώ δικαιούχοι είναι μόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

– Άνεργοι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα

– Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

– Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Η διάρκεια θα είναι και πάλι 8 μήνες, ενώ θα περιλαμβάνει και πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.