Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Επιδότηση σε νέους για να φτιάξουν παλιά σπίτια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Παράταση στην υλοποίηση των έργων από όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση της 3ης τροποποίησης της προκήρυξης του προγράμματος και προβλέπεται ότι, για αιτήσεις σε υπαγωγή όπου η προθεσμία ολοκλήρωσης των ενεργειακών παρεμβάσεων λήγει εντός του διαστήματος από 31/10/2022 έως και 27/02/2023, η καταληκτική παρατείνεται αυτοδίκαια ως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Διευκρινίζουμε πως δεν πρόκειται για την τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά για την αμέσως προηγούμενη, για την οποία μάλιστα είχε υποβάλει έγγραφα για να δοθεί παράταση και το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.  Μάλιστα, όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης «είχαμε ζητήσει την παράταση και ότι έχουμε και νέα τροποποίηση της προκήρυξης ήταν αναμενόμενο, καθώς οι δικαιούχοι δεν προλάβαιναν να υλοποιήσουν τα έργα για τα οποία επιδοτούνται, ενώ έχουμε και ζητήματα από τις ανατιμήσεις υλικών. Πιστεύω όμως πως καθώς η παράταση μέχρι το Φεβρουάριο δεν είναι αρκετή, μια και η χειμερινή περίοδος δεν είναι κατάλληλη ειδικά για παρεμβάσεις, όπως είναι η κατασκευή των θερμοπροσόψεων, η καταληκτική ημερομηνία έπρεπε να έχει παραταθεί μέχρι το καλοκαίρι και να δείτε που τελικά αυτό θα γίνει με νέα παράταση, που πιθανώς να δοθεί το Φεβρουάριο».

Αναλυτικά οι αλλαγές θα αποτυπώνονται στην υπό έκδοση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του προγράμματος.

 

Ο νέος κύκλος

Την ίδια ώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο νέος κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ στον οποίο προστίθεται μία επιπλέον ενότητα, που αφορά τους νέους και καλύπτει την ανακαίνιση εσωτερικού κατοικιών. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί ως Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για ποσά έως 20.000€ και η ανακαίνιση θα καλύπτει δικαιούχους νέους ηλικίας 18 – 39 ετών με στόχο την αύξηση της ιδιοκατοίκησης, όπως και την ανακαίνιση παλαιότερων σπιτιών με συνολικό προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 25.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις βελτίωσης στο ακίνητό του, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 50% έως και 90%. Στο «Ανακαινίζω» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με ποσοστό επιδότησης 30% για όλους.

Το πρόγραμμα για την ανακαίνιση του ακινήτου θα επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Πιο αναλυτικά, αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους, στο «Εξοικονομώ» ο δανεισμός θα είναι άτοκος, ενώ για το «Ανακαινίζω» προβλέπεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.00 ευρώ.

Όσον αφορά στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Εξωτερική θερμομόνωση
 • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
 • Συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης
 • Παρεμβάσεις αυτοματοποίησης (Smart Home)
 • Οικιακές ηλεκτρικές συσκευές

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις μη ενεργειακού χαρακτήρα, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ανακαίνιση χώρων κουζίνας, μπάνιου και ειδών υγιεινής
 • Αντικατάσταση πόρτας εισόδου
 • Αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
 • Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων
 • Επιχρίσματα
 • Επισκευές δομικών στοιχείων

Τα επιλέξιμα ακίνητα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να χρησιμοποιούνται ήδη ή να πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, να είναι μονοκατοικίες ή διαμερίσματα της ενεργειακής κατηγορίας Γ’ ή χαμηλότερης.

Σχολιάζοντας την επέκταση του προγράμματος και στην ανακαίνιση για τους νέους, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανωλακέλλης σημείωσε ότι η ενίσχυση στους νέους θα αποτελέσει ένα κίνητρο για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, παρέχοντας τη δυνατότητα για την εκτέλεση και άλλων επιδοτούμενων εργασιών.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img