Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Πυρκαγιά στα Βατερά – Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις, κοντά στη Βρίσα η φωτιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Επικίνδυνη πυρκαγιά στα Βατερα ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί, σηκώνοντας στον αέρα τα πετζετελ αεροσκάφη και κινητοποιώντας τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Η εστία της φωτιάς βρίσκεται σε δασική έκταση πίσω από τον παραλιακό δρόμο και ο πυκνός καπνός έχει καλύψει την περιοχή.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης σπεύδουν οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου και εθελοντές πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Update: Εντολή εκκένωσης στα Βατερα δόθηκε σύμφωνα με πληροφοριες αφού η πυρκαγιά έχει πάρει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις. Όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο συμβάν και έχουν κληθεί εναέρια μέσα από την Αθήνα.
11.52: Η φωτιά είναι στα όρια του οικισμού και δίνεται μάχη για να σωθούν τα σπίτια, ενώ η εκκένωση συνεχίζεται.
12.47: Με πέντε αεροσκάφη από την Αθήνα, δύο καναντέρ και τρία air tractor, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα Βατερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έφτασε στα σπίτια και τις επιχειρήσεις προκαλώντας μεγαλες ζημιές.
13.06: Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών στη Λέσβο
13.33: Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καλεί φίλους και μέλη του να κατευθυνθούν στην περιοχή του Πολιχνίτου για να βοηθήσουν. «Η φωτιά στα Βατερά παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βρίσκονται κοντά στο σημείο ενώ σπεύδουν και άλλες δυνάμεις. Καλούμε τώρα, άμεσα, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να κατευθυνθούν προς Πολιχνίτο με νερό, υδροφόρα οχήματα και σκαπτικά εργαλεία. Είναι ώρα ευθύνης και δράσης» αναφέρει η ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου.
13.55: Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, με 20 οχήματα και 90 άνδρες, δεκάδες εθελοντές, πεζοπόρα τμήματα και 8 συνολικά αεροσκάφη. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται από το πρωί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βερρος με τον Αντιδήμαρχο, Ανδρέα Άξη, οχήματα, υδροφόρες, οδηγούς και χειριστές, συντονίζοντας τις ενέργειες για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.
14.10: Ελαφρύς τραυματισμός Πυροσβέστη, ενώ η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται.

14.33: Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ολοκληρώθηκε πλήρως ο εφοδιασμός του σημείου συγκέντρωσης των πολιτών στο Στάδιο Πολιχνίτου, με νερά, χυμούς και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο.

Οι υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου είναι εκεί για τους δημότες για να συμβάλλει σε οτιδήποτε χρειαστούν.
Απεγκλώβισε 9 άτομα το Λιμενικο

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα άτομα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία απο τους 9 παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με καναντέρ, πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες κ.α. ενώ στην περιοχή βρίσκεται και η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

16.50: Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές προσπαθούν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά για να μην επεκταθεί προς την περιοχή της Βρίσας.

Όσον αφορά τη συμβολή της Αστυνομίας, πάνω από 60 αστυνομικοί, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συμμετέχουν στις επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής έχουν απομακρύνει πάνω από 450 πολίτες από 2 ξενοδοχειακές μονάδες, 1 τουριστική επιχείρηση και 92 κατοικίες.
18.56: Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς αυτή την ώρα, προς τον Άγιο Φωκά και νότια και ανατολικά της Βρισας και του Σταυρού. Επιστρατεύτηκαν μηχανήματα έργου για την δημιουργία αντιπυρικων ζωνών ώστε να μην κινδυνέψουν οι κάτοικοι των δύο χωριών και για να μην ξεφύγει η φωτιά μέσα στο δάσος του Σταυρού. Συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από αέρος, ενώ η πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα είναι δύσκολη λόγω των στενών δρόμων.

21:39: Η Διοίκηση του εργατικού κέντρου καλεί σε ετοιμότητα τα σωματεία , τους εργαζόμενους για να βοηθήσουν και να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στις περιοχές που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά. Η νύχτα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη με τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Άμεσα και με ευθύνη της Κυβέρνησης και του κράτους πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν τη μάχη παρά τις τεράστιες ελλείψεις.

21.44: Δύσκολο το βράδυ, καθώς η πυρκαγιά καίει ακόμη, κοντά στη Βρίσα…

22.00: Εφιαλτική είναι η σημερινή νύχτα για τα Βατερα και όλα τα χωριά του Πολιχνίτου που έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας. Στις 8 το βράδυ σταμάτησαν οι ρίψεις από τα αεροσκάφη και πλέον οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν τα μέτωπα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Με το πρώτο φως της μέρας αναμένονται νέες ενισχύσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με επίγεια και εναέρια μέσα.
22:19: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και όλους τους αγρότες του νησιού μας αύριο με το πρώτο φως της ημέρας να είναι έτοιμοι με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ με δεξαμενές νερού ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου Βατερών.
23:00 Ανακοίνωση Αστυνομίας 

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών και του Πολιχνίτου στη Λέσβο.

Ειδικότερα, -46- αστυνομικοί και -17- οχήματα συνεχίζουν να συνδράμουν ουσιαστικά τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά.

Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες, στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού για την άμεση ανταπόκριση και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που επιδεικνύουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

23:08: Μεγάλη η αποψινή νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πολιχνίτου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο υπο μερικό έλεγχο βρίσκεται αυτή την ώρα το μέτωπο προς Σταυρό ενώ ανεξέλεγκτη  μαίνεται η φωτιά στο άλλο μέτωπο προς Βρίσα. 
Εν τω μεταξύ ο καπνός από την πυρκαγιά έφτασε μέχρι τις Κυκλάδες…
Περισσότερες φωτογραφίες/βίντεο από την εξέλιξη της πυρκαγιάς:
Ελαφρύς τραυματισμός πυροσβέστη (φωτο: Ταξιάρχης Βέρρος)
Φωτο: Ταξιάρχης Βέρρος
Φωτο: Ταξιάρχης Βέρρος
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης στην περιοχή της πυρκαγιάς
Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος στην περιοχή της πυρκαγιάς.
Ο καπνός είναι ορατός από την περιοχή της Αρίσβης [φωτο: Δημήτρης Ουζουνέλλης]
Βίντεο από τα ανοιχτά του beach club ARENA από τον Βασίλη Κουτλή:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

More articles