Οι επίμονοι κάτοικοι του Μεγαλοχωρίου

Spread the love
Στο Μεγαλοχώρι το πρώτο κουδούνι δεν έχει χτυπήσει ακόμη, για τα 22 παιδιά του Δημοτικού σχολείου και τα δυο του νηπιαγωγείου. Το σχολείο του χωριού, που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής, επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου και οι φορείς της εκπαίδευσης μαζί με τους αρμόδιους του Δήμου, αποφάσισαν προσωρινά το Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου – μέχρι να τοποθετηθούν οι λυόμενες αίθουσες στην αυλή του – μαζί με το Δημοτικό σχολείο Πλαγιάς να συστεγασθούν με πρωινό ωράριο στο  3ο Δημοτικό σχολείο Πλωμαρίου.

Κι όμως οι γονείς αρνούνται να μεταφερθούν τα παιδιά τους – έστω προσωρινά – στο Πλωμάρι. Παρά την αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στο αίτημα για παράταση του σχολικού έτους  -όπως έγινε στη Βρίσα – επιμένουν να μην εγκαταλείψουν το σχολείο και περιμένουν τα λυόμενα να στηθούν στην αυλή ώστε να λειτουργήσει ξανά.

Ούτε στον αγιασμό…

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Μεγαλοχωρίου μάλιστα δεν συμμετείχαν στον Αγιασμό που προγραμματίσθηκε φέτος για όλα τα σεισμόπληκτα σχολεία χωριών της περιοχής του Πλωμαρίου, στο 3ο Δημοτικό σχολείο Πλωμαρίου, περιμένοντας να κάνουν αγιασμό στο σχολείο τους, όταν θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Στη  ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει  την περασμένη εβδομάδα στο Δήμο για τη λειτουργία των σεισμόπληκτων σχολείων, το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα λυόμενα στο Μεγαλοχώρι ήταν δυο εβδομάδες, από  την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, τόνισε ότι χθες αναμενόταν να ξεκινήσουν και δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών από το Μεγαλοχώρι μέχρι το Πλωμάρι, όμως οι γονείς συνεχίζουν να αρνούνται. «Είναι κρίμα να μένουν τα παιδιά μακριά από το σχολείο. Παράταση στο σχολικό έτος δεν θα δοθεί για το συγκεκριμένο σχολείο. Αφού υπάρχει λύση, για λίγες μέρες θα πρέπει τα παιδιά να μετακινηθούν στο Πλωμάρι».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού σχολείου Μεγαλοχωρίου, Δημήτρης Μουτζούρης, μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» εξήγησε τους λόγους της επίμονης άρνησης των γονιών καθώς η απόφαση είναι ομόφωνη.

«Τα παιδιά μας γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη μικρή κοινωνία ενός χωριού. Αλλιώς έχουν μεγαλώσει.  Δεν μπορούμε ξαφνικά να τα μεταφέρουμε σε μια πιο μεγάλη πόλη. Δεν έχουν μάθει έτσι και υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι. Για ποιο λόγο να μπούμε στη διαδικασία να στείλουμε παιδιά Δημοτικού σε τόσο μεγάλη απόσταση από τα σπίτια τους, όταν είναι ζήτημα ημερών – όπως μας λένε οι αρμόδιοι – για να μπουν τα λυόμενα και να λειτουργήσει το σχολείο μας; Χάθηκε τόσος χρόνος από τον Ιούνιο που έγινε ο σεισμός. Είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους το καλοκαίρι για αυτές τις εργασίες και τώρα μας στέλνουν στο Πλωμάρι. Ας φροντίσουν να επισπεύσουν τις εργασίες να μπουν τα κοντέινερ και ας προχωρήσει ο ΟΣΚ τα έργα επισκευής στο σχολείο μας», μας λέει χαρακτηριστικά.

«Να μείνει ζωντανό το σχολείο»

Για τους κατοίκους του ορεινού Μεγαλοχωρίου, όμως, υπάρχει και μια άλλη σκέψη πίσω από την απόφαση της προσωρινής μετακίνησης των μαθητών στο Πλωμάρι. «Μπορεί πολύ εύκολα να μας πουν στη συνέχεια ότι το σχολείο επειδή έχει λίγους μαθητές μπορεί να καταργηθεί και να πάνε πλέον μόνιμα οι μαθητές μας στο Πλωμάρι. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το σχολείο μας ζωντανό και όπως κάνουμε χρόνια τώρα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Για μας τους κατοίκους των χωριών η παιδεία είναι το οξυγόνο, ας μην έχουμε υποδομές στην υγεία, όχι όμως να μας στερήσουν την παιδεία».

Οικοδόμος στο επάγγελμα ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Μουτζούρης, έχει προσφέρει αμέτρητες φορές εθελοντική εργασία και έχει δώσει αγώνα για το σχολείο του χωριού του, όπου φοιτούν τα δίδυμα παιδιά του. Το Αθανασιάδειο Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου χρονολογείται από το 1902 και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό. Έχει οργανώσει πολλές εκπαιδευτικές δράσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις για τους μαθητές του.  Διαθέτει μάλιστα και δικό του ιστολόγιο στο διαδίκτυο και δημιουργός του ήταν ο επί σειρά ετών δάσκαλος του χωριού, Ηλίας Διαμαντόπουλος.

Με καταγωγή από τα Γιαννιτσά ο νεαρός δάσκαλος επέλεξε για τουλάχιστον 4 χρόνια να παραμείνει στο Μεγαλοχώρι και μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων να κάνουν μικρά θαύματα για την στήριξη και ανάδειξη του σχολείου. «Για μας ήταν πραγματικός δάσκαλος, με όλη τη σημασία της λέξεως. Αγάπησε το σχολείο μας και τον αγάπησε και το χωριό. Αν δεν ήταν εκείνος, το σχολείο μας θα είχε ερημώσει. Έφυγε πριν από δυο χρόνια και μου είπε τότε ότι αφήνει εμένα να συνεχίσω την προσπάθεια για το σχολείο. Βρισκόμαστε μάλιστα ακόμη σε επικοινωνία και μας βοηθάει σε ό,τι χρειασθούμε».

Ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, επρόκειτο να συναντηθεί χθες το απόγευμα με το Σύλλογο Γονέων Μεγαλοχωρίου και να συζητήσει μαζί τους το ζήτημα που έχει προκύψει με τη λειτουργία του σχολείου.

1 comments
  1. Είναι πολύ δικαιολογημένη η επιμονή των γονέων. Με τη χρησιμοποίηση μιας σειράς παρόμοιων γεγονότων σαν επιχείρημα εδώ και χρόνια, υποβαθμίζεται συστηματικά η ζωή στην ύπαιθρο και ειδικότερα στην Δημοτική Ενότητα του Πλωμαρίου, παρά τα αντιθέτως εξαγγελόμενα!.. Ως εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση