Επιστολή του συγγραφέα Αλέξανδρου Ασωνίτη στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Spread the love

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΣΩΝΙΤΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 «Να αποφευχθεί ο συνειρμός μιας “ειρηνικής” τουρκικής εισβολής στη Λέσβο με τους χιλιάδες Τούρκους τουρίστες»

 Για διακοπές βρίσκεται στη Λέσβο ο γνωστός συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης ο οποίος βλέποντας το ρεύμα των τούρκων τουριστών στο νησί μας και διαβάζοντας σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας κατά τη διάρκεια των διακοπών του έστειλε επιστολές στον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, καθώς επίσης επιστολή και στα Νέα της Λέσβου με αφορμή τα ρεπορτάζ μας.

Advertisement

Παραθέτουμε την επιστολή του συγγραφέα και απαντούμε στη συνέχεια:

 Του Αλέξανδρου Ασωνίτη*

«Αγαπητοί φίλοι της εφημερίδας Τα Νέα της Λεσβου, κύριε Διευθυντά,

θα μου επιτρέψετε με την παρούσα επιστολή να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι για πρώτη φορά στη Λέσβο και γνωρίζω την αιολική γη. Κάνοντας βόλτες τα βράδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, παρατηρεί κανείς όχι μόνο την πληθώρα των Τούρκων τουριστών, αλλά και ότι κάποια μαγαζιά στο λιμάνι, που έχουν ορχήστρα, παίζουν τούρκικα τραγούδια και από κάτω χορεύουν οι Τούρκοι τουρίστες. Καταλαβαίνω κι εγώ όπως και όλοι οι Έλληνες τις αφάνταστες δυσκολίες που υπέστη και υφίσταται ακόμη η Λέσβος από το τρομακτικό ζήτημα του μεταναστευτικού και την πανδημία. Καταλαβαίνει λοιπόν ότι ο τουρισμός από την Τουρκία τονώνει την δοκιμαζόμενη λεσβιακή οικονομία. Νομίζω ότι καθημερινώς έρχονται 3-4 καράβια από τις ακτές της Μικρασίας. Αύριο Σάββατο είναι 20 του μηνός. Είναι η επέτειος της μαύρης εισβολής και κατοχής του 37% της Κύπρου από την παρανομούσα Τουρκία. Στην Κύπρο ο Ερντογάν και Τούρκοι επίσημοι θα πανηγυρίζουν για τα 50 χρόνια της εισβολής. Στην ελεύθερη Κύπρο θα θρηνεί ο κυπριακός και ο ελλαδίτικος λαός. Για αυτήν την ημέρα λοιπόν κάτι πρέπει να γίνει, ώστε να αποφευχθεί ο συνειρμός μιας “ειρηνικής” τουρκικής εισβολής στη Λέσβο με τους χιλιάδες Τούρκους τουρίστες με τα πολυτελή αυτοκίνητα τους, που μοιάζουν να προβαίνουν σε μια επίδειξη ισχύος, οικονομική και όχι μόνο. Δεν έρχονται βράδυ, έρχονται πρωί, κουβαλώντας μια εμφανή υπεροψία και αυτοπεποίθηση. Νομίζω θα ήταν σόλικο, αν στις 20 Ιουλίου, το Σάββατο, τα πανηγύρια για την κατοχή της Κύπρου “μεταφέρονταν” από την κατεχόμενη Λευκωσία στη Λέσβο μας. Θα ήθελα με κάθε σεβασμό να προτείνω, να μη διεξαχθούν δρομολογια εκείνη την ημέρα ή να γίνουν μόνο αργά το βράδυ. Κανείς Λέσβιος δε θα ήταν ευχαριστημένος, από τη Σαπφώ, τον Βενιαμίν, τον Ελύτη, τον Θεόφιλο κ.α. αν το βράδυ του Σαββάτου ακουστούν τούρκικα τραγούδια στο λιμάνι, λάβουν χώρα χοροί και πανηγύρια από Τούρκους, που δε θα πανηγυρίζουν μόνο για τις διακοπές τους στη Λέσβο. Ξαναλέω ότι μοιάζει σαν μια “ειρηνική εισβολή” να βρίσκει κανείς δεκάδες Τούρκους να τρώνε στη Νυφίδα και, το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, αλλά μας το έχουν πει δύο άνθρωποι, ένας στον Πολιχνίτο και ο άλλος στο Πέραμα, ότι οι Τούρκοι τουρίστες λένε ότι η Λέσβος είναι ΚΑΙ δική τους.

Αγαπητοί φίλοι, είμαι σίγουρος πως ξέρετε ότι δε σας κάνω μαθήματα πατριωτισμού και ευαισθησίας, γιατί δεν το έχετε ανάγκη. Εκφράζω απλώς μια άποψη για να αποφευχθεί ένας πολύ δυσάρεστος συνειρμός. Η λεσβιακή οικονομία αντέχει αυτήν την ημέρα της διακοπής και φυσικά θα μπορούσε να την συνδράμει και η Πολιτεία. Στα πρακτικά ζητήματα, ίσως μια απεργία των λιμενεργατών ή των τελωνειακών έδινε τη λύση για αυτό το βελούδινο, ημερήσιο διαζύγιο.

Με κάθε τιμή και σεβασμό, και με κάθε ευχαριστία, χαρούμενος που βρίσκομαι στη Λέσβο και επισκέπτομαι το θεσπέσιο νησί σας, τα μουσεία σας, το καταπληκτικό υδραγωγείο της Μόριας και όλα τα υπόλοιπα, σας χαιρετώ και σας συγχαίρω για την θαυμαστή υπομονή σας.

Υ.Γ.: αντίστοιχη επιστολή εστάλη στους κ. Κ. Μουτζούρη και Χριστόφα, Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και δήμαρχο Μυτιλήνης αντίστοιχα, χωρίς ανταπόκριση. Στον κ. Μουτζούρη στον λογαριασμό του στο fb και στον κύριο Χριστόφα στο mail της δημαρχίας».

 *Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης είναι συγγραφέας με μεγάλο συγγραφικό έργο, συνεργάτης της Εφημερίδας των Συντακτών και αρθρογράφος της παλιάς Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο πονάει όλους τους απανταχού Έλληνες και δεν έχει σημαδέψει μόνο της γενιές που την έζησαν αλλά σημαδεύει…στοιχειώνει και τις επόμενες γενιές όσο το κυπριακό ζήτημα μένει ανοιχτό. Ενώ και η Ελλάδα είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε δεν έχει επουλώσει ακόμα τις πληγές της από τα φαντάσματα του παρελθόντος και αυτό φάνηκε ακόμα και από το άγγελμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ το 2023 για τον οποίο διαπιστώσαμε ότι κάποιοι στη χώρα μας «τον φοβούνται» ακόμα και νεκρό. Με κάθε σεβασμό στον κ. Ασωνίτη που βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στη Λέσβο, πέρασε από βιβλιοπωλεία, έκανε επαφές με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, διάβασε τα ρεπορτάζ μας και τον ευχαριστούμε που τιμά τον τόπο μας με τα καλά του λόγια, θα διαφωνήσουμε μαζί του.

Οι τούρκοι τουρίστες δεν έρχονται στη Λέσβο με υπεροψία και σε κάθε περίπτωση η έννοια της υπεροψίας μπορεί να εκπέμπεται και να βρίσκεται στην αύρα σε κάθε τουρίστα είτε είναι από την Τουρκία είτε είναι από που οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη μας και τροφοδοτείται ίσως από την οικονομική του ικανότητα. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάστημα έχουμε και εύπορους τούρκους στη Λέσβο.

Θα  πληροφορήσουμε τον κ. Ασωνίτη ότι μέχρι το 2010 μόνο οι Λέσβιοι ταξιδεύαν στην Τουρκία και περισσότερο για καταναλωτικούς λόγους ενώ από 2011 όταν καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης βίζας στους κατόχους των λεγόμενων πράσινων διαβατηρίων από την Τουρκία έχουμε αυτό το ρεύμα προς την περιοχή μας το οποίο τη φετινή χρονιά έχει λάβει ανέλπιστα μεγάλες διαστάσεις. Μέχρι το 2011 κύριε Ασωνίτη μόνο εμείς αφήναμε τα λεφτά μας απέναντι και γεμίζαμε τα καραβάκια για να ταξιδεύουμε και να ψωνίζουμε ευτελούς αξίας αλλά και ποιότητας προϊόντα από τα παζάρια της Τουρκίας. Όμως τα… ζεϊμπέκικα του Γιώργου Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του (που τόσο επικρίθηκαν) πέτυχαν το στόχο της αντιστροφής των οικονομικών όρων.

Ανεξάρτητα από τους πολέμους και τις εισβολές, οι λαοί της μεσογείου συνδέονται αιώνες τώρα μεταξύ τους μέσα από το εμπόριο και τις άλλες δραστηριότητες. Στο Αιγαίο οι σχέσεις που έχουν χτιστεί μεταξύ των δύο λαών έχουν αφήσει πίσω τους τις πληγές ώστε τα κατά καιρούς παραληρήματα των τουρκικών ηγεσιών να φαίνονται αδιάφορα για το κομμάτι εκείνο των κοινωνιών της Τουρκίας που επισκέπτονται τα νησιά μας. Ναι, σαφώς και πενθούμε για την Κύπρο γιατί όποιος ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε το πένθος να επισκιάζει, να μετατρέπεται σε μίσος.  Δεν πρέπει να αφήσουμε να δηλητηριαστούν οι επόμενες γενιές από τα λάθη των προηγούμενων.

Με τα παραπάνω δεδομένα θα λέγαμε ότι οι τούρκοι τουρίστες από το 2011 κύριε Ασωνίτη έρχονται στη Λέσβο ως επισκέπτες, για να γνωρίσουν από κοντά όσους ενδεχομένως  οι ηγεσίες τους,  τους έδειχναν με το δάχτυλο και τους έλεγαν “οι εχθροί μας”, μείνετε μακριά τους! Να γιατί έχει θορυβηθεί το τουρκικό Κράτος από το μεγάλο ρεύμα των τούρκων προς τα νησιά μας, έχουν ξεσηκωθεί οι ξενοδόχο τουριστικών περιοχών της Τουρκίας ζητώντας κρατικές παρεμβάσεις για να ανακοπεί το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή γίνεται στην Τουρκία ό,τι γινόταν πριν το 2011 στα νησιά μας, όταν οι δικοί μας εμπορικοί παράγοντες προσπαθούσαν να ανακόψουν το καταναλωτικό ρεύμα προς την Τουρκία!

Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι πεπεισμένοι και οι πιο δύσπιστοι ότι η δύναμη της φιλίας μεταξύ των δύο λαών, και αυτό ισχύει στα ελληνικά και στα τουρκικά παράλια, μπορούν να απενεργοποιήσουν κάθε πολεμική ιαχή και εκεί πρέπει να επενδύσουμε και από τις δυο πλευρές, στην ειρήνη. Δικαιολογούμε στον κ. Ασωνίτη ότι ζώντας στην Αθήνα δεν έχει τη δική μας ευκαιρία να βλέπει καθημερινά το πρωί όταν ξυπνά στην απέναντι ακτή την Τουρκία, να έρχεται σε επαφή με τους πολίτες της για να καταλάβει ότι τα πράγματα σε επίπεδο κοινωνιών έχουν βρει το δρόμο τους για τα παράλια της Ελλάδας με τα παράλια της Τουρκίας.

Όσο για τα μαγαζιά που αναφέρει τα οποία παίζουν τουρκική μουσική, δεν έχουμε εμείς τέτοια εμπειρία, χωρίς να αμφισβητούμε και να αποκλείουμε ότι, ναι, μπορεί να έχει συμβεί.  Αυτό που εμείς έχουμε καταγράψει είναι ότι οι τούρκοι προσπαθούν να μάθουν τη δική μας γλώσσα, να τραγουδήσουν τα δικά μας τραγούδια και τα διασκευάζουν και στη γλώσσα τους.

Θα συμφωνήσουμε με τον κύριο Ασωνίτη παραφράζοντας τα λεγόμενά του ότι ίσως λόγω της μαύρης επετείου αύριο Σάββατο δεν πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις στη χώρα μας.  Να μείνει μία μέρα χωρίς μουσικές και τραγούδια για περισυλλογή. Όχι όμως να αποτρέψουμε τους γείτονες να μας επισκεφθούν, να τους κλείσουμε την πόρτα στα μούτρα. Απεναντίας να έρθουν εδώ και να τους κάνουμε κοινωνούς όπως τους κάνουμε για τη Μικρασιατική καταστροφή δείχνοντάς τους το άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας.

Στρατής Σαμιώτης

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Διαφήμιση