Σχεδόν 5 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της Μυτιλήνης φωτίστηκε το όνομα του Λέσβιου νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, στην επιγραφή «Αερολιμένας Μυτιλήνης Οδυσσέας Ελύτης». Να θυμίσουμε ότι κατά παράδοξο τρόπο από τις 4 λέξεις «Αερολιμένας Μυτιλήνης Οδυσσέας Ελύτης» είχαν φωτιστεί μέχρι τώρα μόνο οι πρώτες δύο, δηλαδή το «Αερολιμένας Μυτιλήνης».

Παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν γίνει από το 2020 και από ομάδες πολιτών και από τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, η εταιρεία Fraport, που έχει την εκμετάλλευση του αερολιμένα, αγνοούσε επιδεικτικά το αίτημα αυτό της τοπικής κοινωνίας, αφήνοντας το όνομα του Ελύτη στο σκοτάδι. Τελικά αυτό που δεν κατάφεραν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια, το πέτυχε ο πρώην αερολιμενάρχης Μυτιλήνης, Στρατής Βακουλής, με διαβήματα στην εταιρεία Fraport και διαμαρτυρίες του, που πολλές φορές έφτανε σε αντιπαράθεση με διευθυντικά της στελέχη, καθώς επίσης και η παρέμβαση ενός ακόμα παράγοντα μεγάλης εταιρείας του ιδιωτικού τομέα.

Τα Νέα της Λέσβου βρίσκονταν σε επαφή με τον συνταξιούχο αερολιμενάρχη από την περίοδο της άνοιξης του 2024 όταν άρχισε να μας ενημερώνει για τις ενέργειές του στην εταιρεία Fraport και τις πιέσεις που ασκούσε από τότε, δηλώνοντας διατεθειμένος να πρωτοστατήσει σε περίπτωση μη υποχώρησής της και να καλέσει τους πολίτες σε συλλογική διεκδίκηση του αυτονόητου για το αεροδρόμιο. Πάντα επίμονος στους στόχους του και αποτελεσματικός, κάτι που είναι γνωστό από την ενασχόλησή του στο μακρινό παρελθόν στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης καταφέρνοντας να ξεχωρίσει ο αερολιμενάρχης πέτυχε τελικά να γίνει ο φωτισμός.
Το φθινόπωρο ο κ. Βακουλής μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε βρισκόταν σε εξέλιξη μια μικρή μελέτη για το φωτισμό του ονόματος του Νομπελίστα ποιητή έξω από το αεροδρόμιο, ενώ αρχές Δεκεμβρίου με νέα επικοινωνία του με την εφημερίδα μας είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο μήνα το όνομα θα φωτιζόταν. Πράγματι ο ίδιος επιβεβαιώθηκε και ήδη το όνομα Οδυσσέας Ελύτης, του ποιητή που τίμησε την πατρίδα του και τον τιμά η Ελλάδα, έχει ήδη φωτιστεί.
Δεν υπήρχε σκοπιμότητα
Παρά το γεγονός ότι η σχεδόν πενταετής αδιαφορία της εταιρείας Fraport να φωτίσει και το δεύτερο μισό της πινακίδας του αεροδρομίου, δηλαδή αυτό που αναφερόταν το όνομα του Οδυσσέα Ελύτη και μετά από τόσες επισημάνσεις, εκτός από προκλητική φαινόταν και εσκεμμένη, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Η αρχική μελέτη για την πινακίδα του αεροδρομίου δεν είχε προβλέψει να είναι φωτιζόμενα τα γράμματα Οδυσσέας Ελύτης, τα οποία παραγγέλθηκαν και τοποθετήθηκαν με μικρή χρονική διαφορά στο εργοτάξιο σε σχέση με την ταμπέλα τύπου «Νέον» (δηλαδή με γράμματα που φωτίζονται από το εσωτερικό) που γράφει «Αερολιμένας Μυτιλήνης».
Καθώς στο τμήμα της πινακίδας που βρίσκεται το όνομα του Οδυσσέα Ελύτη δεν υπήρχαν κάποιες λάμπες που να τοποθετηθούν ή να αντικατασταθούν, έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου ο φωτισμός ή να ξηλωθούν αυτά τα γράμματα και να παραγγελθούν νέα! Τελικά η εταιρεία έλυσε το όλο θέμα με πολύ μικρό κόστος και σύντομες διαδικασίες. Δεν προχώρησε στην αντικατάσταση των γραμμάτων, αλλά τοποθετήθηκαν εξωτερικοί προβολείς.
Όπως είπε ο κ. Βακουλής στα Νέα της Λέσβου «χαίρομαι για την εξέλιξη παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκα να γίνω ενοχλητικός στους υπεύθυνους της Fraport για το αεροδρόμιο, επικοινωνώντας φυσικά με την Αθήνα και δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν μεσολαβούσε ένας καλός φίλος και φίλος του τόπου μας και εκείνος ενισχύοντας τις πιέσεις μου ώστε… να μας κάνουν τη χάρη. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο ότι επί 4,5 χρόνια δεν φωτιζόταν στην πινακίδα το όνομα του Οδυσσέα Ελύτη στο αεροδρόμιο. Καυχόμαστε για τον Ελύτη και τη λεσβιακή καταγωγή στο έργο του οποίου υποκλίνεται η Ελλάδα και η ανθρωπότητα. Το ίδιο έπρεπε να είχε πράξει και η εταιρεία Fraport δείχνοντας σεβασμό στα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. Σε κάθε περίπτωση, είμαι χαρούμενος που έστω και με μεγάλη καθυστέρηση καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε γιατί αλλιώς ήμουν αποφασισμένος να πάμε στα άκρα», είπε ο πρώην αερολιμενάρχης επισημαίνοντας ότι ήταν υποχρέωση της πολιτείας να επιβάλει στη Fraport να πράξει το αυτονόητο.