Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιτυχημένη η εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Επιτυχία, καθώς κατέγραψε συμμετοχή, είχε η εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας με θέμα τις προβλέψεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και στόχο να ενημερώσει τους αγρότες εστιάζοντας στις αλλαγές που θα φέρει η νέα ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Εισηγητής ήταν ο Στρατής Νικολάου, ο οποίος εξήγησε με λεπτομέρεια τη νέα δομή και διάρθρωση της ΚΑΠ αλλά και το στρατηγικό σχέδιο της χώρας που ήδη έχει πάρει την έγκριση της Ε.Ε.. Αυτό που μένει τώρα είναι, όπως μας δήλωσε ο κ. Νικολάου,  να οργανώσει το Υπουργείο ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης της ΚΑΠ, να βγουν έγκαιρα, με σαφήνεια, οι Υπουργικές Αποφάσεις, οι εφαρμοστικοί κανονισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ και να ενημερωθούν σωστά οι αγρότες, οι οποίοι  είναι πλέον υποχρεωμένοι, αν θέλουν να μην χάσουν ενισχύσεις, στις καλλιεργητικές τους μεθόδους και πρακτικές να ενσωματώσουν δράσεις για την προστασία του κλίματος, των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, με εργαλεία τη γνώση, την πληροφόρηση, την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες. 

Το σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, είναι να κατανοήσουν οι αγρότες το νέο μοντέλο του αγροτικού τομέα μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν, για να μην μείνουν πίσω από τις εξελίξεις χάνοντας το τρένο της μετάβασης στο νέο αγροτικό παραγωγικό μοντέλο που θα είναι πιο “πράσινο” και ψηφιοποιημένο. 

«Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται ενημέρωση», είπε ο κ. Νικολάου υπογραμμίζοντας ότι σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό θα αναλάβουν οι γεωργικοί σύμβουλοι και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, ενώ, μέχρι τώρα, είναι εμφανής η απουσία της Πολιτείας τόσο στην διαβούλευση όσο και στην ενημέρωση του Στρατηγικού Σχεδίου. Σε ερώτησή μας αν υπάρχουν εκκρεμότητες ο κ. Νικολάου μας απάντησε ότι υπάρχουν και πολύ φοβάται ότι «θα τις βρούμε μπροστά μας». Ένα παράδειγμα είναι το πώς θα υποβάλει διαχειριστικό σχέδιο ο κτηνοτρόφος που έχει δημόσιο βοσκότοπο ή όταν αυτός ο βοσκότοπος του έχει δοθεί με την “τεχνική λύση”, όπως και πότε και πώς θα στηθούν τα πληροφοριακά ψηφιακά  συστήματα για την διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης στους αγρότες. 

Οι ενισχύσεις πλέον θα δίνονται σε κάθε κράτος ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που έχουν θεσπιστεί στη νέα ΚΑΠ, άρα και στην εξασφάλιση των ενισχύσεων. Επομένως ο βαθμός ευκολίας στην επίτευξη των στόχων εξαρτάται από τον καλό σχεδιασμό του Στρατηγικού Σχεδίου που έκανε το Υπουργείο και από τον βαθμό προσαρμοστικότητας των αγροτών μας στη νέα ΚΑΠ.  

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img