Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ: Νέα δεκαήμερη παράταση για το Μητρώο από Αυγενάκη, κατηγορίες για ΕΠΟ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μία τελευταία, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ολιγοήμερη παράταση, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία που διαθέτουν ή θα αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο.

Τα σωματεία που θα προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ακόμη κι αν δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο, θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις διοργανώσεις των Ομοσπονδιών ή των Ενώσεών τους (εκτός αυτών που παρέχουν μοριοδότηση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) και θα έχουν δικαίωμα χρήσης δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε εποπτευόμενα από το Υφυπουργείο ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Η παράταση αυτή προβλέπεται σε διατάξεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόκειται να ψηφιστεί τις προσεχείς ώρες.

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερασιτεχνικών σωματείων έχει εγγραφεί κανονικά στο Μητρώο και ότι, πλην της ΕΠΟ, όλες οι υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες εφαρμόζουν πιστά το νόμο. Έστρεψε και πάλι τα βέλη του κατά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, τόσο για τη στάση της κατά το διάλογο με την Πολιτεία και τους διεθνείς φορείς (FIFA/UEFA), όσο και για την απόφασή της να αναστείλει τα πρωταθλήματα, την οποία χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Όσο για την πρόταση που κατέθεσε η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει φτάσει επίσημα στο Υπουργείο και τη χαρακτήρισε «προσχηματική, άδικη, ανεφάρμοστη και παράνομη. Τι ζητάει; Τα σωματεία που δεν έχουν προσέλθει στο Μητρώο (περίπου 300, μόλις το 12,5% των ενεργών σε όλη τη χώρα), να αιτηθούν – απλώς, όχι να αποκτήσουν – Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και αυτομάτως να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα χιλιάδες σωματεία που είναι εγγεγραμμένα και νόμιμα! Η υποχρέωση απόκτησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, δηλαδή της επικύρωσης ότι όντως ένα σωματείο είναι Αθλητικό, ισχύει από το 1999, με τον νόμο 2725. Εδώ και 23 χρόνια! Και η ΕΠΟ τον αγνοούσε, τον απαξίωνε, τον καταστρατηγούσε και δεχόταν να έχουν οι ΕΠΣ και η ίδια στους κόλπους τους εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, σωματεία χωρίς την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση. Τέτοια… τάξη και οργάνωση υπερασπίζονται όσοι σήμερα τάσσονται υπέρ των θέσεων Μπαλτάκου και λοιπών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού.

«Η ΕΠΟ μας ζητά, μέσω των ΜΜΕ, λίγες ώρες πριν ψηφίσουμε τις διατάξεις για περαιτέρω βοήθεια στα σωματεία που επιθυμούν να είναι νόμιμα, να αναγνωρίσουμε αδιακρίτως και τα παράνομα. Όσα λειτουργούν έως και σήμερα χωρίς Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και χωρίς καμία διάθεση να νοικοκυρευτούν. Η υπευθυνότητά τους ξεχειλίζει!», τόνισε ακόμη ο κ. Αυγενάκης και κατέληξε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και σταθερή! Θα την επαναλάβω ακόμα μια φορά: κανένα μη νόμιμο σωματείο δεν μπορεί να συστοιχηθεί με τα χιλιάδες νόμιμα! Μπορεί στην ΕΠΟ να έχουν συνηθίσει να παρανομούν (υπό τον μανδύα του “αυτοδιοίκητου, που την παρερμηνεύουν συχνά-πυκνά και φτάνουν στην «”ασυδοσία”), αλλά εμείς δεν παρανομούμε, ούτε θα το πράξουμε!».

 

Η πρόταση της ΕΠΟ για το μητρώο…

Δεν κάνει πίσω η ΕΠΟ στο θέμα του Μητρώου της ΓΓΑ και συνεχίζει την κόντρα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λέει πως δεν θα αποδεχθεί ποτέ το Μητρώο, όμως προτείνει μια λύση ώστε να αρχίσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και να ολοκληρωθεί κανονικά η φετινή σεζόν 2022-23.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με την επικείμενη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για το Μητρώο, από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, διευκρινίζονται τα εξής:

H ΕΠΟ ουδέποτε θα αποδεχθεί το Μητρώο, επειδή το Μητρώο είναι αντίθετο στην Ολιστική Μελέτη, το Καταστατικό της ΕΠΟ και τα Καταστατικά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

Ωστόσο, τα σωματεία θέλουν να παίξουν, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές θέλουν να παίξουν, οι Ακαδημίες, με δεκάδες χιλιάδες παιδιά, θέλουν να παίξουν.

Η ΕΠΟ δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία τους.

Για τον λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να δεχθεί, μέχρι τις 30/06/2023, να ενταχθούν στο Μητρώο, άρα να αγωνίζονται και όσα Σωματεία από σήμερα και μετά υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.

Καλούμε, δηλαδή, την κυβέρνηση να δεχθεί ότι τα Σωματεία εκείνα που δεν έχουν σήμερα Ειδική Αθλητική Αναγνώριση εντάσσονται από τώρα στο Μητρώο υποβάλλοντας τα απαιτούμενα έγγραφα για την απόκτηση της Αναγνώρισης αυτής. Με τον τρόπο αυτό όλα ανεξαιρέτως τα Σωματεία θα δυνηθούν να αγωνισθούν εφέτος».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΘέσεις συντηρητή και εργάτη στην Αρχαιολογία
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img