Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

“Έρχεται” ο διαγωνισμός για τα δίκτυα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Σε 15 ημέρες η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων

“Αγώνα δρόμου” έχει ξεκινήσει η ΔΕΥΑΛ από την επομένη του Πάσχα για την δημοπράτηση του έργου της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης στη νότια Μυτιλήνη μετά από την έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ανακοινώθηκε επίσημα σε συνέντευξη τύπου από τον νυν και υποψήφιο Βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Γιώργο Φλώρο. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Παρασκευά Φυντανή, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ανάθεσης του έργου, με προϋπολογισμό 11.770.978,15 ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια. Παράλληλα, έχει κληθεί ο εργολάβος που αναδείχθηκε από την δημοπράτηση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη του έργου.

Όπως αποκάλυψαν τα “Νέα της Λέσβου” την Μ. Εβδομάδα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση “Κουτσουκίδι”, στην Αγριλιά, και μία μέρα μετά ανακοινώθηκε από τον Χ. Αθανασίου η ένταξη του έργου των δικτύων αποχέτευσης που επεδίωκε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ από την αρχή της θητείας της, προκειμένου να αποκτήσουν βιολογικό καθαρισμό οι ραγδαία αναπτυσσόμενοι οικισμοί της νότιας Μυτιλήνης.

Όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” για την κατασκευή της Μ.Ε.Λ., αλλά είχαν μείνει εκτός τα δίκτυα αποχέτευσης. Το Δεκέμβριο του 2020 βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για την ανάθεση της Μονάδας, αλλά προέκυψαν πολλές καθυστερήσεις λόγω απεργίας των μηχανικών και κωλυσιεργίας της αρμόδιας Επιτροπής που παρέλαβε τους φακέλους των προσφορών. Στη συνέχεια κατατέθηκε προσφυγή κατά της ανάδειξης του πρώτου μειοδότη και έτσι πέρασαν 2,5 σχεδόν χρόνια χωρίς να ξεκινήσει το έργο. Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα.

Όλο αυτό το διάστημα η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Βουλευτή, Χ. Αθανασίου, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και για την κατασκευή των δικτύων, προκειμένου το έργο του βιολογικού καθαρισμού να υλοποιηθεί ολοκληρωμένα. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος “έπιασαν τόπο” και έτσι υπεγράφη από τον Υπουργό, Κώστα Σκρέκα, η απόφαση ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την μελέτη, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις νότιες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή ‘’Κουτσουκίδι”, που βρίσκεται νότια της Αγριλιάς Κρατήγου, αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς Λουτρά, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. 

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Κοινότητες της Αγίας Μαρίνας και των Ταξιαρχών καθώς και τους πέντε οικισμούς Βαρειά – Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Κουμκό, Πληγωνίου και Αγριλιάς Κρατήγου, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως άνω περιοχές στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε αντλιοστασίων ακαθάρτων και ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός θα έχει μήκος 3,5 χλμ. και τα δίκτυα αποχέτευσης 27 χλμ.. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ένα – ένα δρομολογούνται και υλοποιούνται όλα τα μεγάλα έργα που είχαμε προγραμματίσει. Όπως η αντικατάσταση του αγωγού στο Λαζαρέτο, η κατασκευή των νέων δικτύων ύδρευσης στην πόλη, ο βιολογικός του Πολιχνίτου και της Αγίας Παρασκευής και φυσικά η Μονάδα με τα δίκτυα στη νότια Μυτιλήνη. Δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη. Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα υπογράψουμε την σύμβαση για τη Μονάδα στο Κουτσουκίδι και παράλληλα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα δίκτυα. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα συναντήσουμε άλλα εμπόδια και το σπουδαίο αυτό έργο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα», σημείωσε ο ίδιος.

- Advertisement -

More articles

spot_img