Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Έρχεται ο Γραφάκος για τα έργα της ΔΕΔΑΠΑΛ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στη Μυτιλήνη θα βρίσκεται στις 27 Οκτωβρίου ο Γ.Γ. Ενέργειας και Διαχείρισης Αποβλήτων για να ακούσει και να δει από κοντά τα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων

Στο νησί μας θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, με βαριά και επίκαιρα θέματα στην ημερήσια ατζέντα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και το ενεργειακό. Ο κ. Γραφάκος θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τα μέλη της Διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ και τους δύο Δημάρχους του νησιού μας, Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κλεφτόβιγλα, καθώς και της Μονάδας Κομποστοποίησης στην παλιά χωματερή της Μυτιλήνης, στη Λεμονού, ενώ θα ενημερωθεί για τις ενέργειες συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με τον Φορέα της Λέσβου.

Τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας προκειμένου να μετέχουν σε αυτή και οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επέβαλλε την κατάργηση της αντίστοιχης Εταιρείας που λειτουργούσε στη Λήμνο. Η Λήμνος θα πρέπει να συνεισφέρει με 1.981 μετοχές και ο Άγιος Ευστράτιος με 31. Η αξία της κάθε μετοχής είναι 60 ευρώ, επομένως ο Δήμος Λήμνου καλείται να καταβάλλει 118.860 ευρώ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου 1.860 ευρώ. Οι αποφάσεις που έλαβαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης θα σταλούν προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και κατόπιν θα συγκληθεί νέα Γενική Συνέλευση με τους νέους μετόχους – εκπροσώπους των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΕΔΑΠΑΛ.

Παράλληλα, η Διοίκηση της Εταιρείας έχει θέσει ως στόχο να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας και Κομποστοποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου κι αυτό είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ και οι προτάσεις έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Εξάλλου, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί έντονα την Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ το τελευταίο διάστημα είναι η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου. Η Εταιρεία θα πρέπει να καταβάλλει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το ποσό που αντιστοιχεί στο πρώτο 6μηνο της χρονιάς που υπολογίζεται στα 600.000 ευρώ. 

Το ζήτημα αυτό απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας που αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αποφασίστηκε να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για την αναστολή του, σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημάρχου Αγρινίου, Γρηγόρη Παπαναστασίου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι η δικαίωση των Δημάρχων θα είναι δύσκολη αφού ήδη κάποιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις επέστρεψαν τους προϋπολογισμούς Δήμων και δεν τους εγκρίνουν αν δεν συμπεριλάβουν σ’ αυτούς και το τέλος ταφής.

Όπως είναι γνωστό, το τέλος ταφής επιβάλλεται για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων), που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι, ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. 

Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα χρόνια.

spot_img

More articles