10 μήνες αφότου τον περσινό Ιούλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε τη Λέσβο περιοδεύοντας και έχοντας σειρά επαφών με τους ψαράδες και τους αγρότες της Καλλονής, ενώ συγκάλεσε και σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέα επίσκεψή του την ερχόμενη εβδομάδα στον τόπο μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων της Λέσβου, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προγράμματος περιοδειών του κ. Τσίπρα έχει τεθεί στα κεντρικά του κόμματός του και η επίσκεψή του στη Λέσβο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συνδεδεμένος με ιδιαίτερους δεσμούς με τον τόπο μας, καθώς την έχει επισκεφθεί επανειλημμένα και ως Πρωθυπουργός και ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας φιλικούς δεσμούς με τοπικά στελέχη της αριστεράς με τα οποία έχει συμπορευθεί από το μακρινό παρελθόν, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής, Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος θεωρείται από τους πιο κοντινούς στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και η πληροφορία της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο ενεργοποίησε τον μηχανισμό του κόμματος που προετοιμάζονται για την κατάρτιση ενός αντιπροσωπευτικού προγράμματος επαφών και συναντήσεων κατά την παραμονή του στη Λέσβο, μέχρι χθες η επίσκεψη Τσίπρα δεν είχε οριστικοποιηθεί και αυτό θα φανεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναλόγως των υποχρεώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λέσβο, αυτό εκτιμάται πως θα γίνει Τετάρτη – Πέμπτη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση που δεν προλάβει την άλλη εβδομάδα, τότε η επίσκεψή του θα μετατεθεί για το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση μέσα στο καλοκαίρι.
Ο κ. Τσίπρας έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Λέσβο και σε εποχές που το κόμμα του δεν βρισκόταν ακόμα στη θέση της αντιπολίτευσης και είναι πολύ πιθανό μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες επισκέψεις στο νησί μας, με μικρή διαφορά από τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Μετά το συνέδριο
Βγαίνοντας από ένα συνέδριο και μία εκλογική διαδικασία που ανέδειξαν τον κύριο Τσίπρα ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας κάνει βήματα το κόμμα για τη διεύρυνσή του προς την πλευρά του κέντρου, εγγράφοντας νέα μέλη και στελέχη στα μητρώα του, με αφορμή και τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν για αρχηγό, η κατεύθυνση των κεντρικών του κόμματος είναι για περαιτέρω άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες και ανάδειξη των προβλημάτων τους από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Βουλευτή. Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να υπολείπεται επικοινωνιακά και αυτό φάνηκε και σε σύγκριση με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ που είναι ένα μικρότερο κόμμα, αλλά κατά κοινή ομολογία είχε μεγαλύτερη προβολή (αυτό όμως προφανώς έχει να κάνει με τις προτεραιότητες των στελεχών του κάθε κόμματος σε τοπικό επίπεδο).
Σε κάθε περίπτωση, μία ακόμα επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή μας, εκτός του ότι θα τονώσει το ηθικό των στελεχών και θα ενώσει μπροστά και στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες (παρά τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη), ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ζητημάτων της περιοχής μας.
Όπως έχει αποδειχθεί απ’ τις μέχρι τώρα επισκέψεις του κ. Τσίπρα, ο Νομός Λέσβου και γενικότερα το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται στο κάδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω των αντιξοοτήτων από την απόσταση που μας χωρίζει από την Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και των άλλων ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η Λέσβος μαζί με 4 άλλα νησιά ήταν η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, κάτι που είχε ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες όταν αιφνιδίασε στο τέλος Ιουνίου του 2018, ανακοινώνοντας την παράταση του ειδικού καθεστώτος στα 5 νησιά του προσφυγικού. Για να συναντήσει στη συνέχεια την αντίθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ που ανεπίσημα κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναιρέσει τον μειωμένο ΦΠΑ το 2019, πράγμα που δεν έγινε, ώστε φτάσαμε πλέον στις μέρες μας ο μειωμένος ΦΠΑ όχι μόνο να έχει μείνει στα νησιά μας, αλλά να έχει ανοίξει και ο δρόμος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναφορά του καθεστώτος σε όλα τα νησιά τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα όμως από όλες αυτές τις διεργασίες έμεινε σε όλα τα νησιά και το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελώντας μία μεγάλη τομή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει ένα καθεστώς και μάλιστα σε χρόνο που κανείς δεν το περίμενε τόσο σύντομα, καθώς αποτελούσε αίτημα των φορέων των νησιωτικών κοινωνιών μας για δεκαετίες, χωρίς καμία από τις πιο έμπειρες κυβερνήσεις που προηγήθηκαν να τολμά να το “αγγίξει” λόγω του δημοσιονομικού κόστους και της πολυπλοκότητας, όπως θεωρούνταν μέχρι τότε για την εφαρμογή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εφαρμόσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο με πολύ απλές διαδικασίες και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ωστόσο σήμερα η βιωσιμότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου δοκιμάζεται, καθώς οι χρόνοι πληρωμής των δικαιούχων επιβατών τόσο με τα πλοία όσο και με τα αεροπλάνα έχουν επιβαρυνθεί δραματικά, όπως επίσης και η πληρωμή για τις επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες και προϊόντα ή εξάγουν τα προϊόντα τους και εισπράττουν μέρος της επιδότησης από την χιλιομετρική διαφορά των ίδιων αποστάσεων σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.