Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

«Έρχονται πρόστιμα στην αγορά»


  • Αν και η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε από την Πρωτοχρονιά δεν ανταποκρίνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό η αγορά, ενώ τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα
  • «Αν δεν ξεκινήσουν τώρα την εφαρμογή του νέου μέτρου δεν θα προλάβουν να διορθώσουν τα λάθη τους οι επιχειρήσεις», προειδοποιεί η Ένωση Φοροτεχνικών

Μηδαμινό καταγράφει η Ένωση Φοροτεχνικών Λέσβου το ενδιαφέρον των καταστημάτων να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας στο προσωπικό τους, παρά το γεγονός ότι το νέο μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τη μεταποίηση. 

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τοπικό επίπεδο προβλέπει για τον κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, όπως και στο Δημόσιο, να χτυπά κάρτα κατά την ώρα της άφιξής του για να πιάσει δουλειά και κατά την ώρα της αναχώρησης. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα μπορέσει να περιορίσει την ανασφάλιστη εργασία και την αδήλωτη και απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση. Ωστόσο οι επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο δείχνουν ακόμα να μην έχουν καταλάβει τις νέες τους υποχρεώσεις από το νέο έτος και αυτό καθώς γενικότερα στη χώρα μας αυτό το χρόνο το επιχειρείν έχει βρεθεί μπροστά σε έναν καταιγισμό νέων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με συσκευές pos σε επιχειρήσεις που δεν είχαν προηγούμενα χρόνια, ακόμα και στα περίπτερα, όπως επίσης και όσες επιχειρήσεις έχουν pos πρέπει να επικαιροποιήσουν τη χρήση τους. Μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε και η ψηφιακή κάρτα εργασίας από τον φετινό Ιανουάριο, που έρχεται να τροφοδοτήσει έναν ακόμα πονοκέφαλο σε επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους, καθώς κάθε λάθος θα πληρώνεται ακριβά με πρόστιμα. 

Αν και το νέο μέτρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση, το έλλειμμα της ενημέρωσης από πλευράς Υπουργείου Εργασίας είναι τεράστιο, καθώς όφειλε το αρμόδιο Υπουργείο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ενημέρωσης των επαγγελματιών.

Το ζήτημα είναι πως ενώ η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έχει ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά και μέχρι τέλος Απριλίου υπάρχει περίοδος χάριτος (δηλαδή δεν προβλέπονται πρόστιμα για τα όποια λάθη και αβλεψίες, αλλά από τις 2 Μαΐου θα αργήσουν να πέφτουν οι “λυπητερές”), οι καταστηματάρχες σε τοπικό επίπεδο δεν κάνουν χρήση της κάρτας ώστε να αρχίσουν να οργανώνονται και να μαθαίνουν από τα λάθη τους το νέο μέτρο ώστε να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή. Άλλωστε αυτό είναι που φοβούνται και οι λογιστές ότι θα τροφοδοτήσει μεγάλα προβλήματα. 

Όπως εξήγησε στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης «ενώ η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει καθιερωθεί να εφαρμόζεται από τον φετινό Ιανουάριο για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τη βιομηχανία, που για εμάς εδώ είναι η μεταποίηση και από το 2025 να επεκταθεί στην εστίαση και άλλους κλάδους, δυστυχώς μέχρι τώρα σε τοπικό επίπεδο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι πραγματικά μηδαμινό. Αυτό μας ανησυχεί, καθώς ο κόσμος δείχνει να μην έχει καταλάβει την αλλαγή και πολύ φοβάμαι ότι αν αυτό δεν αντιστραφεί, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα βρεθούν από τον Μάιο αντιμέτωποι με πρόστιμα, τα οποία υπολογίστε ότι θα φτάνουν μέχρι τα 10.500 ευρώ!

Είναι μία σειρά από ζητήματα τα οποία πρέπει να προσέξουν και όταν από τις 2 Μαΐου αυτό θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις και θα έχουν και τα πρόστιμα, τα λάθη δεν θα συγχωρούνται και γι’ αυτό πρέπει από τώρα να προσαρμοστούν, ώστε όταν θα λήξει η περίοδος χάριτος να είναι έτοιμοι», είπε ο κ. Τατάκης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, για κάθε εργαζόμενο που θα εντοπίζεται να έχει χτυπήσει την κάρτα ότι σχόλασε αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στην επιχείρηση θα υπάρχει πρόστιμο, ενώ αν κάποιος ξεχάσει να χτυπήσει την κάρτα εργασίας και βρεθεί μέσα στην επιχείρηση ή όταν έχει χτυπήσει την κάρτα βρεθεί μέσα στον εργασιακό χώρο το πρόστιμο θα φτάνει μέχρι τα 10.500€!! Αν πάλι ένας υπάλληλος ξεχάσει να χτυπήσει την κάρτα την ώρα που σχολά, ενώ έχει χτυπήσει την κάρτα πιάνοντας δουλειά, τότε «στο κοντέρ» για το Υπουργείο Εργασίας θα φαίνεται ότι συνεχίζει να εργάζεται και ως εκ τούτου οι ασφαλιστικές εισφορές θα χρεώνονται κανονικά, ασχέτως αν ο ίδιος δεν θα βρίσκεται στην επιχείρηση.

 

Ο εξοπλισμός 

Ο εξοπλισμός που καλούνται να προμηθευτούν οι επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο θα εγκαθιστούν οι υπάλληλοι στο κινητό τους τηλέφωνο και από την πλευρά του επιχειρηματία σε ένα tablet, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το scanner των κινητών τηλεφώνων. Μπαίνοντας ο υπάλληλος στην επιχείρηση για να πιάσει δουλειά θα περνάει το κινητό του τηλέφωνο πάνω από το scanner και αυτό θα γίνεται και την ώρα που σχολά.

Όπως εξηγεί ο κ. Τατάκης στα Νέα της Λέσβου «το πρόβλημα δεν είναι το κόστος του λογισμικού προγράμματος και του tablet και ενδεχομένως και κάποιων κινητών αν δεν έχουν σύγχρονης τεχνολογίας οι υπάλληλοι, αλλά ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που πρέπει να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα το αφήνουν για την τελευταία στιγμή, όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα, ενώ πολλοί άλλοι  έχουν πλήρη άγνοια αυτής τους της υποχρέωσης.  Όλος αυτός ο κόσμος θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν σε τέσσερις μήνες θα αρχίσει η επιβολή των προστίμων από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα μπορεί να ελέγξει ηλεκτρονικά ποιες επιχειρήσεις έχουν και ποιες δεν έχουν ψηφιακή κάρτα πέραν των ελέγχων που θα γίνονται από την Επιθεώρηση Εργασίας». 

Ο κ. Τατάκης σημειώνει ότι η Ένωση Φοροτεχνικών με το Επιμελητήριο έχουν κάνει ενημερώσεις και από την πλευρά τους  και οι  λογιστές ενημερώνουν τους πελάτες τους, ωστόσο υπάρχει ακόμα μεγάλο έλλειμμα πληροφόρησης και γι’ αυτό το λόγο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τις επιχειρήσεις μεταποίησης να σπεύσουν άμεσα και να καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις, ώστε το επόμενο διάστημα, που είναι μεταβατικό, να μπορούν να διαπιστώσουν ποια είναι τα προβλήματα και να τα διορθώσουν

Όπως εξηγεί «το λογισμικό πρόγραμμα που θα εγκαταστήσει ο κάθε επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να τον ενημερώνει για κάρτα που δεν χτυπήθηκε στην ώρα που είναι προκαθορισμένη, κάποιος όμως πρέπει να είναι υπεύθυνος ελέγχοντας και παρακολουθώντας την εικόνα στο tablet καθημερινά για να μην γίνει κανένα λάθος. Αυτό προφανώς δεν αφορά τόσο επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο, αν και μπορώ να σας πω πως και για τον ένα εργαζόμενο δεν πρέπει να επαναπαυτούν οι επιχειρήσεις, αλλά να είναι προσεκτικές, καθώς αν καθυστερήσουν λίγο στη δουλειά και αυτό ελεγχθεί ή αν χτυπήσει την κάρτα της εξόδου και βρεθεί ο υπάλληλος μέσα  στην επιχείρηση, το πρόστιμο θα είναι εξοντωτικό». 

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών παρατήρησε ότι στα φορολογικά και τα εργασιακά η κυβέρνηση επιχειρεί σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να επιβάλει διαφορετικές παραμέτρους στη λειτουργία των επιχειρήσεων και αυτό προκαλεί αλαλούμ, καθώς ο κάθε επιχειρηματίας δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img