Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Έρχονται τα λεφτά της έκτακτης στρεμματικής για την ακαρπία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Υπεγράφη παραμονές Χριστουγέννων η Απόφαση για την έγκριση της πληρωμής της Έκτακτης στρεμματικής ενίσχυσης του κανόνα de minimis που θα καταβληθεί σε ΟΛΟΥΣ τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την ακαρπία της περιόδου 2020-2021 και ανακοινώθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά στην Αγία Παρασκευή από τις 9 Δεκεμβρίου όταν μετέβη στη Λέσβο προσκεκλημένος του Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου.

Σημειωτέον πως για την έκτακτη ενίσχυση 30 ευρώ το στρέμμα όπως αρχικά είχαν εισηγηθεί οι υπηρεσίες στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό είχαν γράψει κατά αποκλειστικότητα τα Νέα της Λέσβου από το φύλλο τους 11 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύοντας το έγγραφο με το οποίο απαντούσε ο Υπουργός σε ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη Μπουρνού ο οποίος διεκδικούσε την αποζημίωση για τους αγρότες. Όμως την ίδια περίοδο ο κ. Λιβανός αντικαταστάθηκε από τη θέση του και φτάσαμε 10 μήνες αργότερα ώστε να δρομολογείται τώρα η πληρωμή η οποία ωστόσο δεν θα είναι στα 30 ευρώ το στρέμμα αλλά θα κυμανθεί στα 20,5 ευρώ που και αυτό είναι ένα ικανοποιητικό ποσό. Ωστόσο τα 30 ευρώ αν πληρωνόταν θα ήταν μία πολύ σημαντική ενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς μας δεδομένου πως η ακαρπία πλήττει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία τον ελαιώνα της Λέσβου και όχι μόνο τη συγκεκριμένη χρονιά η οποία αποζημιώνεται. Με άλλα λόγια, αυτή ήταν μία καλή ευκαιρία για να πάρουν οι αγρότες μας τα 30 ευρώ και εν μέρει να καλυφθούν και για προηγούμενο χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 9 του φετινού Ιουνίου τα Νέα της Λέσβου διαπιστώνοντας την αργοπορία και ότι το θέμα είχε αρχίσει να ξεχνιέται, επανήλθαν αναδεικνύοντας τις καθυστερήσεις στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας με τίτλο “Τι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών;”

Το ύψος της ενίσχυσης περιορίζεται στα 20 ευρώ το στρέμμα αν και το θετικό είναι ότι θα εισπράξουν – όπως είχε προβλεφθεί από την αρχή – όλοι οριζόντια οι ελαιοπαραγωγοί δηλαδή οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι ετεροεπαγγελματίες.

Μετά την υπογραφή της Απόφασης έχει ανοίξει ο δρόμος για τις πληρωμές οι οποίες μπορούν να γίνουν άμεσα.

Το ποσό που θα κατανεμηθεί είναι στα 8.190.000,00 ευρώ (οκτώ εκατομμύρια εκατόν ενενήντα χιλιάδες ευρώ).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να φτάσουμε από τον περσινό Φεβρουάριο στην εισήγηση των υπηρεσιών για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, εκτός από τη σημαντική συμβολή του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, πίσω από όλη αυτήν την προσπάθεια βρίσκονται τα έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ που την ίδια περίοδο έκαναν εκτίμηση της ζημιάς από την καρπόπτωση που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι τον περσινό Νοέμβριο. Πρόκειται για τους προϊσταμένους Παγώνα Αθανασάκου και Δημήτρη Μπόλο που είναι οι αφανείς ήρωες και για τις δύο αποζημιώσεις (την ήδη καταβληθείσα για την καρπόπτωση από τους νοτιάδες του Νοεμβρίου 2021 και αυτή που θα καταβληθεί τώρα)

Τέλος αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και η Επιτροπή που συστάθηκε στον Δήμο Μυτιλήνης για την διεκδίκηση αποζημιώσεων και αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο Γέρας, Παράσχο Μανούσο, τον Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων, Βασίλη Μαμώλη και τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου του ΚΚΕ) Στρατή Κόμβο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img