Έργα υποδομών για την οικονομική ανάπτυξη των χωριών και την παραμονή των νέων στους τόπους καταγωγής τους είναι ο βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής Βέρρου, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου που έχει εκπονήσει για την περίοδο 2024 – 2028, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, καλώντας τους δημότες του να συμμετέχουν στη διαβούλευση καταθέτοντας τις προτάσεις και τις απόψεις τους.
Ολοκληρώνοντας την Α’ φάση εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο Δήμος δημοσιοποίησε το Σχέδιο στην ιστοσελίδα του www.mwlesvos.gr και στην ενότητα «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΙ ΑΚΟΥΓΟΜΑΙ» για τη συμμετοχή των πολιτών στην τελική διαμόρφωσή του. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνιστά ένα εργαλείο προγραμματισμού που στοχεύει στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου, στην αναβάθμιση της διοικητικής του ικανότητας και εντέλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους πολίτες.
Στο συγκεκριμένο κείμενο παρουσιάζονται συνοπτικά τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Δήμου και διατυπώνεται το όραμα και οι αναπτυξιακές προτεραιότητές του. Εν ολίγοις, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου εξακολουθεί να αποβλέπει στην αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των κωμοπόλεων και των χωριών του. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, επικεντρώθηκε στην υλοποίηση έργων και υποδομών (οδοποιία, παιδικές χαρές, γήπεδα, σχολεία), τα οποία είναι αναγκαία για την αναβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ορισμένα από αυτά τα έργα, όπως η προσβασιμότητα στις οικονομικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, υποστηρίζουν και την οικονομική ανάπτυξη των χωριών του Δήμου. Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση επανασύστασης ως οικονομικών πόλων, των κωμοπόλεων- κλειδιά του Δήμου, ουσιαστικά των εδρών των παλιών Καποδιστριακών Δήμων. Η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη των πόλων αυτών προϋποθέτει την αξιοποίηση των διαφορετικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του καθενός και καλύπτει όλους τους παραγωγικούς κλάδους, παρέχοντας ποικίλες ευκαιρίες απασχόλησης στον τοπικό πληθυσμό.
Το έργο του Δήμου Δυτικής Λέσβου συνεχίζει να αφορά στη στήριξη ενός συνεκτικού και εξωστρεφούς παραγωγικού συστήματος που θα προσδώσει ταυτότητα σε όλα τα τοπικά προϊόντα (πρωτογενής και δευτερογενής τομέας) και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τονώνοντας την τοπική οικονομία, σε δράσεις που θα ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της περιοχής και την επισκεψιμότητα σε αυτή (τριτογενής τομέας – επώνυμα και υψηλού επιπέδου τουριστικά προϊόντα), στη δικτύωση των τοπικών παραγωγικών φορέων και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Η στρατηγική του Δήμου προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους, τις δυνατότητες, την υφιστάμενη κατάσταση και τα κρίσιμα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.
Η εξειδίκευση των στρατηγικών επιλογών του Δήμου Δυτικής Λέσβου πραγματοποιείται μέσω 4 αξόνων: «1. Προστασία του Περιβάλλοντος και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, 2. Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Κοινωνική Πολιτική 3. Τοπική Οικονομία και Απασχόληση, 4. Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και Οργάνωσης», 16 μέτρων και 44 στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στους οποίους κατανέμονται οι προγραμματιζόμενες και υλοποιούμενες λειτουργίες, δράσεις και έργα και ορίζονται οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς υλοποίησης.
Η διαβούλευση θα διεξαχθεί μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Δυτικής Λέσβου https://egov.crowdapps.net/participation-mwlesvos/ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, τηλ: 22533 50522, email: [email protected].