Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Έργα αναβάθμισης και ασφάλειας στα λιμάνια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τον απολογισμό των πεπραγμένων του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κατά την τετραετία 2019 – 2023 παρουσίασε, την Παρασκευή, ο Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας για έργα σε όλο το νησί, με γενναίες χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος του Οργανισμού στάθηκε ιδιαίτερα στην παραχώρηση της έκτασης των 22,5 στρεμμάτων, από τα γραφεία της ΔΕΗ έως τη μαρίνα, στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης, προκειμένου να προχωρήσει το master plan των λιμενικών εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένα για την υποδοχή σκαφών από το εξωτερικό. 

Η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου έχει προχωρήσει στις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, με περιφράξεις και κιγκλιδώματα, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας και ό,τι άλλο προβλέπεται από τους κανονισμούς, με σκοπό να λειτουργεί ως πύλη Σένγκεν βάσει του Διεθνούς Κώδικα ISPS. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι έχει υποβληθεί αίτημα για την παραχώρηση και της υπόλοιπης έκτασης, όπως ζητά διαχρονικά ο Δήμος, για την αξιοποίηση του κεντρικού αυτού χώρου.

Οι πύλες Σένγκεν

Παράλληλα, ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος μίλησε για την ίδρυση της πύλης Σένγκεν στο Πλωμάρι, που ξεκίνησε την λειτουργία της το καλοκαίρι του 2022, ενώ σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Μυτιλήνης είπε ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, από την Σμύρνη προς το νησί μας με καταμαράν, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης από τα απέναντι παράλια: «Το νησί μας είναι το μοναδικό που διαθέτει τρεις πύλες Σένγκεν και πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε αυτές τις υποδομές για την ανάπτυξη του τουρισμού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο λιμάνι του Σιγρίου που συνδέει το νησί μας με την κεντρική χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τονίζοντας ότι έχει υποβληθεί αίτημα για την εκτέλεση ενός ακόμη δρομολογίου προς το Βόλο.

Νέα έργα

Ο Κ. Παπαδόπουλος μίλησε και για τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για τις μελέτες των έργων ανάπλασης και αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Πλωμάρι, το Καβάκι της Πέτρας και την Σκάλα Καλλονής, συνολικού ύψους 651.800 ευρώ. Επίσης, έχει ενταχθεί από το Λιμενικό Ταμείο στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” η εκπόνηση των λιμενικών και περιβαλλοντικών μελετών για τα λιμάνια Πλωμαρίου, Μολύβου, Σκάλας Πολιχνίτου, Πέτρας, Σκάλας Καλλονής, Σκάλας Συκαμιάς, Περάματος, Κουντουρουδιάς, Σκάλας Παμφίλων και Παναγιούδας, προϋπολογισμού 391.000 ευρώ.

Τέλος, ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας του σε όλα σχεδόν τα μικρότερα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια της Λέσβου, με σκοπό την ασφάλεια των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών αλιέων. Μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών ήταν η αντικατάσταση των φωτιστικών, ο ευπρεπισμός των χώρων πρασίνου και νέες φυτεύσεις, τα νέα παγκάκια και οι κάδοι απορριμμάτων που τοποθετήθηκαν, εργασίες σκυροδέτησης κρηπιδωμάτων, οι επισκευές υποσκαφών, κλπ.. 

«Παρά τις αντιξοότητες και την πανδημία που πάγωσε πολλές ενέργειές μας για 2 χρόνια, καταφέραμε να παραδώσουμε στη Λέσβο σημαντικά έργα σε όλες τις περιοχές ευθύνης μας. Επίσης για πρώτη φορά συμμετείχαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, καταφέρνοντας να προωθήσουμε τα αιτήματά μας. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο, Στρατή Κύτελη και όλα τα μέλη της Διοίκησης για την αγαστή συνεργασία, καθώς και τους υπαλλήλους που μας βοήθησαν για να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο και στη νέα Διοίκηση που θα αναλάβει καθήκοντα στο Λιμενικό Ταμείο, δηλώνοντας ότι είμαι πρόθυμος να βοηθήσω με όποιον τρόπο χρειαστεί», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img