Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Εργασίες και επισκέψεις «στα… μουλωχτά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αίτημα και ακύρωση της άδειας και άμεση αναστολή των εργασιών για τη νέα δομή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο 

Αδιάκοπα συνεχίζεται το έργο κατασκευής της νέας δομής στο αγροτικό τμήμα της περιοχής της Βάστριας, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη την Υπουργική Απόφαση της υποβάθμισης των περιβαλλοντικών όρων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση της άδειας, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια και οι Κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών να ζητούν επίσημα την αναστολή των εργασιών. Την ίδια στιγμή, εν πολλοίς στα… «κρυφά», αφού δεν επικοινωνήθηκε, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη- αστραπή της Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ για το Μεταναστευτικό DG HOME και επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπεάτε Γκμίντερ, στη Λέσβο.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούσε την περιοχή της Λαμίας, έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση, που υποβάθμιζε τους περιβαλλοντικούς όρους για την έκδοση αδειών κατασκευής της εκεί δομής. Η απόφαση αυτή επηρεάζει και το έργο της Βάστριας, καθώς πρακτικά σήμαινε πως για την κατασκευή της νέας δομής της Λέσβου θα έπρεπε να ληφθεί άδεια κατηγορίας Α2 και όχι Β, κάτι που συνεπάγεται αφενός μια απαιτητική γραφειοκρατική διαδικασία και την πραγματοποίηση και υποβολή μελετών (περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.ά.), με την όποια παραχώρηση της άδειας να περνά από την Περιφέρεια, που ως γνωστόν δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο έργο, αφετέρου η αδειοδότηση κατηγορίας Α2 είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη για περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura και σε ζώνες προστασίας άγριας ζωής, όπως ακριβώς είναι η Βάστρια.

Οι νομικοί συνεργάτες της Περιφέρειας εξέτασαν την υπόθεση της Λαμίας και όντως στις 17 Ιουνίου, η Περιφέρεια και οι Κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης αδειοδότησης του έργου (που είχε στηριχθεί στην… ακυρωμένη πλέον υπουργική απόφαση). Η εκδίκαση της συγκεκριμένης αίτησης, ωστόσο, δεν υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα και γι’ αυτόν τον λόγο την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου κατατέθηκε και αίτηση αναστολής, ούτως ώστε να ανασταλούν οι εργασίες στη Βάστρια, μέχρις ότου ληφθεί η απόφαση και για την αίτηση ακύρωσης.

Όλα αυτά, προφανώς βάζουν σε «δεύτερη μοίρα» τις όποιες νομικές ενέργειες έχουν ήδη γίνει με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η απόφαση για την οποία αναμένεται, αλλά και την ισχύουσα προσωρινή διαταγή. Και αυτό, καθώς αφορούν μόνο το δασικό τμήμα της περιοχής της Βάστριας, ενώ η αίτηση ακύρωσης αφορά συνολικά το έργο κατασκευής της νέας δομής στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Ηθικά ζητήματα»

Πηγές από τους φορείς αυτοδιοίκησης, που κινούν τις διαδικασίες αυτές, μας μεταφέρουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ενώ υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ για τη Λαμία, που αναμφισβήτητα επηρεάζει τη Βάστρια, το Υπουργείο δεν πάγωσε τις διαδικασίες, αλλά αντίθετα συνεχίζει κανονικά τις εργασίες. «Τίθενται σοβαρά ηθικά ζητήματα. Συνεχίζουν τις εργασίες, ενώ είναι άκυρη η απόφαση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν για την έκδοση της άδειας και θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προσπαθήσουν να εκδώσουν την άδεια που είναι απαραίτητη πλέον για να συνεχιστεί το έργο», σχολιάζουν. 

Όπως σημειώνουν, επί της ουσίας το Υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζει τις εργασίες γιατί «κάποια αυτονόητα πράγματα στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτεπάγγελτα» και θα έπρεπε η Περιφέρεια και οι Κοινότητες να κινήσουν τις διαδικασίες, ώστε το ΣτΕ (εφόσον δεχτεί τα σχετικά αιτήματα φυσικά) να «βγάλει από την πρίζα» το έργο της Βάστριας. 

Με λίγα λόγια, αν για κάποιο λόγο είναι ακόμη ζωντανές οι ελπίδες για να μην προχωρήσει ένα έργο, που καταδικάζει τη Λέσβο, και με το οποίο διαφωνεί η σημαντική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, αυτός είναι η ως τώρα επιμονή της Περιφέρειας και των τοπικών Κοινοτήτων, που εξαντλούν κάθε νομικό εργαλείο, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί. Και αυτή η επιμονή είναι που πιθανόν μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε επιτυχία την προσπάθεια που γίνεται.

Στα κρυφά

Όλα αυτά, βέβαια, γίνονται ενώ πραγματοποιούνται «ινκόγκνιτο» επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Λέσβο. Κάθε διερχόμενος οδηγός στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού μας είδε με τα μάτια του το… τεραστίων διαστάσεων μπλε τζιπ, που συνοδεία μηχανών της αστυνομίας και περιπολικού κατευθυνόταν στη Βάστρια το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας. Μέσα σε αυτό η επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπεάτε Γκμίντερ, που πέραν της επίσκεψής της στο εργοτάξιο της νέας δομής φανταζόμαστε πως πραγματοποίησε και συναντήσεις με διάφορους εκπροσώπους φορέων.

Σε αντίθεση, όμως, με άλλες επισκέψεις της κ. Γκμίντερ στη Λέσβο οι οποίες δημοσιοποιούνταν με ύφος που… υπερθεμάτιζε των ευρωπαϊκών και κυβερνητικών πολιτικών για το μεταναστευτικό, αυτή κρατήθηκε “κάτω από το ραντάρ”. Ενδεικτικό, ίσως, του προβληματισμού που επικρατεί εντός και εκτός συνόρων για την πορεία εφαρμογής της πολιτικής της κατασκευής της νέας δομής, που όσες ενέργειες και αν έγιναν για να μην εγκλωβιστεί σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξελίσσεται σε… «γεφύρι της Άρτας».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img