Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Εργοτάξιο η Προκυμαία!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων από το Τελωνείο έως το καφέ – μπαρ “Verde”, από την πλευρά της θάλασσας και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
  • «Το μεγάλο αυτό έργο για την Μυτιλήνη αλλά και για ολόκληρη τη Λέσβο ξεκινά και θα δώσει μια άλλη εικόνα αλλά και μια διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας», δηλώνει ο Στρ. Κύτελης

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται από σήμερα η Προκυμαία Μυτιλήνης για την έναρξη του μεγάλου έργου της ανάπλασης που σχεδίαζε επί 3 χρόνια η Δημοτική Αρχή. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει από συνεργεία του Δήμου η προεργασία για να απομακρυνθούν τα παγκάκια και οι κάδοι απορριμμάτων, ενώ την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση το Κεντρικό Λιμεναρχείο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύουν το επόμενο διάστημα. 

Στόχος του Δήμου αλλά και της αναδόχου εταιρείας “Ερμώνασσα Α.Ε.” είναι η παράδοση του έργου σε 18 μήνες, δηλαδή πριν το καλοκαίρι του 2024 και για τον σκοπό αυτό έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα μέσα σε εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η Αρχαιολογία έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη υπαλλήλων που θα αναλάβουν την παρακολούθηση του έργου.

 

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, από σήμερα, Δευτέρα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων επί της οδού Π. Κουντουριώτη και συγκεκριμένα από το ύψος του περίφρακτου χώρου στο Τελωνείο έως το καφέ – μπαρ “Verde”, από την πλευρά της θάλασσας. Όλα τα σταθμευμένα οχήματα θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τους οδηγούς, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρυνθούν με γερανοφόρο όχημα. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα θα διεξάγεται κανονικά, ενώ προσωπικό του Δήμου και της αναδόχου εταιρείας θα ελέγχει την ροή με την παρέμβαση τροχονόμων του Λιμεναρχείου, όπου απαιτείται. Παράλληλα, το Λιμεναρχείο θα ενημερώνει τους οδηγούς για τα τμήματα όπου θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, με την υποχρέωση της εταιρείας για την τοποθέτηση των κατάλληλων υλικών σήμανσης. Υπεύθυνοι για την εκτέλεση του έργου είναι ο Δήμος και η εργολήπτρια εταιρεία, οι οποίοι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης ατυχήματος και την ομαλή ροή της κυκλοφορίας επί της Προκυμαίας.

 

Ο Στρ. Κύτελης

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το μεγάλο αυτό έργο για την Μυτιλήνη αλλά και για ολόκληρη τη Λέσβο ξεκινά, γιατί θα δώσει μια άλλη εικόνα αλλά και μια διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας. Θα αλλάξει όψη η βιτρίνα της πρωτεύουσας και η πρώτη εικόνα που έχουν οι επισκέπτες μόλις φθάσουν στο λιμάνι. Πρόκειται για μια ακόμη προεκλογική μας εξαγγελία που υλοποιείται». 

Ο Δήμαρχος επεσήμανε επίσης ότι εκτός από την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου, θα κατασκευαστούν νέες υποδομές για τα δίκτυα και την καθαριότητα με την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων: «Η Μυτιλήνη εξελίσσεται σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη και αυτά τα έργα δίνουν επιπλέον αξία στις επιχειρήσεις και στο τουριστικό μας προϊόν. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες για την όχληση που θα δημιουργηθεί κατά την διάρκεια των εργασιών, με την σκέψη πάντα ότι όλη η Προκυμαία θα αποκτήσει υπεραξία με την παράδοση του έργου».

 

Οι εργασίες

Οι εργασίες ξεκινούν από το πρώτο τμήμα των 400 μέτρων απέναντι από το ξενοδοχείο “Blue Sea” όπου προβλέπεται η επίστρωση των πεζοδρομίων μέχρι και την οδό Χριστουγέννων, δηλαδή σε όλο το πέταλο  της Προκυμαίας, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις, σε έκταση 11.000 τ.μ. Θα κατασκευαστούν μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια και θα γίνει εκ νέου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. 

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img