Έρμαιο εξωσχολικών το 3ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης

  • Νεαροί διανυκτερεύουν μέσα στις τάξεις και το πρωί οι μαθητές βρίσκουν… από αποτσίγαρα και σκουπίδια  μέχρι χάπια! 

«Γόπες» από τσιγάρα, κάθε λογής σκουπίδια, μέχρι και ένα χάπι (!) βρέθηκε μέσα σε τάξη του 3ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης την περασμένη εβδομάδα από τους μαθητές που πήγαν την επόμενη μέρα το πρωί στο σχολείο τους. Οι χώροι του σχολείου μετατρέπονται τα βράδια σε «στέκι» νεαρών, που μπαίνουν στο κτίριο σπάζοντας τζάμια και περνάνε τη νύχτα εκεί! Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου είχε στείλει και πριν δυο χρόνια  επιστολή στην προηγούμενη δημοτική αρχή – και πέρυσι άλλη επιστολή στην Αστυνομία – επισημαίνοντας το πρόβλημα της εισόδου εξωσχολικών τα βράδια, ενώ έχουν μάλιστα σημειωθεί και κλοπές  ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη φύλαξή του. 

Και αν αυτό από μόνο του δεν σοκάρει, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στον καιρό της πανδημίας όταν λαμβάνονται τόσα μέτρα στα σχολεία, υπάρχει ένα σχολείο το οποίο γίνεται στέκι  περιθωριακών νεαρών τα βράδια – οι οποίοι μπορεί να κάνουν και χρήση ουσιών – εκεί όπου την επόμενη μέρα μικρά παιδιά θα καθίσουν για μάθημα! 

Το χάπι που βρέθηκε μέσα σε τάξη ήταν πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των γονέων την Παρασκευή που ζητάνε να βρεθεί λύση για να προστατευθεί το σχολείο. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού σχολείου, Άρης Σπέρκος, είπε στα «Νέα της Λέσβου»: «Ανέκαθεν υπήρχε θέμα στο σχολείο μας με νεαρούς που παραβιάζουν παράθυρα -συνήθως – και περνάνε τα βράδια τους σε τάξεις. Πέρυσι έγινε κλοπή ολόκληρου του ηχοσυστήματος του σχολείου. Έχουμε ζητήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή  ακόμα, σαν Σύλλογος, φύλακα τις απογευματινές ώρες, αλλά ουδέποτε μας απάντησαν. Έχουμε ζητήσει και από την αστυνομία να κάνει περιπολίες χωρίς αποτέλεσμα. Θα θέσουμε ξανά το θέμα στη σημερινή δημοτική αρχή. Ζητάμε ή να υπάρχει φύλαξη τα βράδια ή να τοποθετηθούν κάμερες».

Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης που θα υλοποιηθεί στο κτίριο θ’ αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις και θα κάνει πιο ασφαλή τα παράθυρα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί ακόμη και αυτά τα έργα να υποστούν φθορές από τους περιθωριακούς που συχνάζουν στο σχολείο. 

«Αυτή τη στιγμή το σχολείο μας είναι κυριολεκτικά ξέφραγο αμπέλι. Η περίφραξη έχει σκουριάσει και σπάσει ή την έχουν γκρεμίσει και συστηματικά καταστρέφουν κάγκελα, σιδεριές κτλ. Τα παράθυρα είναι τουλάχιστον 30 ετών, ανοίγουν πολύ εύκολα. Ποιος μας λέει όμως ότι αν παραμείνει έτσι η κατάσταση, δεν θα συνεχίσουν να μπαίνουν και να προκαλούν φθορές και στους ανακαινισμένους χώρους;», τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. 

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, είπε για το θέμα στα «Νέα της Λέσβου»: «Ενημερώθηκα ότι πράγματι αυτές τις ημέρες μπήκαν νεαροί μέσα στις τάξεις και μάλιστα όχι μια φορά αλλά τουλάχιστον δυο, τις τελευταίες ημέρες. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Θα συζητήσουμε με το Δήμο για τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν άμεσα, προκειμένου να προστατευθεί το σχολικό κτίριο. Και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί κλοπές. Ελπίζουμε ότι τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα βοηθήσουν ώστε να θωρακιστεί, όμως, από την πίσω πλευρά που είναι σκοτεινή θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η είσοδος εξωσχολικών».