Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ: «Δεν φτάνει που δεν φέρνετε αστυνομικούς, παίρνετε κιόλας»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με θέμα την αποδυνάμωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου λόγω της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού κατέθεσε ερώτηση προς το νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Βουλευτής, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, επισημαίνοντας ότι στους δύσκολους καιρούς από την αύξηση της εγκληματικότητας, διετάχθη ξαφνικά, εκτός προγράμματος, η ανάκληση όλων των αποσπάσεων αστυνομικών υπαλλήλων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που είχαν διατεθεί στις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, μεταξύ αυτών και της Αστυνομίας της Λέσβου.

«Η απόφαση αυτή προκάλεσε έκπληξη, προβληματισμό και είναι αντιφατική, σύμφωνα με τα παρακάτω δεδομένα», τονίζει ο Βουλευτής. Και συνεχίζει:

«1.Οι Αποσπασμένοι Αστυνομικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υποστελεχωμένης Α.Δ. Λέσβου επί χρόνια.

2.Έχουμε μεγάλη αύξηση μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Ήδη οι μετανάστες στο ΚΥΤ Μυτιλήνης έφθασαν τους 5.600 από 1.500 τον Μάιο του 2023.

3.Προκάλεσε ανατροπή, δυσφορία και αναστάτωση στην οικογενειακή ζωή και δη στους έγγαμους με παιδιά, που ουσιαστικά χώρισαν ξαφνικά από τις οικογένειές τους, καθώς και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

4.Το προϊστάμενο κλιμάκιο λίγο πριν, ζητούσε με έγγραφό του προσφάτως εντός του Ιανουαρίου του 2024 από την Α.Δ. Λέσβου τις ανάγκες της σε νέο προσωπικό για την εφαρμογή του Νέου «Πιλοτικού Προγράμματος Ταχείας Έκδοσης Visa», ετήσιας διάρκειας, στις 4  πύλες εισόδου της Λέσβου τη θερινή περίοδο».

Σημειώνοντας ο κ. Παρασκευαΐδης τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και εξαιτίας του μεταναστευτικού, κάνει λόγο για τις δύο Υπηρεσίες που συστάθηκαν για τη διαχείρισή του, το Τμήμα Διαχείρισης Μεταναστευτικού και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) μεταναστών, που στελεχώθηκαν από την υπάρχουσα δύναμη της Αστυνομίας, χωρίς ουδεμία νέα μετάθεση, επαυξάνοντας την ήδη υποστελέχωσή της.

Επισημαίνοντας ότι τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται με νέες μεταθέσεις, αντίστοιχες των αποχωρήσεων, αναφέρεται στις εσωτερικές αποσπάσεις υπενθυμίζοντας στον Υπουργό ότι στη Λέσβο λειτουργεί η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου στην οποία έχουν αποσπαστεί 44 αστυνομικοί από την αστυνομία της Λέσβου για να λειτουργεί και αυτή η υπηρεσία!

«Τι αστυνομικό δυναμικό περισσεύει άραγε γι’ αυτούς τους έρμους τους ακρίτες, την προστασία αυτών και των περιουσιών τους που η Πολιτεία διά της Αστυνομίας υποχρεούται να παρέχει; Εννοείται για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν μπορεί να γίνει κανένας λόγος με αυτή την κατάσταση» διερωτάται ο Βουλευτής, ο οποίος αναφέρεται και στα χωριά στα Περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα, όπου η υποστελέχωση είναι δραματική.

Όπως τονίζει «τελευταία καλούνται Αστυνομικοί της Μυτιλήνης να μετακινούνται ημερησίως και με δικά τους έξοδα, ενίοτε σε αποστάσεις 40 χλμ. για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Στο Πλωμάρι, τουριστική περιοχή των 3.500 κατοίκων με διπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι, όπου λειτουργεί Πύλη Εισόδου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μερικές φορές κλείνει το Αστυνομικό Κατάστημα για να συμπληρωθεί το πλήρωμα του μοναδικού περιπολικού βάρδιας!!!».

Και συμπληρώνει: «Σε άλλη κατεξοχήν τουριστική περιοχή, της Πέτρας και του Μολύβου, με 5.000 μόνιμους κατοίκους και με 6.000 κλίνες και Πύλη Εισόδου τη θερινή περίοδο, δεν λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα όπως θα έπρεπε, ενώ ο Αστυνομικός Σταθμός Μολύβου ουσιαστικά είναι κλειστός και οι κάτοικοι της περιοχής για οποιοδήποτε περιστατικό καλούν το Α.Τ. Καλλονής. Ακόμα και στο Α.Τ. Μυτιλήνης υπάρχουν 1 έως 2 περιπολικά ανά βάρδια για τον τεράστιο χώρο ευθύνης του». 

Ολοκληρώνοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την ερώτησή του παρατηρεί πως «με αυτές τις ελλείψεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου όλως παραδόξως 6 αστυνομικοί διατίθενται και δεσμεύονται για την 24ωρη κάλυψη και φύλαξη του εργοταξίου της κατασκευαστικής εταιρείας της δομής προσφύγων – μεταναστών στη θέση Βάστρια, έργο το οποίο έπρεπε να καλύπτει η κατασκευάστρια εταιρεία με ιδιωτική φύλαξη», ζητώντας από τον κ. Χρυσοχοΐδη ενημέρωση για το ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την άμεση ενίσχυση της αστυνομίας με αποσπάσεις προσωπικού, καθώς και για την ενίσχυση με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

spot_img

More articles

spot_img