Από τα πολύ παλιά χρόνια, πολλές τροφές απέκτησαν τη φήμη του αφροδισιακού. Αρχαίοι λαοί, όπως οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρωμαίοι, αναζήτησαν «το ελιξίριο του έρωτα» μέσα από την τροφή. Ο Μοντεσούμα, ο αυτοκράτορας των Αζτέκων στο μακρινό Μεξικό, έπινε 50 φλιτζάνια κακάο πριν επισκεφτεί το χαρέμι του, με τις εκατοντάδες παλλακίδες του.
Είναι άγνωστο το πώς και το γιατί κάποιες τροφές χαρακτηρίστηκαν αφροδισιακές. Το πιθανότερο είναι, ότι κάποιες τροφές ανάλογα με την χημεία ή την μαγειρική αλχημεία, δημιουργούν υπεραιμία και ευεξία.
Ακόμη κι αν τα χαρακτηρισμένα αφροδισιακά εδέσματα είναι placebo και σύσσωμη η επιστήμη καταρρίπτει το μύθο, εμείς μπορούμε να αντισταθούμε. Να γιορτάζουμε τον έρωτα, με αφροδισιακές λιχουδιές και ρομαντικό art de la table, μέσα σε ροζ και κόκκινα συννεφάκια, με καρδούλες από bitter σοκολάτα και καναπέ σε σχήμα καρδιάς με αυγά ψαριών ή αυγοτάραχο!
Αφού η Αφροδίτη, η πληθωρική θεά του έρωτα εμφανίστηκε μέσα σ΄ ένα κοχύλι, δεν μπορεί παρά όλα τα θαλασσινά πλάσματα, και ιδιαίτερα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, να είναι αφροδισιακά με πρώτα και καλύτερα τα στρείδια.
Ο θρύλος θέλει τον αιώνιο εραστή, τον Καζανόβα, να τρώει 50 ωμά στρείδια κάθε πρωί, χρησιμοποιώντας ως πιάτο, το στήθος μιας από τις ερωμένες του.
Από τα πιο διάσημα μέχρι τα πιο ταπεινά αυγά, αποτελούν ελιξίριο της σεξουαλικότητας. Τα αυγά ορτυκιών, της χήνας, της πάπιας και της κότας προΐστανται στην ιεροτελεστία του έρωτα.
Η Ιζαμπέλ Αλλιέντε γράφει «όταν κάνεις μια ομελέτα όπως όταν κάνεις έρωτα, η τρυφερότητα μετράει περισσότερο από την τεχνική».
Φυσικά δεν εξαιρούνται τα αυγά ψαριών, το αυγοτάραχο και το φινετσάτο χαβιάρι oscietra με την ερεθιστική επίγευση καβουρντισμένου φουντουκιού.
Αν αναλογιστούμε πως οι άνθρωποι έκαναν ολόκληρες εκστρατείες για να κατακτήσουν το πιπέρι, την κανέλλα, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και όλα τα μπαχαρικά, που βελτιώνουν τη γεύση και ιντριγκάρουν τις αισθήσεις, δεν μπορεί παρά τα μπαχαρικά και τα αρωματικά χόρτα, να είναι αφροδισιακά. Από τον βασιλικό του πάθους και την αρωματική φρεσκάδα του καρδάμωμου, ως το ερεθιστικό φασκόμηλο, το καταπραϋντικό κύμινο, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, την τρούφα και τα σπαράγγια.
Αποδεδειγμένα αντικαταθλιπτική και διεγερτική η σοκολάτα δικαιολογημένα κατατάσσεται στα αφροδισιακά.
Κρασιά με ερωτισμό είναι τα ερυθρά. Επιλέξτε μια Νεμέα, ένα Barolo, ή ένα high end new age ξινόμαυρο ή Syrah του Βόρειου Ροδανού.
Στην τελική
Η όρεξη και το σεξ διατηρούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Την πλαισιώνουν, τη μετουσιώνουν και την διαιωνίζουν.
Αν δεν βγείτε για ένα τετ-α-τετ δείπνο σε κάποιο εστιατόριο, οργανωθείτε και δημιουργήστε ένα αγαπησιάρικο σκηνικό για δυο στο σπίτι. Μπείτε στην κουζίνα και μαγειρέψτε μαζί, ανάψτε κεριά, αφεθείτε.
Η γιορτή αυτή σίγουρα δεν είναι για μόνους.
Μπολ Ράμεν με κοτόπουλο
Υλικά
Για τον ζωμό ramen
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 λίτρο νερό
100 γρ. κρεμμύδι σε φέτες
100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε μεγάλα κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρο σπασμένο
100 γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες
60 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
λεμόνι, φλούδες
50 γρ. τζίντζερ, σε φέτες
300 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
10 γρ. μπέικιν
Για το μπολ
500 γρ. ζωμός ramen
200 γρ. noodles, βρασμένα
160 γρ. ψίχα κοτόπουλου από τις φτερούγες του
2 αυγά βρασμένα, κομμένα στη μέση
50 γρ. μανιτάρια λευκά, λεπτές φέτες
1 χούφτα baby σπανάκι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, λεπτές φέτες
1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
1 μικρό τσίλι σε λεπτές λωρίδες
1 κ.γ. σουσάμι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Για τον ζωμό ramen
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο για περίπου 40 λεπτά.
- Σουρώνουμε το ζωμό από μία λεπτή σήτα. Μόλις κρυώσουν οι φτερούγες ελαφρώς τις ξεψαχνίζουμε κρατώντας μόνο το κρέας τους.
Για το μπολ
Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε τον ζωμό ramen, προσθέτουμε τα βρασμένα noodles, το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά.