Έσπειραν διχασμό… θερίζουν σταυρούς

Spread the love

-Πεδίο μάχης μεταξύ «σταυρολατρών» και «σταυρομάχων» η παραλία Απελή

Ο υπερμεγέθης σταυρός που υψώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην ακτή Απελή και οι 36 συλλήψεις, ήταν άλλο ένα επεισόδιο σε ένα «σκηνικό» που έχει στηθεί σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. Ένα μέρος του «παιχνιδιού» που έχει στηθεί με το προσφυγικό βάζοντας στη μέση τους πρόσφυγες – μετανάστες, αλλά και τους πολίτες του νησιού, χωρίς καμιά σχέση να έχουν όλα αυτά ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε.
Διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή αμέτρητες αναρτήσεις με διάφορες ερμηνείες από τη μια και την άλλη πλευρά. Η αλήθεια όμως είναι ότι ούτε η θρησκεία μας «σώθηκε» με τον τεράστιο σταυρό, ούτε και οι πρόσφυγες-μετανάστες «απειλούνται» βέβαια από το σταυρό. Η παραλία Απελή έμελλε να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» των «σταυρολατρών» και των «σταυρομάχων», χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος. Αυτοί που έσπευσαν να ζητήσουν την απομάκρυνση του πρώτου σταυρού που τοποθετήθηκε εκεί… «γιατί ενοχλεί τους πρόσφυγες» προκάλεσαν αντίδραση.
Στη συνέχεια «άγνωστοι» κατέστρεψαν το σταυρό. Κάποιοι μίλησαν για ακραίους από αριστερά και ΜΚΟ, ενώ άλλοι μιλούν για «προβοκάτσια»… Το αποτέλεσμα είναι εκείνοι που «συντάχθηκαν» με την ιδέα να στηθεί ο πρώτος σταυρός στο Απελή, να είναι ελάχιστοι μπροστά σε αυτούς που συντάχθηκαν τώρα δίπλα στους 36 και τον υπερμεγέθη σταυρό. Κι αν ανάμεσά τους υπάρχουν ακραίοι, οι περισσότεροι είναι πολίτες που αντιδρούν, γιατί κάποιοι άλλοι φρόντισαν να το προκαλέσουν.

Πώς ξεκίνησε η «βεντέτα» του σταυρού

Όταν γράφαμε ότι ουσιαστικά οι κινήσεις από τα άκρα αριστερά ρίχνουν νερό στο μύλο της άκρας δεξιάς, οι εξελίξεις έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Όταν μιλούσαμε για ομάδες μειοψηφιών που παίζουν παιχνίδια με την κοινωνική συνοχή, αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τώρα. Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού όταν κάποιοι αποφάσισαν να στήσουν έναν τσιμεντένιο σταυρό στην παραλία Απελή.
«Για να διώξουν τους πρόσφυγες», είπαν κάποιοι «να μην κάνουν μπάνιο στην παραλία». Με ποια λογική ο σταυρός θα «έδιωχνε» τους «αλλόθρησκους» αυτό δεν μας το εξήγησε κανείς. Στο νησί υπάρχουν εκκλησίες, ξωκλήσια, σταυροί, προσκυνητάρια. Στις εκκλησίες έβρισκαν καταφύγιο στη δίνη της προσφυγικής κρίσης. Με ποια λογική ο σταυρός «διώχνει» τους αλλόθρησκους, δεν το εξήγησαν. «Λάδι στη φωτιά» όμως έριξε ανακοίνωση της «Συνύπαρξης για την Ειρήνη», η οποία κρίνοντας ότι με την παρέμβαση αυτή θα… βοηθούσε στη «συνύπαρξη», κάλεσε τις αρχές να τον «ξηλώσουν».
Λίγο καιρό αργότερα ο σταυρός καταστράφηκε από αγνώστους. Ο σταυρός έγινε «ζήτημα τιμής» για ομάδες ακραίων, ενώ στο άλλο άκρο… η αστυνομία που «φρουρούσε» την περιοχή μην τυχόν και στηθεί ο σταυρός. Ακραίες καταστάσεις, χωρίς καμιά λογική, που ενίσχυσαν όμως το κλίμα διχασμού.

Τα γεγονότα της Κυριακής

Τα ξημερώματα της Κυριακής ομάδα ντόπιων μαζί με Χιώτες κατάφεραν να μεταφέρουν τα υλικά στην παραλία Απελή και με τη βοήθεια γερανού άρχισαν να στήνουν έναν υπερμεγέθη σιδερένιο σταυρό σε μια τεράστια τσιμεντένια βάση. Γύρω στις 6 το πρωί ενημερώθηκε η αστυνομία η οποία έσπευσε στο σημείο και κάλεσε τους νεαρούς να σταματήσουν την τοποθέτηση του σταυρού. Εκείνοι συνέχισαν όμως κι όταν οι αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν τους δυο χειριστές μηχανημάτων, τότε παρουσιάσθηκαν όλοι στην Αστυνομία και συνελήφθησαν συνολικά 36 άτομα – μεταξύ των οποίων και ένας Αλβανός υπήκοος – με τις κατηγορίες της πολεοδομικής παράβασης και της απείθειας.
Ο δικηγόρος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης, ανέλαβε να τους εκπροσωπήσει όλους και μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση. Όλοι τους κρατήθηκαν για λίγες ώρες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης μέχρι να καταθέσουν ένας – ένας και να αφεθούν ελεύθεροι. Η διαδικασία κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες. «Βοήθησα να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαδικασία. Όλοι τους δήλωσαν ότι δεν έχουν να καταθέσουν τίποτα παραπάνω και θα μιλήσουν όταν εκδικαστεί η υπόθεση. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά ποινικό αδίκημα τέτοιας βαρύτητας που να δικαιολογεί τη σύλληψή τους με τη διαδικασία του αυτοφώρου», δήλωσε ο κ. Βασιλούδης.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση έσπευσε και ο δικηγόρος, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο, Στρατή Κύτελη, προκειμένου να συμπαρασταθούν και να συνδράμει και ο κ. Χατζηγιάννης στις διαδικασίες ώστε να τελειώσει το συντομότερο η κράτηση των 36 ατόμων.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αφέθηκε ελεύθερος και ο τελευταίος από τους συλληφθέντες. Το θέμα μονοπώλησε αναρτήσεις και «αναλύσεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, κανείς δεν έχει εξηγήσει με ποιο ακριβώς τρόπο ο σταυρός μπορεί να «διώξει» τους «αλλόθρησκους». Αν έχει λογική το θέμα που δημιουργήθηκε. Και το κυριότερο, ποιοι είναι αυτοί που έστησαν αυτό τον υπερμεγέθη σταυρό. Ήταν οι 36 που συνελήφθησαν, ή εκείνοι που τα τελευταία χρόνια παίζουν ακραία παιχνίδια στις πλάτες της κοινωνικής συνοχής;

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση