Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έστειλαν μήνυμα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το δικό τους μήνυμα αντίθεσης σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έστειλαν, για ακόμη μια φορά, από την Μυτιλήνη, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στις 7, στην Πλατεία Σαπφούς. Στην τρίτη κατά σειρά κινητοποίηση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στη Μυτιλήνη, φοιτητές είπαν το δικό τους «όχι» στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων δείχνοντας ότι δεν υποχωρούν για κανέναν λόγο, παρά μόνο αν αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εντείνονται. Το ζήτημα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει αναδειχθεί σε πρώτο θέμα στη δημόσια συζήτηση όσον αφορά την εκπαίδευση, με πλήθος μαθητών, φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών να τάσσονται “κατά”. Σε όλη την επικράτεια της χώρας οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ αρκετές είναι οι σχολές οι οποίες για ένα μεγάλο διάστημα τελούν υπό κατάληψη. 

Παρά τις εξαγγελίες των πρυτάνεων των σχολών αλλά και του Υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιηθεί η εξέταση των μαθημάτων εξ αποστάσεως, ο κίνδυνος να χάσουν φοιτητές την εξεταστική τους είναι υπαρκτός. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, αφού η εξεταστική των φοιτητών έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και δυο εβδομάδες, ενώ και η σχολή δεν τελεί υπό κατάληψη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως οι φοιτητές προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις, με το αποτέλεσμα υπέρ ή κατά των καταλήψεων να κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, γεγονός που δείχνει ότι το ζήτημα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι απλό, καθώς μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας δείχνει την αντίθεσή της. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται κάθε εβδομάδα στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο. Στο πλευρό τους βρίσκονται αρκετοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, ενώ και μαθητές δίνουν το παρών στις κινητοποιήσεις εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους τόσο για το νέο νομοσχέδιο περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, όσο και για τις ελλείψεις και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι στα σχολεία. 

Στη Μυτιλήνη οι πρώτες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν την Πέμπτη 18 του Γενάρη η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε καλέσει φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας η οποία ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς και ολοκληρώθηκε με ειρηνική πορεία εντός της Ερμού. Μια εβδομάδα μετά η Επιτροπή ξανακάλεσε τον κόσμο σε συλλαλητήριο, το οποίο αυτή τη φορά ολοκληρώθηκε με ειρηνική πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου. 

Για τρίτη φορά διοργανώθηκε από την Επιτροπή Φοιτητών νέο συλλαλητήριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς με την συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι έστειλαν για ακόμη μια φορά το δικό τους μήνυμα αντίθεσης με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων ξεκαθαρίζοντας σε όλους ότι δεν υποχωρούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Τέλος, στη συγκέντρωση τον λόγο πήραν μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές, οι οποίοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους σχετικά με το νέο νομοσχέδιο.

spot_img

More articles

spot_img