Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έσβησαν τα φώτα του Κέντρου Υγείας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ανυποχώρητη η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου με τους τοπικούς πολιτικούς φορείς αδύναμους να ανατρέψουν την απόφαση, εφάρμοσε από χθες την κατάργηση της βραδινής λειτουργίας στη μονάδα
  • Με εξαίρεση το πρωινό του Σαββάτου, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης θα κατεβάζει ρολά και τα σαββατοκύριακα 

Την ώρα που το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη νοσοκομειακή περίθαλψη το οποίο πλέον προβλέπει ένα ερμαφρόδιτο ΕΣΥ (όπου οι γιατροί θα μπορούν να εργάζονται και στα νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα και το ίδιο θα μπορεί να ισχύει και για τους ιδιώτες γιατρούς), αναμένεται να γίνει νόμος του Κράτους, έσβηναν τα φώτα του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα. 

Μία μονάδα που την τελευταία δεκαετία πέρασε διά πυρός και σιδήρου – όταν από πολυιατρεία του ΙΚΑ μετατρεπόταν επί Άδωνη Γεωργιάδη σε ΠΕΔΥ για να γίνει στη συνέχεια Κέντρο Υγείας επί Υπουργίας του Ανδρέα Ξανθού, έχοντας από το 2015, 24ωρη λειτουργία και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – έκλεισε έναν σημαντικό κύκλο. Ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο το οποίο προβλέπει τη λειτουργία της μονάδας στο 46% του ωραρίου με το οποίο λειτουργούσε μέχρι χθες. Από χθες το ωράριο λειτουργίας της μονάδας μειώνεται στις 14 ώρες από τις 24, από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ και κλειστό τα σαββατοκύριακα, με εξαίρεση το 7ωρο 8:00 το πρωί με 3:00 το μεσημέρι κάθε Σάββατο. Ουσιαστικά η εβδομαδιαία λειτουργία της μονάδας που έφτανε τις 168 ώρες τώρα μειώνεται στις 77!

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου εφάρμοσε αταλάντευτα την απόφαση για περιστολή της λειτουργίας της μονάδας, στέλνοντας επί της ουσίας εκατοντάδες ασθενείς να συνωστίζονται στα Επείγοντα του νοσοκομείου, το οποίο μετά από 7 χρόνια είναι και πάλι η μόνη δομή δημόσιας περίθαλψης που θα μπορεί να δέχεται επείγοντα περιστατικά. 

Η απόφαση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου προκαλεί πλήγμα σε μία περιοχή, όπως η Μυτιλήνη, και αναφερόμαστε στην ευρύτερη περιοχή και των βορειόχωρων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν εκτός από τον τοπικό πληθυσμό ο οποίος είναι συγκεντρωμένος σχεδόν κατά το ήμισυ στην πόλη και τα γύρω χωριά, έχει να αντιμετωπίσει και τα ζητήματα περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών που κρατούνται στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης στον Καρά-Τεπέ ή μένουν σε διαμερίσματα και άλλες δομές εντός της πόλης.

Η «ψυχρή λογική» τού καταργώ για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης δείχνει από την άλλη πλευρά και μία μεγάλη αδυναμία των τοπικών εκπροσώπων, κυρίως των πολιτικών, που είναι οι βουλευτές και εν προκειμένω ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Εντύπωση, δε, προκάλεσε και η απάθεια της Αυτοδιοίκησης, η οποία δεν έκανε ούτε ένα έγγραφο έστω «για την τιμή των όπλων» προς το Υπουργείο Υγείας να ζητήσει να μην καταργηθεί η 24ωρη λειτουργία.

 

Η αλήθεια σε αριθμούς

Τις τελευταίες ημέρες ενορχηστρώθηκε ένας πόλεμος εντυπώσεων από κυβερνητικούς κύκλους ώστε να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι η μονάδα της Επάνω Σκάλας δεν είχε δουλειά και γι’ αυτό περιορίζεται το ωράριό της και ότι το όλο θέμα με την 24ωρη λειτουργία έχει να κάνει καθαρά με τις εφημερίες των γιατρών, τις οποίες σε τελική ανάλυση θα μπορούν να τις εισπράττουν κάνοντας εφημερίες και στο νοσοκομείο, που έχει ανάγκη από γιατρούς καθώς και εκεί τα προβλήματα, κι αν είναι μεγάλα!! Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το ζήτημα μετατοπίστηκε στις εφημερίες των γιατρών ώστε να «φύγουν από το κάδρο» οι ανάγκες του λαού, δηλαδή η υποβάθμιση της περίθαλψης με το κουτσούρεμα του ωραρίου λειτουργίας της μονάδας και τον περιορισμό του στο 46%, αν είναι δυνατόν!

Ωστόσο παρά την προσπάθεια να πειστεί η τοπική κοινωνία ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για να λειτουργεί η μονάδα όλο το 24ωρο, αν καθίσει κανείς και αναλύσει τους αριθμούς των περιστατικών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης ως επείγοντα διαπιστώνει το ακριβώς αντίθετο. Η μονάδα της Επάνω Σκάλας, που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε στη φιλοσοφία του Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, δηλαδή μιας μονάδας που μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας αποτρέποντας τη μετάβαση στο νοσοκομείο, αποδεικνύεται ένας πραγματικός γίγαντας ως προς την παροχή φροντίδας.  

Κυρίως, δε, επείγοντα περιστατικά καθώς σε αυτό το Κέντρο Υγείας απευθύνονταν πολίτες από ολόκληρη τη Μυτιλήνη, ενώ έχει σημασία ότι η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί στην καρδιά της προσφυγικής Επάνω Σκάλας και του Συνοικισμού, δηλαδή βρίσκεται στην καρδιά λαϊκών συνοικιών παρέχοντας ένα σημαντικό επίπεδο ασφάλειας στην τοπική κοινωνία, η οποία απευθυνόταν για κάθε έκτακτη ανάγκη στο Κέντρο Υγείας βρίσκοντας ιατρούς γενικής ιατρικής, με άλλα λόγια με ειδικότητα και έχοντας ένα πολύ καλό επίπεδο εξυπηρέτησης χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι ασθενείς που ευχαριστώντας για την βοήθεια που δέχτηκαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας έκαναν λόγο για μονάδα που λειτουργούσε στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, παρέχοντας πολύ καλό επίπεδο περίθαλψης, παραμονής και φιλοξενίας, όπως και ταχύτητας εξυπηρέτησης της κάθε ανάγκης. Και αυτός ο πυρήνας που για τα τοπικά δεδομένα ήταν κάτι σημαντικό, είναι που βάλλεται τώρα από το λουκέτο που μπαίνει κατά το ήμισυ.

Αυτό το προνόμιο της τοπικής κοινωνίας είναι που χάθηκε από χθες, όμως, οι αριθμοί για τα όσα προσέφερε η μονάδα είναι αμείλικτοι, είναι επίσημοι και δεν διαψεύδονται όσο κι αν επιχειρούν κάποιοι να ενορχηστρώνουν και να τροφοδοτούν μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι δήθεν οι γιατροί κάθονταν και πληρώνονταν. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου και μάλιστα για τον μήνα Νοέμβριο δεν πρέπει να είναι και τα συνολικά που έχουν υποβληθεί από την πρόεδρο της μονάδας, Ελένη Μακρή, προς την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.

Η κυρία Μακρή έχοντας την προεδρία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, γιατρός παθολόγος και η ίδια με προσφορά, συγκέντρωσε τα στοιχεία αποστέλλοντάς τα αρμοδίως ώστε να καταρριφθεί κάθε παραπληροφόρηση που ήθελε τη μονάδα να καταγράφει ελάχιστη προσέλευση ασθενών.  

Από αυτά τα στοιχεία καταγράφεται ο μήνας αιχμής της θερινής περιόδου, δηλαδή ο Αύγουστος και οι τρεις φθινοπωρινοί μήνες, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.  

  • Σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία, για το μήνα Αύγουστο του 2022 τα επείγοντα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στη μονάδα της Επάνω Σκάλας ανέρχονται για όλο το μήνα σε 1.016, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και 212 περιστατικά τα σαββατοκύριακα αυτού του μήνα. 

Με άλλα λόγια τα συνολικά περιστατικά που προσήλθαν ως επείγοντα και αντιμετωπίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης τον μήνα Αύγουστο ανήλθαν στα 1.222, τα οποία αν διαιρεθούν στις μέρες του μήνα προκύπτει ένας αριθμός 39 ασθενών που ζήτησαν βοήθεια αντιμετωπίζοντας κάποια επιπλοκή και εξυπηρετήθηκαν. Αυτός ο αριθμός δεν δείχνει μία μονάδα που υπολειτουργούσε, απεναντίας μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι αριθμοί πλέον προστίθενται στο νοσοκομείο μπορεί εύκολα να συμπεράνει ποια θα είναι η συνέχεια.  

Τα περιστατικά δεν διαχωρίζονται σε ημερήσια και νυχτερινά, καθώς καταγράφονται χωρίς να σημειώνονται οι ώρες, άρα δεν μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα αν τα περισσότερα είναι βράδυ ή πρωί. Γεγονός είναι ότι τα σαββατοκύριακα του Αυγούστου εξετάστηκαν 212 επείγοντα περιστατικά τα οποία από χθες δεν θα μπορούν να αντιμετωπίζονται παρά μόνο το πρωινό του Σαββάτου.

  • Για το μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 851 ασθενείς απευθύνθηκαν με επείγον πρόβλημα με την υγεία τους στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης συν 177 άτομα τα σαββατοκύριακα.
  • Το μήνα Οκτώβριο η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη και από αυτή του Αυγούστου, αν και ο πληθυσμός του νησιού μας και λόγω του τουρισμού είναι αυξημένος τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα απευθύνθηκαν 1.063 ασθενείς ζητώντας βοήθεια στα επείγοντα πρωί και βράδυ, συν 277 άτομα τα σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου.
  • Το Νοέμβριο αυτός ο αριθμός μειώνεται, τα στοιχεία όμως δεν είναι ολοκληρωμένα καθώς περιήλθαν στη διάθεση της εφημερίδας μας πριν την εκπνοή του μήνα, αν και σε κάθε περίπτωση κατά το Νοέμβριο φαίνεται ότι εξετάστηκαν ως επείγοντα περιστατικά 746 άτομα συν 174 τα σαββατοκύριακα του μήνα.

Από τα παραπάνω στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν φαίνεται καθαρά η προσφορά αλλά και η σπουδαιότητα της λειτουργίας αυτού του πόλου στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης, παράλληλα με το νοσοκομείο σε 24ωρη λειτουργία και με δυνατότητα να δέχεται επείγοντα από το πρωί μέχρι το επόμενο πρωί και τα σαββατοκύριακα.  Ωστόσο αυτή η αναγκαιότητα για τον τόπο αποτέλεσε ψιλά γράμματα, καθώς προέχει η περιστολή των δαπανών. Προσπαθούν να κάνουν οικονομία από τη Λέσβο στέλνοντας ταυτόχρονα τους γιατρούς στο νοσοκομείο, ώστε να καλύπτονται τα όποια κενά υπάρχουν στο Βοστάνειο.

Χθες πρώτη μέρα εφαρμογής της απόφασης, η υπηρεσία του γιατρού στη μονάδα της Επάνω Σκάλας ολοκληρώθηκε στις 9:00 το βράδυ, οπότε τυπικά το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έκλεισε μη μπορώντας να δεχθεί επείγοντα περιστατικά. Το οξύμωρο είναι ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, το ωράριο του οποίου λήγει στις 10 το βράδυ έμεινε για μία ώρα επιπλέον στο Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρό, όμως δεν μπορεί να προσφέρει παροχή υγείας έστω για μία ώρα επιπλέον!

Τυπικά κατά τη διάρκεια αυτής της επιπλέον ώρας το νοσηλευτικό προσωπικό θεωρείται ότι τακτοποιεί το ιατρείο και το θάλαμο βραχείας νοσηλείας για να είναι έτοιμα για να δεχθούν ασθενείς το επόμενο πρωί από τις 7:00.

Ποιος να το περίμενε ότι 7 χρόνια αφότου το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έγινε 24ωρης λειτουργίας και αυτό τότε που ήταν ακόμα ΠΕΔΥ, θα κατέβαζε στις μέρες μας ρολά κατά το ήμισυ και μάλιστα όταν η μονάδα είναι Κέντρο Υγείας και η περιστολή της λειτουργίας του παραβιάζει τον κανόνα που θέλει τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img