Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ετεροχρονισμένα γάλατα για τα παιδιά μας


  • Πώς μία παρτίδα ετεροχρονισμένου γάλακτος διατέθηκε από σούπερ-μάρκετ σε ανυποψίαστους πολίτες, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός αρμοδίου στη Λέσβο
  • Η σκληρή πραγματικότητα μιας αγοράς, που στο βωμό των επενδύσεων και του κέρδους έχει αφεθεί να λειτουργεί στην τύχη της

Μία παρτίδα βιολογικού αγελαδινού γάλακτος 7 ημερών που βρισκόταν στα ράφια μεγάλου σούπερ-μάρκετ της Μυτιλήνης το περασμένο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με ημερομηνία τυποποίησης την… 17η Σεπτεμβρίου και ημερομηνία λήξης στις 23 Σεπτεμβρίου, αφέθηκε να καταναλωθεί από πολίτες που προμηθεύτηκαν αυτό το προϊόν για τα παιδιά τους χωρίς να δεσμευτεί και να γίνει έλεγχος στην επιχείρηση ώστε να επιβληθούν κυρώσεις. 

Κι όμως οι συναρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν από τα Νέα της Λέσβου μετά από καταγγελία καταναλωτών, δυστυχώς όμως βρέθηκε η εφημερίδα μας σε ρόλο ελεγκτή μέσα στην επιχείρηση καθώς οι υπηρεσίες του Δημοσίου Σάββατο… δεν λειτουργούν! Το ακόμα πιο δυσάρεστο όμως είναι πως δεν επανήλθαν ούτε τη Δευτέρα, ούτε μέχρι και χθες Πέμπτη παρά τις διαβεβαιώσεις πως  θα ξεκινούσαν τη διαδικασία για να βρουν την άκρη του νήματος και αυτό έγινε με το αιτιολογικό ότι… δεν τους υποβάλαμε φωτογραφικό υλικό (σ.σ.!!!) και ενυπόγραφη καταγγελία.

Στη σκληρή πραγματικότητα

Κι όμως τα παραπάνω αποτελούν τη σκληρή πραγματικότητα μιας αγοράς που στο βωμό των επενδύσεων και του κέρδους, με το πέπλο των προσφορών των μεγάλων αλυσίδων, έχει αφεθεί να λειτουργεί στην τύχη της. Μετά τη διάλυση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων στην οποία Πρόεδρος ήταν ο Ηλίας Κουρτζής και το 2010 με το πέρασμα από τη Νομαρχία στην αιρετή Περιφέρεια, υποτίθεται πως τα ηνία ανέλαβε, καθώς είχε ιδρυθεί εν τω μεταξύ, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου. Ο κραταιός τότε Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είναι άξιο απορίας πού βρίσκεται σήμερα, καθώς ουδείς έχει δει κάποιο ελεγκτή και πολύ δε, περισσότερο δεν ανακοινώνονται έλεγχοι, όπως ανακοινώνονταν στο παρελθόν. 

Ενδεικτικό της κατάστασης διάλυσης στην οποία βρίσκεται ο πιο κρίσιμος φορέας για τον έλεγχο της αγοράς (ο οποίος έχει γράψει λαμπρές σελίδες ιστορίας επί προεδρίας Κατσαρού και Μίχα) είναι ότι η τελευταία ανακοίνωση που έδωσε για κυρώσεις σε επιχειρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν στις 3 Αυγούστου του 2020!!! Έκτοτε δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση κυρώσεων σε επιχειρήσεις, πέρα από τυπικές ανακοινώσεις για ανακλήσεις προϊόντων από την αγορά, που γίνονται από ελέγχους σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και όχι στη Λέσβο.

Το ετεροχρονισμένο γάλα

Τα Νέα της Λέσβου δέχθηκαν το Σάββατο καταγγελίες αναγνωστών τους για διάθεση από συγκεκριμένο σούπερ-μάρκετ της Μυτιλήνης παρτίδας γάλακτος που ήταν… ετεροχρονισμένο. Η εφημερίδα μας μετέβη στο συγκεκριμένο κατάστημα καταγράφοντας το αληθές των καταγγελιών, ενώ στην προσπάθειά μας να βρούμε κάποιο αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα για να επιβεβαιώσει το γεγονός συναντήσαμε το εμπόδιο της μη εργάσιμης ημέρας για το Δημόσιο. Πρόκειται για προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, το οποίο ωστόσο τυποποιείται σε γνωστό εργοστάσιο γάλακτος της χώρας μας, το οποίο είχε ημερομηνία τυποποίησης την 17η Σεπτεμβρίου, ενώ το Σάββατο ήταν… 16 του μηνός!!  Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, η καταγγελία των καταναλωτών την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δηλαδή την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα δεν θα είχε καμία αξία, καθώς το προϊόν θα κυκλοφορούσε πια στην ημερομηνία που αναγράφει η συσκευασία του. 

Κάπως έτσι αναγκαστήκαμε να «επιστρατεύσουμε» τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Μιχάλη Πασπάτη, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα για τα ψώνια της εβδομάδας στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα και ο οποίος όχι μόνο δήλωσε έκπληκτος διαπιστώνοντας ότι το προϊόν και η παρτίδα πίσω από αυτό ήταν ετεροχρονισμένη, αλλά φωτογράφισε τις ημερομηνίες και με το κινητό του τηλέφωνο. Ταυτόχρονα η εφημερίδα μας ενημέρωσε και την αρμόδια Υπηρεσία Εμπορίου και καθώς οι καταγγέλλοντες δεν επιθυμούσαν να εμφανιστούν με τα στοιχεία τους, κάναμε εμείς την καταγγελία λαμβάνοντας τη δέσμευση ότι η Υπηρεσία θα επιλαμβανόταν από Δευτέρα για να ελέγξει όλη την αλυσίδα της διακίνησης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Μέχρι χθες Πέμπτη κανένας έλεγχος δεν είχε γίνει στο εν λόγω σούπερ-μάρκετ, καθώς φαίνεται ότι η καταγγελία για τη διάθεση ετεροχρονισμένου γάλακτος θεωρείται από τους αρμόδιους ότι δεν είναι και τόσο σημαντική! Με άλλα λόγια όταν το γάλα 7 ημερών είναι… περισσότερων ημερών και διατίθεται στα ράφια… πριν από την τυπική τυποποίησή του, ε, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος!

Πάντως με αφορμή την ενημέρωση από πλευράς μας και του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Λαγουτάρη (η συμβολή και μεσολάβηση του οποίου ήταν καθοριστική για να βρούμε Σάββατο στέλεχος της Υπηρεσίας Εμπορίου) και παρότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα γι’ αυτούς τους ελέγχους, πήρε την πρωτοβουλία το απόγευμα του Σαββάτου και έστειλε ένα στέλεχος της υπηρεσίας του για να διαπιστώσει κατά πόσο ισχύουν τα καταγγελλόμενα, κάνοντας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση. 

Όπως μας είπε ο κ. Λαγουτάρης «ανεξάρτητα με το βιολογικό γάλα για το οποίο είχε η εφημερίδα σας την καταγγελία, εμείς διαπιστώσαμε ότι και απλό μη βιολογικό γάλα ήταν στο ράφι του σούπερ-μάρκετ με ημερομηνία τυποποίησης 15 Σεπτεμβρίου, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Έχω τη γνώμη πως αν τυποποιηθεί και την Παρασκευή το γάλα πώς είναι δυνατόν μέσα σε μία ημέρα, δηλαδή την επομένη 16 του μηνός, να βρίσκεται στα ράφια του εν λόγω σούπερ-μάρκετ όταν χρειάζεται μία μέρα ταξίδι για να μεταφερθούν με τα πλοία».

Όλα τα παραπάνω τα οποία φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα Νέα της Λέσβου χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν κάνει τον παραμικρό έλεγχο, προφανώς και διαφεύγουν από την αντίληψή τους καθώς αν γίνονταν έλεγχοι και υπήρχε εποπτεία ειδικά για τα ευαλλοίωτα προϊόντα, δεν θα μπορούσαν τα σούπερ-μάρκετ τόσο εύκολα να παίζουν με τη νοημοσύνη και την υγεία των καταναλωτών. 


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Καημένε κύριε Κουρτζή…  

Μέχρι το 2010 που λειτουργούσε η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων της Νομαρχίας κάνοντας μόνο τέσσερις ελέγχους το μήνα κατάφερνε πολλές φορές να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες ληγμένων και αλλοιωμένων προϊόντων, που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα καλάθια των καταναλωτών. Από το 2010 που διαλύθηκε η Επιτροπή δεν έχουμε ακούσει για τη δέσμευση ποσοτήτων ληγμένων στην τοπική αγορά και η απορία μας είναι η εξής: Ξαφνικά έγιναν όλοι ευσυνείδητοι ή μήπως, απλά, τα ληγμένα… διακινούνται σαν να μην συμβαίνει τίποτα;

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img