Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Ετοιμάζεται η μεταγραφή Κυρατζή

Κάθε άλλο παρά έχει παγώσει το θέμα της μεταγραφής του Στρατή Κυρατζή από την παράταξη της Χριστιάνας Καλογήρου, σε εκείνη της Περιφερειακής Αρχής. Η αλλαγή στρατοπέδου του έμπειρου αυτοδιοικητικού συζητιέται εδώ και καιρό, όταν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου των ανεξαρτητοποιήσεων από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον μήνα αυτό να είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικός για την κατάληξη των συζητήσεων, με δεδομένη τη λήξη της θητείας των Αντιπεριφερειαρχών στο τέλος Οκτωβρίου.

Η συζήτηση ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τον κ. Κυρατζή επικεντρώνεται στο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αναλάβει ο δεύτερος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη απορρίψει την πρόταση να αναλάβει εντεταλμένος σύμβουλος με αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν τα τεχνικά έργα, ενώ από την πλευρά του Περιφερειάρχη του προτάθηκε και η Προεδρία στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο οποίος «πέρασε» από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο ο κ. Κυρατζής αρνήθηκε και αυτή την πρόταση, ενδεχομένως έχοντας επιφυλάξεις για την εμπλοκή του σε έναν τέτοιο οργανισμό, σίγουρα όμως γιατί πιστεύει ότι σε άλλη θέση θα ήταν περισσότερο χρήσιμος και θα μπορούσε να παράξει καλύτερο έργο.

 

Ντόμινο αλλαγών

Η σαφής πρόθεση του Κώστα Μουτζούρη να συνεργαστεί με το πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χριστιάνας Καλογήρου σημαίνει πως επίκεινται σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση της Περιφερειακής Αρχής. Και αυτό με δεδομένες τις θέσεις που μόλις πριν λίγες εβδομάδες έδωσε στους ανεξάρτητους πλέον Σουλτάνα Ανδρεάδου και Λεωνίδα Αθηνάδη, που ήταν και οι τελευταίες διαθέσιμες θεματικών Αντιπεριφερειαρχών. Η ανάγκη να βρεθεί διαθέσιμη θέση λοιπόν, σημαίνει πρακτικά πως κάποιος ή κάποια από τους νυν Αντιπεριφερειάρχες θα μείνει εκτός από την 1η Νοέμβρη.

Το μοίρασμα των θέσεων στο ξεκίνημα της θητείας, με δεδομένο τον σχετικά μικρό αριθμό Συμβούλων, που εξέλεξε η παράταξη Μουτζούρη λόγω απλής αναλογικής, ήταν εύκολο για τον Περιφερειάρχη, καθώς δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο και ταυτόχρονα άφηνε και κενές θέσεις για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Κάποιες εξ αυτών αξιοποιήθηκαν κατά τη συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι με την παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Αιγαίο», με τον επικεφαλής Παναγιώτη Χριστόφα και τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης, Στέλιο Καμπούρη, να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες Αντιπεριφερειάρχη, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκε ο Άρης Χατζηκομνηνός. Ωστόσο οι νέες συμμαχίες Μουτζούρη έφεραν πλεόνασμα ενδιαφερομένων για μη επαρκείς θέσεις.

 

“Μουσικές καρέκλες”

Το ζήτημα της αξιοποίησης του κ. Κυρατζή επομένως καταλήγει να μοιάζει με το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες για την Περιφερειακή Αρχή, όπου εκλεγμένοι και συνεργάτες του Περιφερειάρχη θα πρέπει έως το τέλος Οκτώβρη να «πιάσουν» μια θέση με έναν εξ αυτών να μένει αναπόφευκτα εκτός. Η μόνη, ίσως, που δεν χρειάζεται να ανησυχεί είναι η Αναστασία Αντωνέλλη, και σίγουρα εξασφαλισμένος είναι και ο Βασίλης Πανουράκης, αφού δεν υπάρχει άλλος Σύμβουλος της παράταξης, που θα μπορούσε να αναλάβει γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης στη Σάμο. Από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με τον κ. Μουτζούρη να ζυγίζει το πώς θα μοιράσει την τράπουλα.

Αυτό, γιατί σε κάθε περίπτωση, κάθε αλλαγή θέσης Αντιπεριφερειάρχη και ενδεχομένως το ταυτόχρονο από το μηδέν μοίρασμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της Περιφερειακής Αρχής όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει και ντόμινο άλλων αλλαγών, σαν απόρροια δυσαρέσκειας προσώπων που ακόμα κι αυτά προσπαθούν να αντιληφθούν τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Περιφερειάρχης. Εκτός βέβαια και αν η συνεργασία με τον Στρατή Κυρατζή οδηγηθεί σε ναυάγιο, οπότε τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά.