Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ετοιμάζουν την προκήρυξη για τις προσλήψεις στα δικαστήρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε βιαστεί, το φθινόπωρο, να μιλήσει για προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία μέσα στο Δεκέμβριο, τελικά αυτό μετατίθεται, όπως ήταν αναμενόμενο, για αργότερα καθώς έπρεπε προηγουμένως να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του νέου Σώματος. Αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί ενώ προηγουμένως καταγράφηκαν μέσα στον Ιανουάριο οι ανάγκες για την κατανομή των υπαλλήλων που θα προσληφθούν στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.

Το διάστημα που διανύουμε καταρτίζεται η προκήρυξη, η οποία θα δημοσιευθεί πριν τις εκλογές, όπως όλα δείχνουν καθώς ο χρόνος είναι πιεστικός για την προσφυγή της χώρας μας στις κάλπες. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη δημοσίευσή της να γίνεται αυτόν τον μήνα που διανύουμε.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, η στελέχωση θα γίνει από πολιτικό προσωπικό και από υπαλλήλους που θα διοριστούν ως αστυνομικό προσωπικό που θα εκπαιδευτούν για να υπηρετούν ειδικά στα δικαστήρια, ώστε να αποδεσμευτεί η αστυνομία, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται καθώς έχουν αναλάβει τη φύλαξη των δικαστικών Μεγάρων εταιρείες Security και μόνο όταν πρόκειται για μεταγωγές ποινικών κρατουμένων υπάρχει παρουσία της αστυνομίας στα δικαστήρια.

Για τη στελέχωση του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας συστήνονται 600 οργανικές θέσεις, οι οποίες κατανέμονται, ως εξής:

α) 30 θέσεις κατηγορίας ΠΕ

β) 70 θέσεις κατηγορίας ΤΕ και

γ) 500 θέσεις κατηγορίας ΔΕ.

Για τη στελέχωση του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας συστήνονται 150 οργανικές θέσεις κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους, ως εξής:

α) 50 θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού (Νομικών).

β) 5 θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ Πληροφορικής και 5 θέσεις για τον Κλάδο ΤΕ Πληροφορικής

γ) 25 θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Οικονομικού και 15 θέσεις για τον Κλάδο ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού ειδικότητας ΤΕ Λογιστικού.

δ) 20 θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ Μεταφραστών- Διερμηνέων.

ε) 3 θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ Ιατρών, 5 θέσεις για τον Κλάδο ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και 2 θέσεις για τον Κλάδο ΤΕ Νοσηλευτικής

στ) 7 θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ Μηχανικών, ειδικότητας ΠΕ Μηχανολόγων – Μηχανικών και 3 θέσεις για τον Κλάδο ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών, ειδικότητας ΤΕ Μηχανολόγων – Μηχανικών

ζ) 7 θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος και 3 θέσεις για τον Κλάδο ΤΕ Τεχνολογιών Γεωπονίας, ειδικότητας ΤΕ Δασοπονίας.

Ουσιαστικά για όσους θα απορήσετε με τις ειδικότητες που ζητούνται, όπως π.χ. Δασοπονίας κλπ. να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο των Εισαγγελικών Αρχών κατά τις διάφορες έρευνες.

Στο σύνολό τους οι 750 νέοι διοριστέοι θα επιλεγούν με γραπτές εξετάσεις και ψυχοτεχνικά τεστ. 

Όσοι επιλέξουν τον αστυνομικό κλάδο θα περάσουν επιπλέον από αθλητικές δοκιμασίες. Η διαδικασία επιλογής γίνεται χωρίς την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Ολόκληρη η διαδικασία (δημιουργία προκήρυξης, αιτήσεις, αποτελέσματα) θα γίνει εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο νέος γραπτός διαγωνισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν πρέπει να συγχέεται με τον αναμενόμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Δημοσίου και θα γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών, οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και όλοι οι τύποι απολυτηρίων Λυκείου και διπλωμάτων ΙΕΚ.

Όριο ηλικίας: για το πολιτικό προσωπικό από 21 και πάνω, για το αστυνομικό από 21 έως 30 ετών.

Τα προσόντα των ενστόλων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι:

  • Ανάστημα: για το πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει, για το αστυνομικό είναι πάνω από 1,70μ. για τους άνδρες και 1,63μ. για τις γυναίκες.
  • Γνώση χειρισμού Η/Υ: Αφορά τη γνώση σε τρία απλά αντικείμενα – επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, διαδίκτυο.
  • Γνώση ξένης γλώσσας: Πολύ καλή γνώση (Advance) για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και καλή (Β2) για αποφοίτους Λυκείου.
  • Για όσους επιλέξουν θέσεις Πολιτικού προσωπικού δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας και αναστήματος. Αυτά αφορούν μόνο το ένστολο προσωπικό.

Επιλογή 

Για το πολιτικό προσωπικό προβλέπονται ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις – Γραπτές εξετάσεις – Προφορικές εξετάσεις, ενώ για το αστυνομικό προσωπικό: Ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις – Αθλητικές δοκιμασίες – Γραπτές εξετάσεις – Προφορικές εξετάσεις.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img