Έτοιμο να υποδεχθεί τους φοιτητές το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

  • Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Σύγκλητος για την ασφαλή λειτουργία και τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος

 Έτοιμο να υποδεχθεί τους φοιτητές και φοιτήτριές του με όλα τα μέτρα και τις οδηγίες που καθορίζει το Υπουργείο παιδείας για τον covid-19 είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Την Πέμπτη συνεδρίασε η Σύγκλητος που συζήτησε  τον τρόπο λειτουργίας και τα μέτρα που θα ληφθούν λόγω της πανδημίας. Όσον αφορά τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη αποφασίσθηκε, όπως δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» η Πρυτάνισσα Χρυσή Βιτσιλάκη, ότι σε όλα θα γίνουν και διά ζώσης μαθήματα, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Μεταξύ των μέτρων που θα ισχύσουν φέτος, οι τελετές καθομολόγησης, τα συνέδρια και οι ημερίδες θα  γίνονται εξ αποστάσεως για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν για μέτρα για αποφυγή συνωστισμού. Η σίτιση θα γίνεται με διανομή φαγητού σε πακέτο, για ν’ αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Η κα. Βιτσιλάκη τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα από τα κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με σπουδαίες διακρίσεις τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αριστείας. Υπογράμμισε επίσης ότι «η πολιτική και η στρατηγική της διοίκησης του ιδρύματος, είναι η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζεται και στην ίδρυση νέων τμημάτων όπου χρειάζονται και με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Και πρόσθεσε: «…Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα περιμένουμε λοιπόν τους φοιτητές και φοιτήτριές μας, να έρθουν να ξεκινήσουν τη φοιτητική τους ζωή εδώ στη Μυτιλήνη και να μείνουν στο νησί και να ζήσουν αυτή την καινούργια σελίδα του μέλλοντος. Είμαστε εδώ να προσφέρουμε ποιότητα σπουδών και σε  προπτυχιακό  και μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο», ανέφερε στα «Νέα της Λέσβου» η Πρυτάνισσα Χρυσή Βιτσιλάκη.

 

Φυσική παρουσία των φοιτητών σε όλα τα τμήματα

Για  τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη η κα. Βιτσιλάκη εξήγησε ότι θα γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όμως, θα υπάρχουν και μαθήματα διά ζώσης. «Όλα τα τμήματα της Μυτιλήνης, εν προκειμένω θα έχουν μαθήματα που αν χρειαστεί θα γίνουν διά ζώσης. Αυτό αποφάσισε η Σύγκλητος. Και τα προπτυχιακά, αλλά και τα μεταπτυχιακά και για τα διδακτορικά όπου έχουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών».

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε και στο περιστατικό με την τετραμελή οικογένεια που ήρθε την περασμένη εβδομάδα από την ηπειρωτική χώρα στη Μυτιλήνη για να εγγράψει φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και, όπως προέκυψε, όλοι ήταν θετικοί στον covid -19. 

«Απ’ ό,τι γνωρίζω όλα τα μέλη της οικογένειας είναι σε καλή κατάσταση, παραμένουν σε καραντίνα. Είχαν πάει στο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στον covid -19. Δεν ήρθαν καν στο Πανεπιστήμιο. Θα βρίσκονται υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε καραντίνα. Αναμένουμε ότι σε δυο εβδομάδες περίπου το παιδί θα ξανακάνει τεστ και όλα θα πάνε καλά», τόνισε χαρακτηριστικά στα «Νέα της Λέσβου». 

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος, είναι τα εξής: 

– Τήρηση αποστάσεων μεταξύ φοιτητών/τριών και φοιτητών/τριών-διδασκόντων/ουσών, καθώς και μεταξύ του προσωπικού όλων των κατηγοριών.

Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).

Καθολική και σωστή χρήση προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) σε όλους τους κλειστούς χώρους του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών κατοικιών και των καταλυμάτων μίσθωσης κλινών από τους/τις φοιτητές/τριες και το σύνολο του προσωπικού, καθώς και στους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία πολλών ατόμων (ή στις περιπτώσεις ειδικών, κατά τόπους, μέτρων).

Καλός αερισμός των αιθουσών, των χώρων εργασίας και των φοιτητικών κατοικιών, σχολαστική καθαριότητα όλων των χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/10) σε επιφάνειες.

Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων φοιτητών/τριών και προσωπικού, συνωστισμού στους διαδρόμους των κτιρίων, καθώς και τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας σε μικρές συναθροίσεις.

-Χρήση μάσκας στην περίπτωση χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς προς και από τους χώρους του Πανεπιστημίου.

Αποφυγή των μη αναγκαίων επισκέψεων στους χώρους του Ιδρύματος και λειτουργία των υπηρεσιών κυρίως με ραντεβού.

-Αποφυγή χρήσης των ανελκυστήρων, εφόσον δεν υφίσταται σοβαρός λόγος χρήσης τους.

-Προστασία φοιτητών/τριών και του προσωπικού όλων των κατηγοριών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και εφαρμογή των κατά περίπτωση οδηγιών.

-Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των θέσεων των φοιτητών/τριών στα με φυσική παρουσία διδασκόμενα μαθήματα και εργαστήρια.

-Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας ή εργαστήριο κατά την εναλλαγή των τμημάτων πρέπει να μεσολαβεί καλός καθαρισμός του χώρου και των επιφανειών (εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος) και αρκετός χρόνος (τουλάχιστον 15 λεπτών) ώστε να αεριστεί επαρκώς η αίθουσα. Σε χώρους εργαστηρίων, όπως πληροφορικής, συστήνεται σχολαστικός καθαρισμός του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

-Οι φοιτητές/τριες επιβάλλεται να τηρούν τους κανόνες σήμανσης σε κάθε χώρο διδασκαλίας ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Για τον λόγο αυτό σημαίνονται από κάθε Περιφερειακό Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών, με μέριμνα του/της οικείου/ας Περιφερειακού/ής Διευθυντή/ντριας, οι θέσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

-Η σίτιση των φοιτητών/τριών συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα φοιτητικά εστιατόρια παραδίδουν το φαγητό σε πακέτα σε ευρύ ωράριο διανομής, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η δημιουργία σειρών αναμονής. Κατά τη διανομή των πακέτων, τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.

Τα κυλικεία λειτουργούν κανονικά και εξυπηρετούν αποκλειστικά με διανομή ή σε πακέτο, χωρίς τραπεζοκαθίσματα. Κατά την εξυπηρέτηση τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.

-Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε λειτουργία. Ο δανεισμός βιβλίων συνεχίζεται κανονικά τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας.

-Οι τελετές καθομολόγησης, τα συνέδρια και οι ημερίδες γίνονται εξ αποστάσεως για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται νομοθετική πρόβλεψη για τον περιορισμό συνάθροισης φυσικών προσώπων.