Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Έτοιμοι για το μεγάλο άλμα στον Πολιχνίτο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μετά από μία σειρά κατασκευών σύγχρονων κατοικιών στην περιοχή των Βατερών τα προηγούμενα χρόνια, ο Θεόδωρος Κούσκος επιστρέφει ξανά στη γενέτειρά του, τον Πολιχνίτο, αυτή τη φορά με ένα εταιρικό σχήμα που αναμένεται να αναλάβει την εκμετάλλευση των θερμών πηγών της περιοχής, με στόχο τα επόμενα χρόνια ο Πολιχνίτος να μετατραπεί σε πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Πόλος έλξης για το κεφάλαιο του τουρισμού υγείας και ευεξίας. 

Οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου που για χρόνια έμεναν αναξιοποίητες και λειτουργούσαν υποτυπωδώς, μέσα στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν έναν ισχυρό μοχλό τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με αντανάκλαση σε όλη τη Λέσβο. Για πρώτη φορά οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου, που θεωρούνται από τις πιο θερμές στην Ευρώπη, θα μπουν στον χάρτη του θερμαλισμού έχοντας πίσω τους εταιρείες που ειδικεύονται στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, οι οποίες θα αναλάβουν την τουριστική σύνδεση του Πολιχνίτου με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία.

Στο διαγωνισμό του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ανάθεση της εκμετάλλευσης και της ανάπτυξης μέσα από ένα επενδυτικό σχέδιο των θερμών πηγών η προθεσμία έχει λήξει και έχει υποβληθεί μία προσφορά.

 Ο Ταξιάρχης Βέρρος

Όπως σημείωσε χθες ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μιλώντας στην εφημερίδα μας «ακόμα δεν έχει ανοίξει η προσφορά και υπ’ αυτήν την έννοια θα μπορούμε να πούμε περισσότερα το επόμενο διάστημα. Αυτό για το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω ως Δήμαρχος είναι η άμεση προτεραιότητά μας για την ανάπτυξη των θερμών πηγών του Πολιχνίτου και μέσα από αυτήν την διαδικασία την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, που θα έχει θετικά αποτελέσματα για όλο το Δήμο μας και τη Λέσβο πιστεύω. Θα σας έλεγα μάλιστα πως είμαστε και απαιτητικοί καθώς η δέσμευση που βάζουμε στην προκήρυξη είναι οι θερμές πηγές να λειτουργήσουν από του χρόνου κιόλας, να μην χάνουμε χρόνο ώστε η ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου να αρχίσει να μετρά τα οφέλη».

 

Η πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η Τεχνική-Κατασκευαστική εταιρεία TKC Koleksion A.E., του Ομίλου Θεόδ. Γ. Κούσκου κατέθεσε την Παρασκευή στο Πρωτόκολλο του Δήμου Δυτικής Λέσβου ένα πλήρες, ολιστικό, σαφές και ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης των Ιαματικών πηγών Πολιχνίτου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διακήρυξης.

Η TKC Koleksion A.E., με συνεργατικό σχήμα την εταιρεία ανάπτυξης, σχεδίασης concept των χώρων υγείας και ευεξίας Σoul TailorΣ, του Ομίλου Eurotel, την ομάδα Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Total Design και την αλυσίδα φυσικοθεραπευτηρίων Physio Athens Τηεracon του Νάσου Κουτσουραδή και την Attic Properties, κατέθεσε επιχειρηματικό πλάνο βασιζόμενο σε συγκεκριμένο concept και αναλυτικές παρεχόμενες υπηρεσίες αξιοποίησης των ιαματικών πηγών που ικανοποιούν τους ακόλουθους τρεις πυλώνες:

  • Πυλώνα 1-Υγεία (Health) με ιατρικές και ιαματικές υπηρεσίες που θα παρέχονται στις εγκαταστάσεις (Ιατρικές Υπηρεσίες (Ορθοπεδική-Ρευματολογία-Δερματολογία-Φυσικοθεραπεία), Ιαματικές Υπηρεσίες (Λουτρά σε ατομικές ή ομαδικές πισίνες ή μπανιέρες-Λασποθεραπεία). 
  • Πυλώνας 2 – Ευεξία (Wellness) με υπηρεσίες που οδηγούν σε μια κατάσταση ολιστικής υγείας (Θεραπείες μασάζ, απολέπισης, λασποθεραπείες κλπ., Φυσικοθεραπεία – Κινησιοθεραπεία, Γυμναστικές ασκήσεις (λειτουργικές ασκήσεις για όλες τις ηλικίες σε εξωτερικό χώρο), Yoga, Meditation, μαθήματα σωστής μαγειρικής και διατροφής με τοπικά προϊόντα και συνταγές, υγιεινή διατροφή).
  • Πυλώνας 3 – Κοινωνία (Community) με ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας, πολιτισμού, ιστορίας, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της βιωσιμότητας (Ανθρώπινο  Δυναμικό, Προϊόντα, Εκδηλώσεις (πολιτιστικές, ιστορικές, θρησκευτικές), Εκθέσεις (μουσεία, αναβίωση κτιρίων), Έρευνα (συνεργασία με ιατρικά κέντρα Ελλάδας & Εξωτερικού, πανεπιστήμια, σχολεία), Εκπαίδευση (εκδρομές σχολείων για να μυηθούν στην ολιστική προσέγγιση της υγείας και την πρόληψη, σεμινάρια σε απόφοιτους σχολών και μεταπτυχιακούς, δημιουργία σχολής), στηριζόμενες σε αναλυτικό πλάνο παρεμβάσεων, απόλυτα εναρμονισμένων με το φυσικό περιβάλλον (ανορθώσεις, αναστηλώσεις, κλπ.) και προϋπολογισμό κόστους που υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ, με δομημένο και καταγεγραμμένο πλάνο προβολής και προώθησης και καταγεγραμμένα τα άμεσα και έμμεσα οφέλη της τοπικής και ευρύτερης περιοχής. Στο επιχειρηματικό πλάνο παρουσιάζονται σε επίπεδο 25ετίας οι εκτιμήσεις του διαγωνιζόμενου αναφορικά με τα έσοδα ανά παρεχόμενη υπηρεσία, καθώς και τα κόστη και τα έξοδα λειτουργίας, με κατάληξη την παρουσίαση της βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης.

Η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος θα βασιστεί μεν πάνω στα ιαματικά νερά, ωστόσο το συνολικό «πακέτο» θα περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών προς τον επισκέπτη, οι οποίες θα συνδέονται με το κομμάτι της χαλάρωσης και της τόνωσης του ανθρώπινου σώματος και οι οποίες την τελευταία ειδικά δεκαετία επιβάλλονται και από το lifestyle στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

H ύπαρξη σηµαντικών ιαµατικών πηγών στη Λέσβο µαζί µε το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και κλίµα, παρέχει µεγάλες δυνατότητες, ώστε µε έναρξη την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου, να αναπτυχθούν και οι υπόλοιπες ιαματικές πηγές στο μοντέλο των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου. 

Έτσι τα ιαματικά κέντρα, εκτός από θεραπευτικά κέντρα που αντιμετωπίζονται μέχρι σήµερα, πρέπει να προσεγγιστούν σε παραθεριστικά κέντρα υγείας κατά το πρότυπο των µεγάλων κέντρων τουρισµού υγείας της Κεντρικής Ευρώπης, κέντρα δηλαδή υποδοχής λουοµένων όλων των ηλικιών για θεραπεία, πρόληψη, ξεκούραση και αναψυχή.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να είναι σημαντικά εναρμονισμένη με τους αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Πολιχνίτου, με στόχο την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των χωριών του Δήμου, την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής και της επισκεψιμότητας σε αυτή (τριτογενής τομέας – επώνυμα και υψηλού επιπέδου τουριστικά προϊόντα), την υποστήριξη ενός εξωστρεφούς παραγωγικού συστήματος και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

 

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img