Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ετοιμόρροπα κτίσματα στην Πλαγιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίσματα σε όλη τη Λέσβο παρά τις, κατά καιρούς, δεσμεύσεις του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατεδάφιση των επικίνδυνων οικημάτων, όπως προβλέπει η νομοθεσία για την δημόσια ασφάλεια. Μετά από σεισμούς και έντονα καιρικά φαινόμενα, το ζήτημα αυτό έρχεται στην επικαιρότητα, αλλά δεν υπάρχει ο μηχανισμός, ούτε και οι οικονομικοί πόροι για να απαλλαγούν οι πολίτες από τον τεράστιο αυτό κίνδυνο.

Εμφανείς οι φθορές στα κτίσματα του πρώην Συνεταιρισμού

Όπως έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές, μία από τις περιοχές όπου υπάρχουν τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα είναι το Πλωμάρι και μάλιστα μέσα στο χειμώνα κατεδαφίστηκε ένα χάλασμα στο κέντρο της κωμόπολης, το οποίο έγερνε απειλητικά επί χρόνια. Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι από την Πλαγιά, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και τα παλιά κτίσματα του πρώην Συνεταιρισμού του χωριού. Το συγκρότημα, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 15 χρόνια και, όπως φημολογείται, έχει κατασχεθεί από Τραπεζικό Ίδρυμα λόγω χρεών. Πρόκειται για μικρά κτίσματα στις οροφές των οποίων είχαν τοποθετηθεί παλιότερα λαμαρίνες. Τα τελευταία χρόνια οι λαμαρίνες έχουν διαλυθεί από τον καιρό και πέφτουν στο έδαφος, μαζί με σοβάδες από τα κτίρια και παλιά, σάπια ξύλα. Από το σημείο αυτό περνούν καθημερινά 8 παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο και τώρα που ο καιρός άνοιξε παίζουν τα απογεύματα αγνοώντας τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Φυσικά, διέρχονται καθημερινά και ενήλικες πεζοί, όπως και οδηγοί με τα οχήματά τους. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, αλλά οι κάτοικοι φοβούνται ότι δεν θα είναι τόσο τυχεροί στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό ζητούν την άμεση επέμβαση του Δήμου για την κατεδάφισή τους πριν να είναι αργά.

- Advertisement -

More articles

spot_img