Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Έτοιμος, αλλά κλειστός ο Παιδικός Σταθμός!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

– Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του

‘Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες γονέων της Κάπης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που διαπιστώνουν ότι ο Παιδικός Σταθμός στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού είναι έτοιμος και εξοπλισμένος εδώ και χρόνια, αλλά δεν λειτουργεί. Όπως επισημαίνουν, εδώ και καιρό ακούν ότι «θα λειτουργήσει σύντομα», χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, την ίδια στιγμή που δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα καθημερινότητας σε νέα ζευγάρια με παιδιά, που έχουν αποφασίζει να ζήσουν στην περιοχή.

Η δημιουργία του Παιδικού Σταθμού ξεκίνησε επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Σπύρου Γαληνού, στον ενιαίο τότε Δήμο Λέσβου, όταν μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Κάπης, Κλειούς και Πελόπης. Στο κτίριο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το σχολείο της Κάπης έγινε η διαμόρφωση και εξασφαλίστηκε ο εξοπλισμός για τη στέγαση του Παιδικού σταθμού, που θα καλύπτει τις ανάγκες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Ενώ, όμως, ο Παιδικός σταθμός είναι έτοιμος εδώ και αρκετά χρόνια (τουλάχιστον από την πρώτη χρονιά της πανδημίας), δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.

«Είναι αμαρτία να έχουν “πέσει” τόσα χρήματα σε αυτόν τον Παιδικό Σταθμό, αλλά να μην λειτουργεί. Να ανοίξει έστω τον Σεπτέμβριο, υπάρχουν πολλά παιδιά που θα μπορούσαν να πάνε εκεί», σχολιάζουν γονείς της περιοχής στα «ΝΕΑ της Λέσβου», επισημαίνοντας ακόμη και περιπτώσεις νέων ζευγαριών, που μη έχοντας κάποια επιλογή για να αφήσουν τα μικρά σε ηλικία παιδιά τους έχασαν επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς ο πιο κοντινός σε αυτούς παιδικός σταθμός είναι εκείνος στην Αγία Παρασκευή. «Υπάρχουν γονείς, που εργάζονται στον Μανταμάδο και θα έπρεπε να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην Αγία Παρασκευή. Αυτό είναι τρομερά δύσκολο έως αδύνατο για την καθημερινότητα μιας οικογένειας, πόσο μάλλον όταν συμβεί οτιδήποτε στο παιδί και πρέπει να τρέξει ο γονιός στον παιδικό σταθμό», σχολιάζουν.

Ελλείψεις προσωπικού

Ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης

Οι γενικότερες ελλείψεις προσωπικού και η αδυναμία στελέχωσης του Παιδικού σταθμού είναι οι λόγοι που αυτός δεν λειτουργεί ακόμη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του διαδημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Βαρβαγιάννη.

«Έγιναν προσπάθειες να μετακινήσουμε στον Παιδικό σταθμό στην Κάπη δασκάλα από άλλη περιοχή του νησιού, αλλά προέκυψε κενό στο σχολείο όπου ήδη εργαζόταν. Η πανδημία μάς δημιούργησε προβλήματα, σκοπεύουμε να καλύψουμε τις ανάγκες από τα «οκτάμηνα» που περιμένουμε το επόμενο διάστημα. Ο παιδικός σταθμός της Κάπης είναι σε πρώτη προτεραιότητα» σχολίασε ο κ. Βαρβαγιάννης, που δεν μπόρεσε να δώσει ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα καθώς οι εξελίξεις εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος. «Τα χέρια μας είναι δυστυχώς δεμένα», ανέφερε.

Σβήνουν τα χωριά

Το ζήτημα του Παιδικού σταθμού της Κάπης, ωστόσο, είναι ενδεικτικό των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λεσβιακή ύπαιθρος και όχι μόνο. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά. Πώς να το κάνουμε όμως χωρίς υποδομές;» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, απογοητευμένοι απ’ το γεγονός ότι τα χωριά «αφήνονται» να σβήσουν.

Και αυτό καθώς δεν είναι μόνο ο μικρός Παιδικός σταθμός, που μπορεί να εξυπηρετήσει τρία χωριά 1.300 κατοίκων περίπου, αλλά σε διάφορες άλλες περιοχές εδώ και χρόνια εντοπίζονται ελλείψεις σε βασικά ζητήματα καθημερινότητας. Από κατηγορίες επαγγελματιών που χάνονται και έχουν καταλήξει… είδος προς εξαφάνιση, όπως ο φούρναρης και ο κρεοπώλης ή ο κουρέας, μέχρι τα προβλήματα στις συγκοινωνίες ή στις υποδομές υγείας ή άλλα ζητήματα, που σχεδόν «καταδικάζουν» τους κατοίκους σε απομόνωση και σε ένα εξαιρετικά δύσκολο επίπεδο ζωής.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις