Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Έβαλαν λουκέτο για… να μην βάλουν (οριστικό) λουκέτο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα την αποχή τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς χωρίς συμβάσεις μένουν εκτεθειμένα στις μονομερείς από πλευράς του ΕΟΠΥΥ ενέργειες, που δημιουργούν επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα προστατεύουν τις αμοιβές τους. 

Οι Εργαστηριακοί Ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει άσκοπα το σύστημα υγείας και οδηγεί σε αύξηση του clawback. Ζητούν την άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

Τέλος, διεκδικούν θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%. Το clawback αποτελεί ένα μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ (κατ’ ουσίαν επιστροφής δεδουλευμένων), σε περίπτωση που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους υπερβαίνει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι το clawback είναι μέτρο άδικο και ασύμμετρο, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ελεγχθεί από τους ίδιους, καθώς επιβάλλεται μονομερώς και με αδιαφανή τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ, και τους στερεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ζητούν την θέσπιση ενός, εκ των προτέρων γνωστού και ανακοινώσιμου ανώτατου ορίου για το clawback, που δεν θα υπερβαίνει το 5% των εσόδων τους.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών της Λέσβου αναμένεται να έχουν επαφές με τοπικούς εκπροσώπους, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στηρίζοντας την κινητοποίηση.  Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Στρατής Ταπανλής «με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου οι συνάδελφοί μας συνεχίζουν τον αγώνα τους για δίκαια αιτήματα του κλάδου τους για τα μέτρα που μονομερώς και αυθαίρετα τους έχει επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ. Καλούμε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να συμπαραταχθούν με τους εργαστηριακούς γιατρούς, καθώς πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι ο στόχος των κινητοποιήσεών μας δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ίδιους, τις οποίες ουσιαστικά επιχειρεί έμμεσα να συρρικνώσει το Υπουργείο όταν δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι των εργαστηρίων».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img