Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

“Έβαλαν μπροστά” για το Σκλαβενίτη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Εντατικά “σφυροκοπείται” από εργάτες, τεχνίτες και μηχανήματα το παλιό κτίριο της Ατλάντικ για να ετοιμαστεί για τη στέγαση της νέας αλυσίδας, η οποία συνεχίζει να αναζητά θέσεις στάθμευσης

“Έβαλαν μπροστά” τα συνεργεία της εργολήπτριας εταιρείας στο παλιό κτίριο της Ατλάντικ, που για πολλά χρόνια βρίσκεται κλειστό στην περιοχή Ταμπακαριά και πρόκειται να στεγάσει το σούπερ- μάρκετ Σκλαβενίτης, άλλη μία αλυσίδα που συμπεριλαμβάνει στα επεκτατικά της σχέδια και την περιοχή της Λέσβου με την ίδρυση και λειτουργία καταστήματος στη Μυτιλήνη. 

Αν και τα Νέα της Λέσβου έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις της Σκλαβενίτης από τις 4 Φεβρουαρίου του 2022, όταν απηύθυνε πρόσκληση για μετακίνηση προσωπικού στη Μυτιλήνη από άλλα καταστήματά της, εδώ και περίπου ένα χρόνο το κτίριο της Ατλάντικ παρέμενε κλειστό χωρίς να φαίνεται να γίνεται κάποια παρέμβαση.

Ακόμα και στην ταράτσα του κτιρίου μικρά χωματουργικά μηχανήματα προχωρούν εντατικά τις εργασίες

Το τελευταίο διάστημα αυτό άλλαξε, καθώς το κτίριο “σφυροκοπείται” από χωματουργικά μηχανήματα (που εργάζονται ακόμα και στην ταράτσα!),  εργάτες και τεχνίτες και μάλιστα οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και αυτό παρατηρήθηκε και μέσα στις γιορτές. Είναι προφανές ότι η εταιρεία τρέχει με στόχο να λειτουργήσει το κατάστημά της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ώστε να προλάβει το καλοκαίρι.

Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, το κτίριο περιβάλλεται από μία στενή λωρίδα οικοπέδου που προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πάρκινγκ, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει με επάρκεια

Οι θέσεις στάθμευσης; 

Ωστόσο την ίδια ώρα παραμένει ζητούμενο πού θα βρεθούν οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ανάλογα με τα τετραγωνικά που αναπτύσσεται ένα σούπερ-μάρκετ. Η εταιρεία, όπως γράψαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, έχει απευθυνθεί στον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ζητώντας να μισθώσει τμήμα του οικοπέδου που έχει αγοραστεί επί Νομαρχίας και το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο που έχει επιλέξει για να λειτουργήσει το σούπερ-μάρκετ.  

Ο Περιφερειάρχης απάντησε θετικά, ωστόσο, μετά τα δημοσιεύματά μας απευθύνθηκαν στο γραφείο του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Οικονομικός Επόπτης, Νίκος Αθανάσης, μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννη Μουτζούρη, για μη εμπλοκή της Περιφέρειας σε μίσθωση ακινήτου για τις ανάγκες στάθμευσης της εταιρείας Σκλαβενίτης. Ο Περιφερειάρχης, που φέρεται σε πρώτη φάση να είχε ταχθεί υπέρ της μίσθωσης του αναξιοποίητου οικοπέδου ζητώντας μάλιστα και αντισταθμιστικά οφέλη από την αλυσίδα και συγκεκριμένα να κατασκευάσει παιδική χαρά σε τμήμα του οικοπέδου για όλο τον κόσμο, βρέθηκε σε αμηχανία ακούγοντας τους επιμελητηριακούς και τους εκπροσώπους των εμπόρων να του ζητούν να μην προχωρήσει στη μίσθωση έκτασης.  

Το οικόπεδο της Περιφέρειας βρίσκεται ακριβώς δίπλα

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει η εταιρεία στον Περιφερειάρχη, το συνολικό εμβαδόν που πρόκειται να καταλαμβάνει το ακίνητο θα κυμαίνεται στα 2.500 τετραγωνικά, πράγμα που σημαίνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου χρειάζεται από 60 έως 120 θέσεις στάθμευσης που να είναι δικές της, ιδιόκτητες, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Το 60 έως 120 έχει να κάνει με το κατώτερο και το ανώτερο όριο που αφήνει ο νομοθέτης, ώστε η αυτοδιοίκηση να καθορίζει και εν προκειμένω τα Δημοτικά Συμβούλια κατά περίπτωση. Αν η εταιρεία εξασφαλίσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο δικές της θέσεις, τότε ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται καθαρά διεκπεραιωτικός, δηλαδή δεν μπορεί να αρνηθεί την αδειοδότηση. 

Ωστόσο η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι απαιτητική ως προς τις θέσεις στάθμευσης, δεδομένου πως  το νέο σούπερ-μάρκετ θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε ένα κομβικό σημείο της Μυτιλήνης όπου ακριβώς απέναντι λειτουργεί το σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι αν η Σκλαβενίτης δεν έχει έναν επαρκή αριθμό θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πελατών της, τότε τα αυτοκίνητα θα σταθμεύουν στις άκρες των δρόμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την επιβάρυνση της κυκλοφορίας, το κυριότερο όμως τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος καθώς ο δρόμος που διέρχεται από τα Ταμπακαριά και τον Καρά-τεπέ είναι χαρακτηρισμένος ως Εθνική Οδός!

Μιλώντας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, στα Νέα της Λέσβου τόνισε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ώστε η επιχείρηση αυτή να λειτουργήσει τηρώντας τα προβλεπόμενα, δηλαδή έχοντας δικές της θέσεις στάθμευσης σε επάρκεια. Αντιλαμβάνεστε ότι η λειτουργία δύο σούπερ-μάρκετ ένθεν κακείθεν σε έναν Εθνικό δρόμο, αν δεν έχουν και θέσεις στάθμευσης, τα προβλήματα που θα προκαλέσουν θα είναι πολύ σοβαρά».

Από τη δική του πλευρά ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου, Νίκος Αθανάσης, που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «τα λάθη του μακρινού παρελθόντος όταν δεν ήταν και επαρκές το θεσμικό πλαίσιο έχουν κοστίσει στη λειτουργία της Μυτιλήνης. Βλέπετε άλλωστε ποια είναι η όχληση που προκαλείται από το σούπερ-μάρκετ με εξαίρεση όσα λειτουργούν στις παρυφές της πόλης όπου έχουν δικούς τους χώρους στάθμευσης.  Ως Επιμελητήριο έχουμε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για τις κινήσεις της Σκλαβενίτης και από κει και πέρα παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη, κάνοντας ένα πρώτο βήμα με την επαφή που είχαμε με τον Περιφερειάρχη, στον οποίο ο πρόεδρος κ. Μυρσινιάς επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει ρόλο να μισθώνει δικά της ακίνητα σε αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που επεκτείνονται προς τα νησιά μας. Να δούμε πώς θα προχωρήσει η αδειοδότηση του νέου σούπερ-μάρκετ καθώς θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πελατών του και με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι επειδή το συγκεκριμένο παλιό ακίνητο της Ατλάντικ περιβάλλεται από μία λωρίδα οικοπέδου και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτές είναι θέσεις στάθμευσης, προφανώς σε έναν τέτοιο ισχυρισμό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων για την τροφοδοσία μιας τέτοιας επιχείρησης», είπε καταλήγοντας ο κ. Αθανάσης.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας σούπερ-μάρκετ από την εταιρεία Σκλαβενίτης στην περιοχή μας αναμένεται με ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, όπως επίσης και το ποια στάση θα κρατήσει η Περιφερειακή Αρχή. Αν, δηλαδή, θα αρνηθεί να διαθέσει προς μίσθωση το οικόπεδο της Περιφέρειας στην αλυσίδα, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους εκπροσώπους των εμπόρων και επιχειρηματιών ή αν ο Περιφερειάρχης ενδεχομένως θα θελήσει να βρεθεί «εκτός γραμμής Επιμελητηρίου», προχωρώντας σε συμφωνία με την εταιρεία, με το επιχείρημα ότι η λειτουργία της Σκλαβενίτης θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σούπερ-μάρκετ. Άλλωστε δεν μπορεί η Σκλαβενίτης να ξεκινά να φτιάχνει το κτίριο χωρίς να έχει βρει θέσεις στάθμευσης για να αδειοδοτηθεί.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img