Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εξώδικο για τις άδειες στο Αφεντέλι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μαίνεται ο πόλεμος στην Σκάλα Ερεσού για την ανέγερση συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών

“Σε δύο στρατόπεδα” έχει χωριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου για την υπόθεση Αφεντέλι και ενώ αύριο, 31 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για την έκδοση των αδειών δόμησης στην παραλία, πράγμα που βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σκάλας Ερεσού. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προλάβουν τετελεσμένα γεγονότα, 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν εγγράφως, με αίτημα που κατέθεσαν στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης με μοναδικό θέμα την ανάκληση της έγκρισης των αδειών που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα από την Υπηρεσία Δόμησης. 

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η σύγκληση της συνεδρίασης μέσα στη σημερινή ημέρα ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της απόφασης πριν το τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, η Πρωτοβουλία Ερεσού απέστειλε χθες εξώδικο στην Υπηρεσία Δόμησης, ζητώντας επίσης την ανάκληση της άδειας και προειδοποιώντας ότι αν αυτό δεν συμβεί θα υποβληθεί μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

Όπως αναφέρουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που υπογράφουν το αίτημα, το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίασή του ομόφωνα ψήφισε ότι δεν πρέπει να χτιστεί οικοδομή στην περιοχή Αφεντέλι της Ερεσού, στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Μάλιστα δίνοντας έμπρακτα την κατεύθυνση για την περιοχή ανακάλεσε μετά από εισήγηση του Δημάρχου την πρόταση για κατασκευή Θεματικού Πάρκου στην ευρύτερη περιοχή που υπέβαλε ο Δήμος μέσω της Περιφέρειας στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Τα επιχειρήματα

Κατόπιν αυτών, όπως σημειώνουν στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του Οργάνου, «η άδεια προέγκρισης οικοδόμησης που αφορά στην ιδιοκτησία της κας Σταυρούλας Καραγιάννη οφείλει να ανακληθεί γιατί οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ιδιοκτησία όπως έχει αυτή προσδιοριστεί με την υπ’ αριθμ. 786/ 1998 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Υπηρεσία Δόμησης οφείλει να γνωρίζει αυτή την δικαστική απόφαση». 

Επιπλέον, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τονίζουν ότι με το θεσμοθετημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του 2019 (ΦΕΚ 181 Δ 16-4/2019) η παραλία Ερεσού χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τοπίο διεθνούς αξίας κατ’ εφαρμογή της κυρωμένης με νόμο Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Η Οδηγία δίνει σαφείς κατευθύνσεις στους φορείς με αρμοδιότητα στον χώρο για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης οικιστικής δόμησης με έμφαση στον χωρικό σχεδιασμό  και την αρμονική ένταξη νέων αναπτύξεων. Όπως σημειώνουν: «Επομένως είναι εύλογο να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες στην συγκεκριμένη περιοχή για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο, προκειμένου να ενταχθούν αρμονικά αυτές στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται από την αναφερθείσα ευρωπαϊκή οδηγία. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την ανάκληση της παραπάνω αναφερθείσας οικοδομικής άδειας και κάθε άλλης άδειας στη συγκεκριμένη περιοχή Αφεντέλι, μέχρι ότου οριστικοποιηθούν οι όροι δόμησης με βάση το Περιφερειακό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου».

Το παρασκήνιο

Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας και αυτές τις δύο ημέρες έχει μεσολαβήσει έντονο παρασκήνιο ως προς την σύγκληση της συνεδρίασης, αφού τόσο ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατής Γελαγώτης, βρίσκονται εκτός νησιού για ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ο Τ. Βέρρος επιστρέφει σήμερα από την Αθήνα, ενώ όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Γελαγώτης, ο ίδιος θα βρίσκεται στο γραφείο του την Πέμπτη. 

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε προφορικά ότι η συνεδρίαση θα συγκληθεί εντός 6 ημερών, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ενώ όταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επέμειναν για την άμεση λήψη απόφασης προτάθηκε η συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης ή διά περιφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η τύχη αυτής της πρωτοβουλίας των μελών της αντιπολίτευσης που εκφράζουν και μεταφέρουν την κοινή γνώμη της Ερεσού που βρίσκεται απέναντι στην προσπάθεια δόμησης στην παραλία.

Και το εξώδικο

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία που έχει συσταθεί για την υπεράσπιση της παραλίας, χθες κατατέθηκε στην ΥΔΟΜ του Δήμου Δυτικής Λέσβου εξώδικο από τον Σύλλογο, με το οποίο ζητείται εντός δύο ημερών, η άμεση ανάκληση της προέγκρισης της άδειας δόμησης. «Αν η Υπηρεσία δεν ανταποκριθεί θα υποβάλουμε μήνυση για παράβαση καθήκοντος. Παράλληλα θα ανακοινωθούν και άλλες νομικές ενέργειες από μεριάς του αγώνα υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα, τα μέλη του Συλλόγου θα συμμετέχουν στην διαβούλευση που γίνεται για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου. Στο κείμενο με τις θέσεις τους ζητούν να γίνουν διορθώσεις σε κάποια σημεία, όπως εκείνο των αναφορών στην παραλία Ερεσού. «Εκεί και με βάση όσα συμβαίνουν τελευταία με την προσπάθεια οικοδόμησης της παραλίας, λανθασμένα (πάλι εντελώς τυχαία) γράφεται ότι η παραλία Ερεσού στο μεγαλύτερο μέρος της είναι άρτια και οικοδομήσιμη. Πράγμα που δεν ισχύει καθώς η παραλία με εξαίρεση το επίμαχο σημείο, προστατεύεται από την γραμμή του παλαιού αιγιαλού που βρίσκεται πάνω στον δρόμο, καθώς και ως κοινόχρηστος χώρος. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά ως “τοπίο διεθνούς αξίας” βάσει του ΦΕΚ181Δ-2019. Τέλος, στο κείμενο με τις θέσεις μας αναδεικνύουμε συνολικά όλα τα προβλήματα στις βασικές υποδομές του χωριού μας (ύδρευση – βιολογικός – φράγμα) καθώς και άλλα ίσως λίγο μικρότερα (πάρκινγκ στην Σκάλα κ.ά.) αλλά επίσης σημαντικά ζητήματα, που απαιτούν λύση χτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

- Advertisement -

More articles

spot_img