Εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές της Καλλονής

Την ευκαιρία παρατήρησης περισσότερων από 50 ειδών πουλιών, που κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι κάνουν μια στάση στη Λέσβο, είχαν οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στις Αλυκές, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου. Το άνοιγμα των μετακινήσεων μεταφράστηκε σε μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο Σαββατοκύριακο, αυτή τη φορά στο Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι.

Οι συμμετέχοντες στις εξορμήσεις παρατήρησης, είχαν μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν το ανοιξιάτικο πέρασμα των πουλιών που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο απόγειό του, και μάλιστα μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος διαφορετικών βιοτόπων (αλυκή, εποχικά τέλματα γλυκού νερού, καλλιεργούμενες εκτάσεις). Πιο συγκεκριμένα μικροί και μεγάλοι θαύμασαν παρυδάτια πουλιά, όπως Λασπότρυγγες, Μαχητές, Δρεπανοσκαλίδρες, Νανοσκαλίδρες και άλλα υδρόβια πουλιά, όπως Μαυροπελαργούς, Κρυπτοτσικνιάδες, Αργυρογλάρονα, Μουστακογλάρονα, αλλά και άλλα είδη, όπως Μελισσοφάγους, Αμπελουργούς, καθώς επίσης και τα αναπαραγόμενα είδη της περιοχής (όλα επίσης μεταναστευτικά): Ποταμογλάρονο, Νανογλάρονο, Καλαμοκανάς και Αβοκέτα.

 

Στο Απολιθωμένο Δάσος

Το Σάββατο 22 Μαΐου, οι δράσεις ορνιθοπαρατήρησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής μεταφέρονται στο Απολιθωμένο Δάσος, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Οι περιηγήσεις απευθύνονται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού (τηλεσκόπια, κιάλια), μετά από δήλωση συμμετοχής και προσυνεννόηση, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα φοράνε μάσκα και θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση γίνεται με την αγορά του γενικού εισιτηρίου (5 €) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με το οποίο είναι δυνατή και η επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την αποφυγή διασποράς του COVID-19, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, από υπολογιστή ή κινητό, με επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr.