Ευτυχές το νέον έτος 2023!

Spread the love

Και καθώς πλησίαζε η Πρωτοχρονιά, σκέφτομαι τι μενού να κάνω για το τραπέζι που υποδέχεται τη νέα χρονιά. Φυσικά ανακαλώ όλα εκείνα τα ρεβεγιόν με τα πολύπλοκα φαγητά και γλυκά που κάναμε όλοι κάποτε, τις φρεσκο-γκουρμεδιές που παίζανε πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνα τα χρόνια που μόλις είχανε εμφανιστεί στο προσκήνιο οι σεφ αντικαθιστώντας τους μαγείρους.

Τότε είχα κάνει ένα συγκλονιστικό ρεβεγιόν με πολλούς φίλους, γνωστούς  και άσχετους. Ήταν η εποχή που το casting των καλεσμένων ήταν ξεχειλωμένο.

Ασύλληπτα φαγητά για την εποχή εκείνη, που τώρα μπορεί και να τα θεωρήσουμε απλά καθημερινά, μια και το master chef μας έχει κάνει εξπέρ.

Τερίνες και πατέ χειροποίητα, καναπέ με αυγά ορτυκιών, beef wellington, bouche noel και δεν συμμαζεύεται.

Μέχρι και διάφανα noodles είχα παρουσιάσει με πάπια σε τζίντζερ σος. Ήταν  ένα γοητευτικό  αυθεντικό fusion που με τίποτα δεν θα έκανα τώρα. Ήταν όμως τα χρόνια της μεγάλης επιρροής από Αυστραλία και τα ταξίδια μου στον κόσμο.

Ήταν τότε που γιόρταζα Χριστούγεννα πότε στο χιόνι και πότε στην παραλία.

 

Σήμερα βγήκα σεργιάνι στην πόλη μας

Η Μυτιλήνη λάμπει στο φως. Η θάλασσα δίνει ενέργεια.

Το αεράκι είναι αναζωογονητικό.

Ο Χειμώνας στο νησί ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον καινούργιο χρόνο.

Ολόγυρα ομορφιές.

Το παρελθόν στα κτίρια της ιστορίας.

Τα πανέμορφα αρχοντικά γύρω μου.

 Κάποια καταρρέουν θλιμμένα και εγκαταλειμμένα.

Κάποια άλλα σφύζουν από ζωή. 

Φέτος δεν αναζητώ τις παλιές πρωτοχρονιές της πόλης.

Θέλω νέα πράγματα.

Νέες εικόνες.

Καινούργια ακούσματα.

Ετοιμάζω τις μαρέγκες μου για την τούρτα με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Ο κορμός σοκολάτας θα είναι φέτος bitter.

Το σπίτι θα μυρίζει μαχλέπι και μαστίχα από τη βασιλόπιτα που την έχω αφήσει ν ανέβει, σκεπασμένη με λινή πετσέτα κάτω από το παλτό του μπαμπά.

Η θεία Μαρίκα φέτος δεν θα μας ετοιμάσει το απογευματινό τσάι.

Η Αιμιλία κόβει τα μπριός.

Η Ντίνα ανοίγει φύλλο.

Η Ρίτα τελειώνει το σουφλέ.

Ο Γιάννης ανακατεύει το νεγκρόνι.

Το μπουφέ της Πρωτοχρονιάς θα έχει όλα όσα αγαπάμε.

Δεν θέλω πια να νοσταλγώ. 

Η νοσταλγία φέρνει θλίψη.

Το παρελθόν ανήκει στο παλιό.

 

Θέλω να ζω πια για το σήμερα

Το τώρα.

Αυτό που έρχεται.

Αυτό που φέρνει αισιοδοξία και νέους κραδασμούς.

Η Πρωτοχρονιά πάντα φέρνει σκέψεις. Όπως όλες οι γιορτές.

Κρατάω τα παλιά για να με φέρνουν στα ίσα μου, στις ρίζες μου, αλλά προχωράω στα καινούργια, στα καλύτερα που έρχονται και στις πιο γλυκές επιθυμίες που πραγματοποιούνται πάντα.

Οι ευχές για τον καινούργιο χρόνο είναι άπειρες.

Υγεία, το υπέρτατο αγαθό.

Θετική ενέργεια και γαληνεμένες σκέψεις.

Φίλους σε μια αγκαλιά.

Τον άρτον ημών τον επιούσιον και αγαπάτε αλλήλους!

Καλή Χρονιά! 


Η σμυρνέικη τριφτή βασιλόπιτα 

Οι Σμυρνιές νοικοκυρές, φρόντιζαν να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με πεντακάθαρο όλο πάστρα σπιτικό, αστραφτερά ασημικά, και φρεσκοσιδερωμένα τα πιο καλά τους ρούχα. Κάτι καινούργιο οπωσδήποτε για να μπει καλά ο χρόνος.

Η τριφτή βασιλόπιτα είναι μια πολύ φινετσάτη συνταγή της εποχής που έχει μια μπισκοτένια και τριφτή ζύμη που μοσχοβολά βούτυρο.

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο πρόβειο, παγωμένο, κομμένο σε κομματάκια 
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 2 σφηνάκια  κονιάκ
  • βανίλια 
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  •  Μια πρέζα  αλάτι
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για επάλειψη 

  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο 
  • 1 κουτ. σούπας γάλα
  • λίγη βανίλια 

Εκτέλεση 

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το παγωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Ρίχνουμε τους χυμούς, το ποτό και τη βανίλια.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, χτυπώντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψάκι με διάμετρο 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη.
  • Πιέζουμε το μείγμα  με τις παλάμες μας. 
  • Θέλουμε να έχει ύψος το πολύ 2 εκ.. 
  • Την αλείφουμε με το μείγμα αυγού, γάλακτος  και βανίλιας.
  • Μπήγουμε το φλουρί.
  • Χαράζουμε στην επιφάνεια της τριφτής βασιλόπιτας έναν σταυρό. 
  • Παλαιότερα έβαζαν τη σφραγίδα του δικέφαλου αετού.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Δεν θα φουσκώσει πολύ. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση