- Στην ανηφόρα το κόστος μεταφοράς των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς τη Λέσβο επηρεάζει άμεσα όλες τις μεταφορές
- Αγανάκτηση από την αγορά, καθώς την ώρα που τα εισιτήρια ανεβαίνουν ούτε το μεταφορικό ισοδύναμο δεν έχει πληρωθεί εδώ και 2,5 χρόνια
Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί συγκράτησης των τιμών στους ναύλους των πλοίων, τα νέα δεδομένα για τη νησιωτική οικονομία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προχώρησαν από την Παρασκευή σε αύξηση των εισιτηρίων στα φορτηγά αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι οι μεταφορές από και προς τα νησιά μας μπαίνουν πλέον σε άλλη τροχιά καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 16%, αν και καθαρό εκτιμάται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες στο 13%!
Επί της ουσίας τώρα τι σημαίνει αυτό για να το δούμε με μια πιο πρακτική ματιά: Το κάθε μέτρο φορτηγού αυτοκινήτου χρεωνόταν μέχρι τώρα για να ταξιδέψει προς 39,20 ευρώ στον Πειραιά και αντίστροφα, ενώ τώρα θα χρεώνεται προς 44,50 ευρώ! Έχουμε, δηλαδή, 5,30 ευρώ αύξηση στο μέτρο για τα φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται με τα πλοία της γραμμής!
Ο Ηλίας Πίκουλος
Ο Ηλίας Πίκουλος, κεντρικός Πράκτορας της Blue Star Ferries αντέδρασε ψύχραιμα στην ερώτηση που του κάναμε την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι «σε σχέση με άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας οι εταιρείες έχουν κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη του ναύλων για τις μεταφορές στα νησιά μας και γι’ αυτό, άλλωστε, βλέπετε ότι δεν προσθέτουν και νέα δρομολόγια γιατί δεν τους συμφέρει. Για παράδειγμα στην Κρήτη το μεταφορικό κόστος είναι διπλάσιο στο μέτρο από ό,τι στη Λέσβο», είπε ο ίδιος.
Οι αυξήσεις στα ναύλα των μεταφορών εφαρμόζονται από τις εταιρείες λόγω καυσίμων και το οξύμωρο είναι τα εισιτήρια να ανεβαίνουν ενώ τα καύσιμα να πέφτουν! Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τις τιμές καυσίμων καθώς τα πλοία καλούνται πλέον να χρησιμοποιούν diesel αντί για μαζούτ, είναι τα λεγόμενα «πράσινα καύσιμα», όπως χαρακτηρίζονται για λιγότερους ρύπους, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος για την κίνηση του κάθε καραβιού έχει ανέβει παρά την πτώση των τιμών των καυσίμων γιατί έχει αλλάξει η κατηγορία καυσίμου που χρησιμοποιεί σε ακριβότερο σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιούσε.
Τι αλλάζει από τα δεδομένα των μεταφορών
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή μεταφορικές εταιρείες της περιοχής μας ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι λόγω της αύξησης των εισιτηρίων, το κόστος μεταφοράς της κάθε παλέτας με τα φορτηγά από και προς Μυτιλήνη επιβαρύνεται με 5 ευρώ πάνω στις ήδη ισχύουσες τιμές συν το ΦΠΑ. Μία συγκεκριμένη εταιρεία στα σημειώματα που έστειλε στους πελάτες της, εκτός από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επικαλείται και την αύξηση του λειτουργικού κόστους, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες αυξήσεις ήταν προ των πυλών και τώρα με την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων εφαρμόζονται. Καταλαβαίνει, άλλωστε, κανείς πως όταν στο εισιτήριο αυξάνεται το μέτρο του φορτηγού κατά 5,30 ευρώ, η αύξηση της μίας παλέτας κατά 5 ευρώ συν ΦΠΑ είναι τσουχτερή.
Όπως σχολίασε στα Νέα της Λέσβου ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Νίκος Αθανάσης «τα μεταφορικά εδώ και χρόνια ήταν το μεγάλο πρόβλημα των νησιών μας γιατί όσο και να προσπαθεί ο κάθε επιχειρηματίας να έχει ανταγωνιστικό το προϊόν του και σε συμπιεσμένες τιμές, το μεταφορικό κόστος είναι μια σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την τιμή καταναλωτή. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τις αυξήσεις τα πράγματα έχουν σφίξει ακόμα περισσότερο, ενώ το μεταφορικό ισοδύναμο που εφαρμόστηκε από το 2018 στη λογική να αντισταθμίσει ένα μέρος των μεταφορικών δαπανών παραμένει εδώ και 2,5 χρόνια απλήρωτο στις επιχειρήσεις και άρα – για να μιλήσουμε έξω από τα δόντια – σαν να μην υπάρχει, ανενεργό».
Έχοντας σημαντική εμπειρία και δίπλα στον πατέρα του όσο ζούσε, τον αείμνηστο Θεμιστοκλή Αθανάση, παλιό Επιμελητηριακό και επιχειρηματία, αλλά και ο ίδιος μέσα στα επιμελητηριακά συνεχίζοντας ταυτόχρονα την οικογενειακή επιχείρηση αντιπροσωπειών, ο κ. Αθανάσης παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να συγκριθούμε εμείς με άλλα νησιά, καθώς στο Νότιο Αιγαίο για παράδειγμα όπου υπάρχουν μεγάλα ποσοστά τουρισμού και στην Κρήτη είναι διαφορετικοί οι τζίροι των επιχειρήσεων σε σχέση με περιοχές, όπως η Λέσβος, που λίγο τα τελευταία 2 χρόνια κινήθηκε η αγορά με τους Τούρκους. Υπ’ αυτήν την έννοια θα περίμενε κανείς να έρθει η Πολιτεία και όχι μόνο να εκπληρώσει την υποχρέωσή της με εξόφληση των επιχειρήσεων μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά να ενισχύσει περαιτέρω αυτό το μέτρο, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές να μπορέσουν να σταθούν, να εισάγουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα και να εξάγουν τα προϊόντα τους οι εξαγωγικές με ένα κόστος που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά», είπε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου.
Να σημειωθεί ότι όπως σωστά παρατήρησε ο κ. Αθανάσης, το μεταφορικό ισοδύναμο παραμένει εδώ και 2,5 χρόνια απλήρωτο για τις επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει καμιά διαβεβαίωση και χρονοδιάγραμμα για εξόφληση των μεταφορικών επιδοτήσεων που δικαιούνται οι νησιώτες επαγγελματίες. Αντιθέτως το Υπουργείο Ναυτιλίας κάνει σχεδιασμούς αναδιανομής της πίτας ακόμα και καταβολή των επιδοτήσεων απευθείας στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αντί να δίνει στους νησιώτες επιχειρηματίες τα χρήματα κατευθείαν.
Ο Γιάννης Μουτζούρης
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος στο Επιμελητήριο, Γιάννης Μουτζούρης, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του σημειώνοντας ότι «μέχρι πρότινος ακούγαμε διαβεβαιώσεις από Υπουργούς ότι θα συγκρατηθούν τα κόστη των εισιτηρίων, ωστόσο βλέπουμε ότι δεν μπορεί να τηρηθεί αυτό στα μεταφορικά και πολύ φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα παρασύρει και τις τιμές των εισιτηρίων των επιβατών. Και ενώ εμείς ως επιχειρηματίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση σε ένα γενικευμένο κύμα ακρίβειας, το οποίο οδηγεί στην μείωση της κατανάλωσης και αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις στις κλειστές οικονομίες των νησιών, τα συναρμόδια Υπουργεία κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και για την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου, που έστω μπορεί να πει κανείς ότι αυτά τα χρήματα αποτελούν μια σανίδα να πιαστεί ένας επιχειρηματίας, να αντλήσει έστω και μία μικρή ρευστότητα. Το έχουμε θέσει σε όλους τους τόνους, σε όλους τους εκπροσώπους που έχουν επισκεφθεί τον τόπο μας και στα δικά μας διαβήματα, τι το λέμε, τι δεν το λέμε, το μεταφορικό ισοδύναμο το αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχει», είπε καταλήγοντας ο κ. Μουτζούρης.