Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

“Φέσια” σε κτηνοτρόφους από κρεατέμπορο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στις αίθουσες των δικαστηρίων της Μυτιλήνης έχουν αρχίσει να φτάνουν τα “φέσια” σε κτηνοτρόφους της Λέσβου από κρεατέμπορο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε σε τοπικό επίπεδο δραστηριότητες στο συγκεκριμένο τομέα δείχνοντας να τα πηγαίνει καλά, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να έχει απεμπλακεί από τις επιχειρήσεις και να έχει εγκαταλείψει τη Λέσβο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς για τα ζώα που του τροφοδοτούσαν κτηνοτρόφοι.

Ήδη από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης εκδόθηκε το προηγούμενο διάστημα η πρώτη απόφαση σε βάρος του εμπόρου, επιδικάζοντας ερήμην του 1.400 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα) σε κτηνοτρόφο του Μανταμάδου για μοσχάρι που του διέθεσε και το οποίο πούλησε ο κρεατέμπορος στη λιανική, αλλά δεν το πλήρωσε ποτέ στον κάτοχό του. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση αυτή του κτηνοτρόφου, καθώς υπάρχουν και άλλες με αντίστοιχα και μικρότερα ποσά. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι το σκέφτονται αν θα πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς για να τους επιδικάσει τα ποσά η δικαιοσύνη θα πρέπει να βρουν και περιουσιακά στοιχεία στο συγκεκριμένο άτομο για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μορφή της εταιρείας ήταν τέτοια που δεν τους επιτρέπει να «πατήσουν» πάνω σε προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία παρά μόνο σε περιουσία της εταιρείας, η οποία δεν υφίσταται. 

Οι κτηνοτρόφοι εκτός όλων των άλλων έχουν προσφύγει και στην Εφορία Μυτιλήνης, όπου κατήγγειλαν τον επιχειρηματία και θέτουν και άλλα ζητήματα, καθώς οι δικηγόροι τους φαίνεται πως έχουν ψάξει την υπόθεση διαπιστώνοντας ότι η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε πλημμελώς, δηλαδή με ελλείψεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είχε μπλοκαριστεί και όχι να λειτουργεί νόμιμα φαινομενικά τουλάχιστον.

Όπως είπε ένας εκ των θιγόμενων κτηνοτρόφων στα Νέα της Λέσβου, «ο συγκεκριμένος άνθρωπος φαίνεται να λειτουργούσε την εταιρεία χωρίς να έχει τα παραστατικά που προβλέπονται για να είναι νόμιμος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όλως περιέργως όμως κανένας δεν τον είχε αγγίξει, ενώ τυπικά – όπως μας λένε – θα πρέπει να βρισκόταν σε αναστολή. Αν τον είχαν εντοπίσει από το Επιμελητήριο και είχε μπλοκαριστεί ενδεχομένως σήμερα εμείς να μην κυνηγούσαμε να πάρουμε τα λεφτά μας και δεν θα τα πάρουμε γιατί το δικαστήριο και δικαίως επιδικάζει και τα δικαστικά έξοδα και όλα. Αν όμως δεν βρούμε κάποιο περιουσιακό στοιχείο που δεν φαίνεται να υπάρχει δεν θα πάρουμε ποτέ τα χρήματά μας, ενώ ο άνθρωπος που πήρε τα ζώα μας χωρίς να μας πληρώσει βρίσκεται ήδη εκτός Λέσβου».

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας για το πώς έδιναν τα ζώα τους χωρίς να εισπράττουν έστω μία προκαταβολή, η απάντηση που λάβαμε από τον κτηνοτρόφο είναι ότι «μας έλεγε ότι θα διαθέσει τα μοσχάρια στην αγορά και θα μας δώσει τα χρήματα. Όταν περνούσε ο καιρός και εμείς τον ενοχλούσαμε, μας πήγαινε από αύριο σε αύριο και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ο καιρός περνούσε και λεφτά δεν παίρναμε, βλέπαμε όμως ότι είχε κίνηση στα μαγαζιά του, ότι έκανε επιχειρηματικές κινήσεις που έδειχναν ότι υπάρχει background οικονομικό. Τελικά όμως όλα αποδείχθηκαν αέρας ή τουλάχιστον εμείς δεν πήραμε τα λεφτά μας». Τέλος, σημείωσε ότι μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία έχουν και τα “φέσια” για ζώα που διέθεσαν στην κατανάλωση και τα μεγάλωσαν πληρώνοντας το κόστος των ζωοτροφών και των άλλων εξόδων, όπως κτηνιατρική παρακολούθηση κλπ. χωρίς να εισπράξουν ούτε ευρώ για τον ιδρώτα τους.

spot_img

More articles

spot_img