Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Φέτα από την Πέτρα σε όλο τον κόσμο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μόνο κάποιες τελευταίες… γραφειοκρατικές «πινελιές» μένουν, ώστε το νέο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρας να μπορεί να λειτουργήσει και να ξεκινήσει η παραγωγή της φέτας του, που είναι έτοιμη να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο! Εξέλιξη που έρχεται ως άμεση συνέπεια μιας άκρως στοχευμένης πορείας του Συνεταιρισμού, με προσεκτικές κινήσεις, πλάνο και συνεργασίες έχοντας ως βασικό στόχο τη συνεχή εξέλιξη, αλλά μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση.

Ο Μιχάλης Βελούτσος

«Μένουν μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αδειοδότηση του τυροκομείου, το κατασκευαστικό σκέλος έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες εβδομάδες, και ευελπιστούμε πως μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει κλείσει κάθε εκκρεμότητα και θα ξεκινήσει η παραγωγή», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Πέτρας, Μιχάλης Βελούτσος. Σημειώνει, δε, πως στάθηκαν αρκετά τυχεροί, καθώς η κατασκευή του τυροκομείου «πρόλαβε» την εκτόξευση των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά. «Όταν άρχισαν να σκαρφαλώνουν οι τιμές έμενε μόνο το 20% για να τελειώσει η κατασκευή του τυροκομείου. Αν μας πετύχαινε νωρίτερα, τώρα… θα είχαμε κλείσει» παραδέχεται, για μια διαδικασία που ως προς τα γραφειοκρατικά άρχισε το 2017, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν το 2021.

Η κατασκευή του τυροκομείου έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς στοχευμένων κινήσεων του Συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, ο πρώτος στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις του να βγουν έξω από τον κορεσμένο οικισμό της Πέτρας, οπότε αγοράστηκε μια έκταση λίγο μεγαλύτερη από 10 στρέμματα. Εκεί κατασκευάστηκε μια αποθήκη έκτασης 500 τ.μ., όπως και σιλό χωρητικότητας 800 τόνων και λίγα χρόνια αργότερα o Συνεταιρισμός μπαίνει σε νέο πρόγραμμα, επεκτείνει τις αποθήκες του κατά 650 τ.μ., προσθέτει 3 ακόμη σιλό των 600 τόνων και βέβαια προχωρά στην κατασκευή του τυροκομείου του. 

Οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού

Η συνεργασία

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέτρας δεν είναι μόνος του σε αυτό το εγχείρημα. «Όταν παίρνεις ένα αμάξι, κάποιος πρέπει να σου “δείξει” πώς να το οδηγείς. Έτσι και στη δημιουργία και τη λειτουργία του τυροκομείου, μας βοηθά πολύ η Κτηνοτροφική Μαγνησίας Α.Ε., γνωστή ως Family Farm», δηλώνει ο κ. Βελούτσος. Η βοήθεια αυτή, όμως, δεν ήρθε από το πουθενά. Ήδη τα τελευταία 7-8 χρόνια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πέτρας έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την εταιρεία, αφού της διαθέτει αποκλειστικά το γάλα που παράγουν τα μέλη του. 

«Είναι διαχρονικά ένας πολύ δυνατός σύμμαχός μας και μας υποστηρίζει και σε αυτό το εγχείρημα» σχολιάζει ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, επισημαίνοντας το μεγάλο εύρος της συνεργασίας αυτής, αφού η Family Farm, πέραν της τεχνογνωσίας, των συμβουλών για την επιλογή του καλύτερου δυνατού εξοπλισμού, αλλά και κάθε λεπτομέρειας για τον σχεδιασμό και λειτουργία του τυροκομείου και βέβαια την εκπαίδευση του προσωπικού, που θα απασχοληθεί σε αυτό, θα βοηθήσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Πέτρας ανοίγοντάς του τις πόρτες της αγοράς, φέρνοντάς τον σε επαφή με το δίκτυο προμηθευτών της. Δίκτυο, το οποίο μόνο ασήμαντο δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μια εταιρεία, που το 99% της παραγωγής της το στέλνει στο εξωτερικό

«Μόνο φέτα»

Η ερώτηση για το αν στα σχέδια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρας είναι η παραγωγή και άλλων ειδών τυριού πέραν εκείνου της φέτας, με το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του το τυροκομείο, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Βελούτσο να επισημάνει την προσέγγισή τους, η οποία αναμφίβολα διαφέρει από εκείνη της πλειοψηφίας των παραγωγών, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά ίσως γενικότερα. «Σε πρώτη φάση θα δουλέψουμε μόνο με τη φέτα. Ξέρετε, όμως, συνήθως πρώτα παράγεις κάτι και μετά προσπαθείς να το πουλήσεις. Αλλά πρέπει να γίνεται το αντίστροφο και αυτό κάνουμε κι εμείς. Θα παράγουμε κάτι, που γνωρίζουμε ότι το θέλει η αγορά, θα έχει ζήτηση. Δεν μπορεί να έχεις κάνει έρευνα, να έχεις διαπιστώσει για παράδειγμα ότι η αγορά θέλει ένα μικρό οικονομικό αυτοκίνητο κι εσύ να ξεκινάς παραγωγή λιμουζίνας και να περιμένεις πως αυτό θα πετύχει», λέει χαρακτηριστικά. 

Μεγάλο το εύρος των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού, με πρατήριο τοπικών προϊόντων, κατάστημα εργαλείων κ.ά.

Με πολλή δουλειά

Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο, ο Συντονιστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Πέτρας έκανε λόγο και για τη γενικότερη προσέγγιση της λειτουργίας τους, με επιλογές όπως εκείνη των τακτικών ελέγχων από ορκωτό λογιστή, που τον έχουν φέρει σε θέση να είναι κερδοφόρος και να «τρέφει» δέκα οικογένειες. «Στον Συνεταιρισμό αυτή τη στιγμή εργάζονται 10 νέα παιδιά, οπότε από αυτόν ζουν 10 οικογένειες. Δεν είναι εύκολος ο χειμώνας στην Πέτρα, είναι σημαντικό να έχουμε έναν βιώσιμο οργανισμό, που “κρατά” τους νέους στον τόπο μας» σχολιάζει ο κ. Βελούτσος. «Πορευόμαστε με χαμηλά το κεφάλι, με ταπεινότητα, καλή καρδιά και πολλή δουλειά. Έτσι πετυχαίνουμε τους στόχους, που θέτουμε», λέει.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img