Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

“Sold out” το φετινό καλοκαίρι!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ρεκόρ αφίξεων ξένων και Ελλήνων επισκεπτών περιμένουν φέτος οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι, με 25 τσάρτερ την εβδομάδα και χιλιάδες Τούρκων τουριστών

Χρονιά – ορόσημο για τον τουρισμό της Λέσβου θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το 2024, αφού μετά από 8 ολόκληρα χρόνια λόγω της μεταναστευτικής και της υγειονομικής κρίσης αναμένεται ρεκόρ αφίξεων ξένων και Ελλήνων επισκεπτών. Η αυλαία της νέας τουριστικής περιόδου θα ανοίξει στις 17 Απριλίου με πτήση τσάρτερ από την Αγγλία και λίγες μέρες αργότερα θα προσγειωθεί το πρώτο αεροπλάνο από την Ολλανδία

Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής, ο αριθμός των πτήσεων τσάρτερ θα φθάσει φέτος τις 25 την εβδομάδα, από 19 το 2023, αριθμοί που μεταφράζονται σε χιλιάδες επιπλέον τουριστών μετά από πολλά χρόνια για το νησί μας, σε σημείο μάλιστα που διατυπώνεται προβληματισμός για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν την αυξημένη κίνηση τα διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων

Σημαντικό ρόλο στις ευοίωνες προβλέψεις για μια καλή τουριστική χρονιά παίζουν βεβαίως και οι Τούρκοι επισκέπτες που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία πέρυσι και συνέχισαν τις αφίξεις τους και μέσα στο χειμώνα. Μάλιστα, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι το πρώτο μπαϊράμι στη γείτονα χώρα και αναμένεται γενναίο κύμα επισκεπτών προς το νησί μας.

 

25 τσάρτερ την εβδομάδα!

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες, σημαντική είναι η επαναφορά των τσάρτερ από την Αυστρία, που είχαν διακοπεί από το 2015, ενώ έχουν προγραμματίσει δρομολόγια προς τη Μυτιλήνη η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Τσεχία. Παράλληλα θα αυξηθούν και οι πτήσεις τσάρτερ από την Αγγλία, που παραμένει μια σταθερή αγορά προσέλκυσης επισκεπτών, όπως και η Ολλανδία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, από τον Μάιο και για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένονται σε εβδομαδιαία βάση πέντε πτήσεις από την Αγγλία, έξι πτήσεις από την Ολλανδία, έξι πτήσεις από τις σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, δύο πτήσεις από το Βέλγιο, δύο πτήσεις από την Πολωνία και από μία πτήση έχει προγραμματιστεί από την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία. 

«Ύστερα από πολλά χρόνια, οι κρατήσεις που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν μια καλή σεζόν που θα θυμίζει εποχές του μακρινού παρελθόντος. Σε σημείο μάλιστα που υπάρχει η ανησυχία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αν θα μπορέσουν τα καταλύματα να δεχτούν όλους τους Ευρωπαίους, τους Τούρκους και τους Έλληνες επισκέπτες. Φυσικά και χαιρόμαστε για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να αντεπεξέλθουμε στην αυξημένη κίνηση, χωρίς να πετάξουμε αυτή την χρυσή ευκαιρία στον κάλαθο των αχρήστων. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί για να διαχειριστούμε τους επισκέπτες μας, με υψηλή ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και χωρίς κρούσματα αισχροκέρδειας. Πέρυσι δημιουργήσαμε το καλό όνομα του προσιτού και ποιοτικού προορισμού και δεν πρέπει να το χαλάσουμε φέτος», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων.

 

Οι παρατηρητές πουλιών

Οι πρώτοι επισκέπτες της άνοιξης που θα έρθουν με τα τσάρτερ από Αγγλία και Ολλανδία είναι οι παρατηρητές πουλιών και σύμφωνα με τις κρατήσεις που υπάρχουν ήδη, θα φθάσουν τους 9.000 διπλασιάζοντας σχεδόν τον περσινό αριθμό που κινήθηκε γύρω στους 5.000. Οι λεγόμενοι bird watchers είχαν εξαφανιστεί από το νησί μας τα τελευταία χρόνια και δη την τριετία της πανδημίας, αλλά επανέρχονται δυναμικά, χάρη και στις ενέργειες που έγιναν από την Περιφέρεια για την συντήρηση των παρατηρητηρίων και την προώθηση της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού σε εκθέσεις του εξωτερικού. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλη Βογιατζή, οι αφίξεις των bird watchers θα ξεκινήσουν με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και θα κορυφωθούν στα μέσα Μαΐου, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Σκάλας Καλλονής, που αποτελεί την βάση των τουριστών οι οποίοι ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών και οι οποίοι διαμένουν κατά μέσο όρο για 10 μέρες στην περιοχή. 

«Θα έχουμε μια καλή αρχή με τους παρατηρητές πουλιών, αλλά αναμένεται μια ακόμη καλύτερη συνέχεια τους καλοκαιρινούς μήνες με Ευρωπαίους, Τούρκους αλλά και Έλληνες επισκέπτες. Η Λέσβος βρίσκεται φέτος σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μιας πολύ καλής χρονιάς και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ευθύνη που αναλαμβάνουμε για το μέλλον, ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να παραμείνουμε ψηλά στις κρατήσεις με εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς», τόνισε ο κ. Βογιατζής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κλινών και αν ενδέχεται να υπάρξει πληρότητα 100% μέσα στο καλοκαίρι, ο Πρόεδρος των ξενοδόχων είπε: «Η Λέσβος διαθέτει 20.000 κλίνες. Αν τις πολλαπλασιάσουμε με 150 ημέρες, δηλαδή τους πέντε μήνες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, μπορούμε να δεχτούμε 350.000 αφίξεις με μια μέση διαμονή έξι ημερών. Μακάρι να φτάσουμε σε αυτή την πληρότητα και να μην υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο τους μήνες αιχμής», ευχήθηκε ο ίδιος.

spot_img

More articles

spot_img