Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Φωτιά” οι τιμές στα καύσιμα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Άλμα στις τιμές μέσα σε μία εβδομάδα στην βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 4 λεπτά το λίτρο 
  • Αυξημένη και η κίνηση στα πρατήρια με τους βενζινοπώλες να περιμένουν ένα καλό καλοκαίρι λόγω της αύξησης του τουρισμού

Την ανιούσα έχουν πάρει ξανά οι τιμές στα καύσιμα, με την τιμή της αμόλυβδης να σπάει το φράγμα των 2 ευρώ στα νησιά μας, ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φθάσει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 4 λεπτά το λίτρο, ενώ σήμερα αναμένεται νέα τιμοληψία από την Διεύθυνση Εμπορίου. Ανάλογη είναι η αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης, που φλερτάρει με το 1,70 ευρώ, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης που συνεχίζει να διατίθεται μέχρι το τέλος του μήνα και φθάνει το 1,32 ευρώ το λίτρο. Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση στα πρατήρια είναι αυξημένη αυτό το διάστημα, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που ευνοούν τις μετακινήσεις, αλλά και του κύματος των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται διάφορα μέρη του νησιού.

Οι ξαφνικές ανατιμήσεις των καυσίμων αποδίδονται στην άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε σχεδόν κατά 10 δολάρια και από τα επίπεδα των 80 δολαρίων έχει διαμορφωθεί πάνω από τα 90 δολάρια. Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, η αναπροσαρμογή των τιμών από τις εταιρείες είναι συνέπεια της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται μετά από τον χειμώνα. Οι “καυτές” τιμές στα νησιά μας οφείλονται και στο υψηλό κόστος των μεταφορικών. 

 

Το ράλι συνεχίζεται

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται κάποια μείωση στις τιμές το προσεχές διάστημα, αλλά αντίθετα, περαιτέρω αύξηση. Ένας επιπλέον λόγος που οδηγεί σε αυτή την εκτίμηση είναι οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί με τη νέα νομοθεσία. Τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα αντιμετωπίσουν οικονομικές προκλήσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους, με στόχο να μειώσουν τη ρύπανση που προκαλούν. Έτσι λοιπόν, θεωρείται αρκετά πιθανό ότι ένα μέρος αυτών των εξόδων θα περάσουν στην τελική τιμή των καυσίμων.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, Νίκος Βελετάκης, όλα εξαρτώνται από τις τιμές του βαρελιού διεθνώς, αλλά και από τα αποθέματα που έχουν τα διυλιστήρια. Σημαντικό ρόλο βέβαια διαδραματίζουν αυτό το διάστημα και οι σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία, όπως είπε με νόημα ο ίδιος: «Δεν διαμορφώνουμε εμείς τις τιμές αλλά οι εταιρείες. Επομένως, ανάλογα με την χονδρική τιμή διαμορφώνεται και η λιανική. Η απλή λογική λέει ότι με βάση την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες από τις οποίες προμηθευόμαστε και τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες. Και σαφώς οι αυξήσεις φαίνονται κατ’ αρχήν στο πρώτο κύριο προϊόν, που είναι το καύσιμο και στη συνέχεια παρασύρονται κι όλα τα άλλα».

Ο κ. Βελετάκης σημείωσε επίσης ότι η υψηλή φορολογία του κράτους στα καύσιμα δεν επιτρέπει στις τιμές να μειωθούν και να είναι προσιτές για τους οδηγούς, ντόπιους και επισκέπτες: «Η αγορά των καυσίμων αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το βασικό εισπρακτικό κέρδος για το κράτος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που φορολογεί συνεχώς τα καύσιμα και γι’ αυτό είναι από τις πιο ακριβές χώρες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

 

Αυξημένη κίνηση

Σε ό,τι αφορά την κίνηση, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει αισθητή αύξηση αυτή την περίοδο σε όλο το νησί, αν και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική σεζόν. «Η κίνηση είναι αυξημένη τις τελευταίες εβδομάδες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια και οι οδηγοί έχουν πλέον συνηθίσει αυτές τις αναπροσαρμογές των τιμών αφού έχουμε φθάσει και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Εκτός από τους ντόπιους, έχουμε πολλά ενοικιαζόμενα και ξένα αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους του νησιού μας. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα είναι καλό, ανεξαρτήτως των τιμών στα καύσιμα και η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε αυτή την κίνηση για να δουλέψουμε κι εμείς και όλοι οι επαγγελματίες που έχουμε δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από διάφορες καταστάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των βενζινοπωλών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img