Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Φωτισμός LED και στη δυτική Λέσβο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Θα αντικατασταθούν 9.000 φωτιστικά σε όλο τον Δήμο με κόστος 4,5 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ

Έτοιμος να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση του φωτισμού είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αφού μετά από αρκετά εμπόδια ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που ξεκίνησε από το 2021, αλλά έμπλεξε σε ενστάσεις και προσφυγές. Ο φάκελος βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και αναμένεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αντικατάσταση 9.000 περίπου φωτιστικών με νέα, σύγχρονα τύπου LED, σε όλο το Δήμο. Πρόκειται για αντίστοιχο έργο με αυτό που εκτελείται από τον Δεκέμβριο στη Μυτιλήνη και αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα του δημοτικού φωτισμού στις πόλεις και ακόμη περισσότερο στα χωριά. 

Η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δημοτικού φωτισμού υπήρξε μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και στρατηγικός στόχος για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Βάσει της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε, η αντικατάσταση του υπάρχοντος δημοτικού φωτισμού με νέο σύγχρονο και με παράλληλη αντικατάσταση των καλωδιώσεων, θα προσφέρει στο Δήμο οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας έως και 70% και θα τον απαλλάξει πλήρως από το δυσβάστακτο κόστος της συντήρησης.

Η χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης γίνεται μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη μεταξύ του Δήμου και του Ιδιωτικού Τομέα, ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Ο ανάδοχος ιδιώτης που προέκυψε από τον διαγωνισμό θα έχει την πλήρη ευθύνη της άριστης λειτουργίας του συστήματος φωτισμού για 12 χρόνια. 

Το κόστος του έργου φθάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ περίπου και η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλουν οι δημότες καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου των 12 ετών, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση. Ο Δήμος δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από ιδίους πόρους, αλλά απεναντίας θα λαμβάνει το 30% του συνόλου των ανταποδοτικών τελών.

 

Άμεση αποκατάσταση βλάβης

Τα οφέλη για τους πολίτες είναι πολλαπλά, αφού τα φωτιστικά LED εκπέμπουν πιο δυνατό και καθαρό φως. Επιπλέον, κάθε βλάβη – πρόβλημα στον οδοφωτισμό θα αποκαθίσταται σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών, αφού το συμφωνητικό – σύμβαση περιλαμβάνει 12ετή εγγύηση καλής λειτουργίας για τα φωτιστικά, με τη βοήθεια του συστήματος της τηλεδιαχείρισης που θα εγκαταστήσει ο ανάδοχος. Παράλληλα, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι (ηλεκτρολόγοι) αλλά και μεγάλοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημότη, αφού ο Δήμος δεν θα συντηρεί τα φωτιστικά, δεν θα διατηρεί καλαθοφόρο όχημα για τις ανάγκες οδοφωτισμού, δεν θα προβαίνει στην αγορά αναλώσιμων (φωτιστικών, λαμπών, ασφαλειών, κ.ά.). 

Ακόμη, με τη χρήση σύγχρονων φωτιστικών LED ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα μελλοντικά να αναπτύξει και να προσφέρει και εφαρμογές Έξυπνης Πόλης (Έλεγχο Στάθμευσης, διαχείριση Απορριμμάτων, διαχείριση Στάσης και άλλα).

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Επιπλέον, ο ανάδοχος έχει εγγυηθεί ποσοστό εξοικονόμησης προς όφελος του Δήμου που κυμαίνεται μεταξύ 10% – 30% της συνολικής εξοικονόμησης. Έτσι για παράδειγμα, αν ένας Δήμος καταναλώνει 1.000.000kWh και η εξοικονόμηση που θα εγγυηθεί ο ανάδοχος είναι 70%, η νέα κατανάλωση του Δήμου θα είναι 300.000kWh. Η διαφορά των 700.000kWh, που είναι η ενέργεια που εξοικονομείται, θα μοιραστεί μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου. Ο ανάδοχος θα λάβει μεταξύ 70% – 90% της εξοικονόμησης αυτής και θα την χρησιμοποιήσει προκειμένου να αποσβέσει την επένδυσή του. Αλλά και ο Δήμος θα λάβει μεταξύ 10% – 20% κι έτσι θα έχει περισσότερα διαθέσιμα ανταποδοτικά τέλη για χρήση στα πλαίσια της λειτουργίας του Δήμου.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, «θεωρώ αυτό το έργο ένα από τα μεγαλύτερα που θα γίνουν στον Δήμο μας και παρ’ ότι υπήρξε καθυστέρηση στην διεξαγωγή του διαγωνισμού, είμαστε πλέον έτοιμοι να το υλοποιήσουμε. Πρόκειται για μία επένδυση, η απόδοση της οποίας θα έχει άμεσα αποτελέσματα συμβάλλοντας και στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αλλά και στην βελτίωση της ασφάλειας και της ενεργειακής απόδοσης στις υποδομές του Δήμου μας. Θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες λειτουργίας και κυρίως της συντήρησης του δημοτικού φωτισμού και φυσικά, θα έχουμε και ένα αισθητικό αποτέλεσμα αντάξιο των πανέμορφων οικισμών της Δυτικής Λέσβου», σημείωσε ο ίδιος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img