Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Φωτιστικά LED σε όλο το Δήμο Μυτιλήνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αλλάζει τα φώτα σε όλο το Δήμο Μυτιλήνης η Δημοτική Αρχή με την σύμβαση που υπέγραψε χθες με την κοινοπραξία «ΚΞ GLOΒEUSIF», που ασχολείται με την ανάπτυξη και εμπορία φωτιστικών LED και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας για την εκτέλεση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων, με Εξοικονόμηση Ενέργειας, στον Δήμο Μυτιλήνης»….

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

  • Ξεκινά η αντικατάσταση των παλιών φωτιστικών που θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες και θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70%

Αλλάζει τα φώτα σε όλο το Δήμο Μυτιλήνης η Δημοτική Αρχή με την σύμβαση που υπέγραψε χθες με την κοινοπραξία «ΚΞ GLOΒEUSIF», που ασχολείται με την ανάπτυξη και εμπορία φωτιστικών LED και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας για την εκτέλεση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων, με Εξοικονόμηση Ενέργειας, στον Δήμο Μυτιλήνης». Η σύμβαση υπεγράφη από τον Στρατή Κύτελη και εκπρόσωπο της εταιρείας και το έργο θα εκτελεστεί μέσω της Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Η χρηματοδότηση της επένδυσης γίνεται με τη μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα, (δηλαδή με τη συνεργασία του Ιδιωτικού Τομέα και Δήμου) ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Το έργο δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο τον ανάδοχο, ο οποίος μέσα σε 6 μήνες θα αντικαταστήσει σε όλους τους δημοτικούς δρόμους του Δήμου όλα τα φωτιστικά σώματα συμβατικής τεχνολογίας με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Η αποπληρωμή της επένδυσής του θα συντελεστεί μέσω των ανταποδοτικών τελών με τιμές του 2020 από το Δήμο, καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου των 12 ετών, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών. Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, «ο Δήμος, όχι μόνο δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ αλλά απεναντίας θα λαμβάνει το 20% του συνόλου των ανταποδοτικών τελών, γιατί ο ανάδοχος, για να αποσβέσει την επένδυσή του θα εξασφαλίσει, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, 70% – 75% εξοικονόμηση της ενέργειας».

Τα οφέλη για τους δημότες, που είναι και το ζητούμενο, έγκεινται στο ότι τα φωτιστικά LED εκπέμπουν πιο δυνατό και καθαρό φως, κάθε βλάβη – πρόβλημα στον οδοφωτισμό αποκαθίσταται από τον ανάδοχο σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών, αφού το συμφωνητικό – σύμβαση περιλαμβάνει 12ετή εγγύηση καλής λειτουργίας για τα φωτιστικά με τη βοήθεια του συστήματος της τηλεδιαχείρισης που εγκαθίσταται, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι (ηλεκτρολόγοι) αλλά και μεγάλοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη άλλων αναγκών, δεδομένου ότι αφού ο Δήμος δεν θα συντηρεί τα φωτιστικά, δεν θα διατηρεί καλαθοφόρο όχημα για τις ανάγκες οδοφωτισμού και δεν θα προβαίνει στην αγορά αναλώσιμων (φωτιστικών, λαμπών κ.ά.) και τέλος, με τη χρήση σύγχρονων φωτιστικών LED, που είναι έτοιμα να δεχτούν εφαρμογές έξυπνης πόλης, ο Δήμος ετοιμάζει το πρόγραμμα για να προσφέρει τον έλεγχο στάθμευσης, τη διαχείριση απορριμμάτων, τη διαχείριση στάσης λεωφορείων και άλλα.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσε ότι «με αυτό το έργο που ήταν εξαρχής βούλησή μου θα επιτευχθεί η επιζητούμενη επί δεκαετίες εύρυθμη και οικονομική λειτουργία του οδικού μας φωτισμού». Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατής Τζιμής, επεσήμανε ότι «είναι ένα πρωτοποριακό έργο στο νησί μας που έρχεται να λύσει το πρόβλημα του οδοφωτισμού με τον αμεσότερο τρόπο και με το δυνατό λιγότερο κόστος, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Χαίρομαι που οι προτάσεις και οι προσπάθειές μας για να φθάσουμε στο σημείο της σύμβασης απέδωσαν και βρήκαν σύμφωνους σχεδόν όλους τους συναδέλφους μου, Δημοτικούς Συμβούλους».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img