Φοβούνται μη γίνει ποτάμι η προκυμαία

Spread the love


  • Αντίθετοι με το τοιχίο οι καταστηματάρχες φοβούνται ότι θα συγκρατεί τα νερά της βροχής που θα πλημμυρίζουν τα μαγαζιά τους
  • «Η Μυτιλήνη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά» προειδοποιεί ο Γιάννης Μουτζούρης, ενώ ηχηρά παρεμβαίνει ο Κώστας Κορδώνης
Η προκυμαία της Μυτιλήνης και το τοιχίο που κατασκευάζεται και θα λειτουργεί αποτρεπτικά στο να καταλήγουν προς τη θάλασσα τα νερά της βροχής.

Την έντονη ανησυχία κατοίκων και καταστηματαρχών για το ενδεχόμενο πλημυρών στο κέντρο της Μυτιλήνης τροφοδοτούν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές όπως η Θεσσαλία, στις οποίες καταγράφηκαν πρωτόγνωρες εικόνες.  Η ανησυχία αυτή έχει φτάσει μέχρι το γραφείο του Δημάρχου Στρατή Κύτελη δια μέσω του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννη Μουτζούρη, με μήλο της Έριδος το τοιχίο που κατασκευάζεται κατά την ανάπλαση της προκυμαίας. Καθώς τα τελευταία χρόνια σχεδόν κάθε χειμώνα παρατηρείται τουλάχιστον μία φορά να πλημμυρίζει η προκυμαία και τα νερά να φτάνουν στο ύψος του πεζόδρομου, δεδομένου πως τα φρεάτια δεν προλαβαίνουν να το απορροφήσουν, η κατασκευή του τοιχίου στο έργο της ανάπλασης τροφοδοτεί την ανησυχία μετατροπής της προκυμαίας σε ποτάμι και ανακοπής της διεξόδου των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα, με συνέπεια να μεγαλώνει ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα απέναντι μαγαζιά.

Ελάχιστα ανοίγματα κατά μήκος, τα οποία δεν επαρκούν σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης

Όπως εξήγησε σε παρέμβασή του στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, «εμείς δεν έχουμε τεχνικές γνώσεις, αλλά προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις με την κοινή λογική και έχουμε απευθυνθεί σε μηχανικούς, οι οποίοι μας έχουν επισημάνει ότι η Μυτιλήνη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά που σημαίνει ότι έχουμε γύρω-γύρω βουνά και μπροστά μας τη θάλασσα, όπου καταλήγουν τα νερά της βροχής. Η κατασκευή του τοιχίου στην ανάπλαση της προκυμαίας, κατά τη γνώμη μου, είναι άστοχη και έρχεται να αποτελέσει φράχτη σε περίπτωση νεροποντής, ώστε τα νερά να μη βρουν διέξοδο στη θάλασσα, όταν τα φρεάτια δεν θα επαρκούν. Αυτό έχει αποδειχθεί άλλωστε πολλές φορές και πέρυσι τον χειμώνα, αφού τα προηγούμενα χρόνια το νερό της βροχής σε πλημμύρες έφτασε στο ύψος της προκυμαίας, καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο στη θάλασσα. Τώρα, όμως, θα έχουμε μπροστά ένα τοιχίο που δεν θα το αφήνει και θα μετατρέπει την προκυμαία σε ποτάμι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται απέναντι και για τον κίνδυνο πλημμυρών που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε τη γνώμη ότι αυτό το τοιχίο δεν θα πρέπει να συνεχιστεί καθ’ όλο το μήκος της προκυμαίας, άλλωστε δεν εξυπηρετεί σε κάτι» είπε ο κ. Μουτζούρης.

Μέχρι τώρα η προκυμαία δεν είχε κάποιο τοιχίο, οπότε σε περίπτωση πλημμύρας τα νερά κατέληγαν στη θάλασσα.

Ηχηρή παρέμβαση Κορδώνη

Ηχηρή, όμως, είναι η παρέμβαση και από τον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστα Κορδώνη, ενός ανθρώπου που κατά κοινή ομολογία άφησε πίσω του σημαντικό έργο στον συγκεκριμένο φορέα. Βλέποντας σήμερα την ανάπλαση της προκυμαίας κάνει λόγο για «εξάμβλωμα», αναφερόμενος στο τοιχίο, καλώντας τους υποψήφιους δημάρχους και τους υποψηφίους για την Κοινότητα Μυτιλήνης να τοποθετηθούν.

Οι αναπλάσεις δεν γίνονται κάθε μέρα αλλά κάθε 100 χρόνια και είναι κρίμα να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της προκυμαίας και να αφήσει πίσω της περιμετρικά αυτό το εξάμβλωμα, το οποίο δεν έχει κανένα «λειτουργικό ρόλο» είπε ο κ. Κορδώνης. Και συνέχισε: «Αυτό που γίνεται είναι έγκλημα και αισθητικά και λειτουργικά. Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει προκυμαία με τέτοιο τοιχίο. Οι καταστηματάρχες ανησυχούν για το ενδεχόμενο πλημμυρών, καθώς όταν έχουν από τη μία το τοιχίο και από την άλλη τα μαγαζιά, ο δρόμος της προκυμαίας θα μετατραπεί σε ποτάμι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Για το έργο αυτό οφείλουν άμεσα να παρέμβουν και να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, καθώς και οι υποψήφιοι για το Κοινοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Είναι έγκλημα να δημιουργηθεί περιμετρικά ένας φράχτης στην προκυμαία και η κατασκευή του πρέπει να σταματήσει».

Ο Στρατής Τζιμής

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα χαρακτηρίζει όλο αυτό το θέμα ο Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής, ο οποίος σημειώνει ότι η μελέτη προέβλεψε το τοιχίο, καθώς στην εξωτερική πλευρά πρόκειται να λειτουργήσει ποδηλατόδρομος και για αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό και ελάχιστα ανοίγματα που να επικοινωνούν οι δύο πλευρές. Όπως εξηγεί ο κ. Τζιμής: «δεν υπήρχε περίπτωση ούτε 1 ευρώ να έδινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση του έργου αν δεν κάναμε τον ποδηλατόδρομο στο κέντρο της Μυτιλήνης, καθώς πρέπει τα έργα αυτά να ενθαρρύνουν τη χρήση φιλικών μέσων μεταφοράς προς το περιβάλλον».

Στην ερώτησή μας προς τον κ. Τζιμή πώς θα λειτουργήσει ο ποδηλατόδρομος εξωτερικά του τοιχίου, αφού τώρα σταθμεύουν αυτοκίνητα, ο ίδιος εξήγησε ότι «η στάθμευση των αυτοκινήτων στη μία πλευρά της προκυμαίας είναι προσωρινή, καθώς όταν θα λειτουργήσει ο ποδηλατόδρομος δεν θα μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα και για αυτόν τον λόγο υπάρχει το τοιχίο, ώστε να λειτουργεί ο προβλεπόμενος διαχωρισμός» είπε καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος.

Ωστόσο, καθώς η ανησυχία των επαγγελματιών, και όχι μόνο, είναι αυξημένη για τον κίνδυνο πλημμυρών, έπρεπε να προβλεφθεί η κατασκευή περισσότερων φρεατίων που να μπορούν σε ένα φαινόμενο ισχυρής βροχόπτωσης να λειτουργήσουν, αποτρέποντας την πλημμύρα. Και, δυστυχώς, ο αριθμός φρεατίων είναι ο ίδιος που ίσχυε και πριν την ανάπλαση, πράγμα που σημαίνει ότι η προκυμαία δεν θα γλιτώσει από τις πλημμύρες. Μόνο που αυτή τη φορά θα έχει και ένα φράγμα που θα αποτρέπει το νερό να καταλήξει στη θάλασσα!

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση