Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Φουντώνει ξανά ο κορονοϊός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αυξημένα τα κρούσματα μετά το Δεκαπενταύγουστο, παρότι η προσέλευση των πολιτών για τεστ Covid παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Η πορεία του κορονοϊού στη Λέσβο βαίνει συνεχώς αυξανόμενη από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου μέχρι τώρα, με άλλα λόγια τον τελευταίο μήνα η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι πιο έντονη. Όσον αφορά στα επίπεδα της συμπτωματολογίας παραμένουν ήπια και μπορεί να πει κανείς ότι όσοι προσβάλλονται από τον κορονοϊό τον περνούν «στο πόδι», αυτό το διάστημα. Εκεί που εντείνεται η ανησυχία για τους πολίτες είναι τι θα γίνει από σήμερα με τον συγχρωτισμό των μαθητών, καθώς ανοίγουν τα σχολεία χωρίς κάποια πρόσθετα μέτρα προστασίας, μια και επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος.

Πάντως τον τελευταίο μήνα η χρήση της προστατευτικής μάσκας σε πολίτες έχει αρχίσει να κάνει και πάλι έστω και αραιά την εμφάνισή της μετά από ένα σχετικά ξέγνοιαστο καλοκαίρι, μόνο που τώρα όταν βλέπει κανείς κάποιον με μάσκα στο δρόμο θεωρεί ότι έχει προσβληθεί από κορονοϊό και τη χρησιμοποιεί για να μην διασπείρει τη νόσο!

Χαλαρά στο νοσοκομείο 

Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη, αυτό το διάστημα το νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν έχει νοσηλείες ατόμων με επιπλοκές από τον κορονοϊό και είναι άδειο, με εξαίρεση μία περίπτωση που νοσηλευόταν. Το Βοστάνειο για παρατεταμένο διάστημα έχει ηρεμήσει από τον Covid-19, ωστόσο – όπως όλα δείχνουν – παρότι την περσινή άνοιξη ο ιός φάνηκε να μας εγκαταλείπει, τελικά στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήρθε για να μείνει συνεχίζοντας να απασχολεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ένα πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων, ενώ τώρα τον τελευταίο μήνα τα κρούσματα αυξάνονται.  

Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου το στέλεχος των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας Σταυρούλα Τσαΐρη «ο αριθμός των τεστ που γίνονται από πολίτες για κορονοϊό παραμένει μικρός και είναι λογικό για την εποχή που διανύουμε. Μπορώ να σας πω όμως ότι στα λίγα τεστ που κάνουμε έχουμε θετικά αποτελέσματα της τάξης του 30% και για να το πούμε απλά να το καταλάβουν οι αναγνώστες σας, στα 10 τεστ τα 7 είναι αρνητικά. Σε σχέση με τον Ιούλιο και το πρώτο διάστημα του Αυγούστου ο κορονοϊός τώρα είναι πιο αισθητός, καθώς μέχρι το Δεκαπενταύγουστο δεν είχαμε ιδιαίτερο αριθμό κρουσμάτων. Μετά το Δεκαπενταύγουστο όμως άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα και μπορώ να σας πω ότι περί τα τέλη Αυγούστου είχαμε ένα κύμα ανησυχητικά  αυξημένο, καθώς τα ποσοστά των θετικών κρουσμάτων ήταν σε κάποια στιγμή υψηλότερα από ό,τι τώρα και ήρθε μέρα που είχαμε και 9 θετικά τεστ στα 20».

Την ίδια ώρα η εκπαιδευτική κοινότητα υποδέχεται τους μαθητές από σήμερα Δευτέρα για τη νέα σχολική χρονιά, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχουν νέα μέτρα πρόληψης και προστασίας παρά μόνο συστάσεις για εθελοντική χρήση μάσκας και πλύσιμο των χεριών. Σύμφωνα με την Συντονίστρια ιατρό των Κλιμακίων του ΕΟΔΥ στη Λέσβο Ελεονώρα Μανιάτη, «μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουμε την εικόνα για το προς τα πού κατευθύνεται ο κορονοϊός και λόγω του συγχρωτισμού των μαθητών στα σχολεία».  

Όπως είπε η ίδια «έχουμε φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο που με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού η συμπτωματολογία στους περισσότερους πολίτες είναι ελαφριά. Με το άνοιγμα των σχολείων περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων και αυτό θα φανεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν και εμείς ως κλιμάκια του ΕΟΔΥ είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για μαζικούς ελέγχους, όπου μας καλέσουν και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε και γι’ αυτό οι κινητές ομάδες μας, όπως βλέπετε, είναι παρούσες στη Λέσβο χειμώνα-καλοκαίρι». 

Αυτό το οποίο επισημαίνει η κ. Μανιάτη είναι η ανάγκη να αξιοποιούνται τα δωρεάν τεστ που παρέχονται στους πολίτες μέσω των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και να μην αδιαφορούν όσοι έχουν κάποια συμπτωματολογία κρυολογήματος υπό το φόβο μην τεθούν σε περιορισμό: «Όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε κορονοϊό και προσέχουμε να μην το μεταδώσουμε στους γύρω μας αυτό, εκτός από υπεύθυνη στάση λειτουργεί αποτρεπτικά στην έξαρση της νόσου. Να γιατί πρέπει όλοι να λειτουργούμε με υπευθυνότητα έχοντας στο μυαλό μας το όφελος του συνόλου γιατί όλοι θέλουμε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Δεν θα πρέπει όταν έχουμε κάποια συμπτωματολογία να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν έχουμε κορονοϊό και να μην κάνουμε τεστ. Αντιθέτως θα πρέπει να κάνουμε τεστ γιατί αν έχουμε και δεν το γνωρίζουμε, αυτό μπορεί να προκαλέσει και συνέπειες στους πατεράδες και στους παππούδες μας, δηλαδή στα άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουμε γύρω μας».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img