Αυτή η ομορφιά της εναλλαγής των εποχών, είναι όλα τα λεφτά σ’ αυτή τη ζωή.
Γεια σου λατρεμένο ελληνικό καλοκαίρι. Σε χορτάσαμε και τώρα πάμε γι’ άλλα.
Η πρώτη ψιχάλα πάντα με έβαζε σε άλλη διαδικασία.
Δεν θέλω να θυμάμαι το σχολείο… τι καλά που είμαι εδώ που είμαι! Μόνο η ηλικία να ήταν άλλη…
Μια ελαφριά αλλαγή στο φως, ιδανική ψυχρούλα, δροσοσταλίδες στους κάκτους.
Στο εστιατόριο τα βράδια επιθυμώ τα κόκκινα κρασιά στη σωστή θερμοκρασία.
Το ψητό θέλω να βγάζει λίγη λιπαρότητα, η σαλάτα να έχει και κείνο το ψημένο τυρί με ζεστή κρούστα.
Θέλω και σοκολάτες. Μια γεύση στιβαρή που δεν την επιθυμώ στις ζέστες του καλοκαιριού.
Η δροσιά θέλει άλλες ζεστασιές.
Οι φίλοι μαζεύτηκαν πάλι.
Αναζητούν ξανά τις βραδινές συντροφιές παρέα με κρασί και μεζέ.
Η τάση παραμένει στο comfort.
Ε, ναι, πια θέλω μια άνεση, να τσιμπήσω κάτι μικρό, νόστιμο, διακριτικό που να μην φωνασκεί πολύ. Δεν θέλω αφρούς και τελείες.
Το κεφτεδάκι μοσχομυρίζει κύμινο, η κρέμα έχει βανίλια, το χταπόδι έγινε με κρασί.
Κανονικά πράγματα.
Στα μπαράκια με λίγες μπρουσκέτες, με τάπας, με μεζέ και ποτό, κοκτέιλ, κρασί ή ουζάκι.
Τώρα πια όλα τα άλλα εκείνα που μου δυσκολεύουν τη ζωή δεν τα μπορώ.
Τώρα με πιάνει και η μανία να φτιάξω ψωμί στο σπίτι. Με εκείνο το προζύμι από τον ευλογημένο βασιλικό του Σταυρού. Τραγανή κόρα, αφράτη ψίχα, λίγη ξινίλα.
Τι νομίζετε πως είναι ο επιούσιος άρτος; Λίγο αλεύρι, νερό, αλάτι και προζύμι. Τα καλύτερα είναι τα απλούστερα.
Το ψωμί όμως θέλει και αγάπη και φροντίδα. Δεν ζυμώνεις ψωμιά αν δεν το νιώθεις.
Δεν φουσκώνει η ζύμη αν δεν πάρει την ενέργεια από τα χέρια σου και την ψυχή σου.
Καθώς σε λίγο θ’ αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα, η φύση αλλάζει, εμείς παίρνουμε άλλες εντολές. Πιο εσωτερικές. Μια γλυκιά νοσταλγία, να λίγο ψωμί με χαρουπάλευρο και λίγο αστικό κέικ με μούστο.
Καλό φθινόπωρο!
Ψωμί από χαρουπάλευρο
Υλικά
700 γρ. αλεύρι μαλακό
160 γρ. χαρουπάλευρο
1/2 κιλό νερό
2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
16 γρ. νωπή μαγιά
150 γρ. καρύδια
16 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη νωπή μαγιά με χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε τη μαγιά στο μείγμα με το αλεύρι και το χαρουπάλευρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε νερό, ελαφρώς χλιαρό.
Ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώνουμε. στο χέρι για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρύδια στο ζυμάρι. Λαδώνουμε το ταψί μας. Πλάθουμε μια φραντζόλα, τη λαδώνουμε και την τοποθετούμε στο ταψί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε στους 210 βαθμούς Κελσίου 30-35 λεπτά περίπου.
Κέικ με μούστο
Υλικά
1½ ποτήρι ηλιέλαιο
2 ποτήρια πετιμέζι
1 κ.σ. κοφτή σόδα σκόνη
4 κ.σ. ούζο
1 κ.γ. κανέλα
γαρίφαλο σκόνη
2-3 πορτοκάλια χυμός και ξύσμα
1 αλεύρι φαρίνα
½ ποτήρι κανέλα
2 κ.σ. σουσάμι
1/2 κούπα καρύδι χοντροκομμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε μισό ποτήρι με νερό και 2 ξυλάκια κανέλας και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά τη σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το πετιμέζι, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σε στρογγυλό ταψί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και προσθέτουμε το σουσάμι. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε κομμάτια για σερβίρισμα.