Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

«Γάμος αλά ελληνικά»

  • Αναμένονται και άλλες αλλαγές στη σύνθεση της Περιφερειακής Αρχής από τον Κώστα Μουτζούρη
  • Ηγεμονική αυτοδυναμία αποκτά ο Περιφερειάρχης, ενώ η παράταξη Καλογήρου διαλύεται

Τον χθεσινό ορισμό της Σουλτάνας Ανδρεάδου και του Λεωνίδα Αθηνάδη ως θεματικών Αντιπεριφερειαρχών από τον Κώστα Μουτζούρη, πρόκειται – σύμφωνα με πληροφορίες – να ακολουθήσει σύντομα και εκείνος του Στρατή Κυρατζή, που… «ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας» και βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη μεταπήδησή του στην Περιφερειακή Αρχή και μάλιστα με εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Οι δύο πρώτοι, ήταν αυτοί που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου με τη δήλωση της ανεξαρτητοποίησής τους από την παράταξη Καλογήρου στις αρχές του μήνα, για να ακολουθήσουν λίγες μέρες αργότερα οι ανεξαρτητοποιήσεις του Παντελή Μπουρνιά και του Παναγιώτη Γενούζου. Με την ανάληψη χαρτοφυλακίου και από τον κ. Κυρατζή, ουσιαστικά ολοκληρώνεται το σκηνικό διάλυσης της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ταυτόχρονα όμως δημιουργείται αναστάτωση και στην τρέχουσα σύνθεση της Περιφερειακής Αρχής. Και αυτό, γιατί οι διαθέσιμες θέσεις Αντιπεριφερειαρχών έχουν “στερέψει” και ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αναμένονται αλλαγές, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ορισμός της κ. Ανδρεάδου στη θέση της Αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα την Ανάδειξη και Προώθηση Προϊόντων Βορείου Αιγαίου και του κ. Αθηνάδη σε εκείνη του Αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα σε θέματα Επιχειρηματικότητας και Επικοινωνίας, είχε μάλλον τυπικό χαρακτήρα. Επισήμως από τον κ. Μουτζούρη επικοινωνείται ως απλή πλήρωση των δύο κενών θέσεων, που υπήρχαν από το ξεκίνημα της θητείας, έστω κι αν προκύπτει ως αποτέλεσμα των συζητήσεων συνεργασίας, που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Πολύ πιο «βαρύ», όμως, αναμένεται να είναι το χαρτοφυλάκιο του κ. Κυρατζή, που όχι μόνο θα αντικαταστήσει αναπόφευκτα κάποιον εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχη ελλείψει κενών θέσεων, αλλά πιθανόν να αναλάβει «πρώτης κλάσης» αρμοδιότητες, που προς το παρόν κατέχει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης. Αρμοδιότητες, που αποτελούν θέμα της συζήτησης του Περιφερειακού Συμβούλου με τον κ. Μουτζούρη, όπως επίσης και η εναλλακτική της προεδρίας ή της αντιπροεδρίας της Οικονομικής Επιτροπής. 

 

Οι συζητήσεις

Η προσέγγιση των δύο πλευρών βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί και κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στον κ. Μουτζούρη και τον κ. Κυρατζή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο διαψεύδονται από επίσημες πηγές, παρών στη συνάντηση αυτή ήταν και ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος όμως σε κάθε περίπτωση είχε βρεθεί πρόσφατα και στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Κυρατζή σε εκδήλωση στην Ανεμότια. Ο Βουλευτής, άλλωστε, φαίνεται να προκρίνει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών, μια εξέλιξη που φέρνει ξανά «κοντά» τους δύο πολιτικούς και παλιούς συνεργάτες, η σχέση των οποίων είχε χαλάσει στο διάστημα που προηγήθηκε των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο κ. Κυρατζής δεν έχει δώσει ακόμη την τελική του απάντηση, καθώς συζητά για το θέμα με την κ. Καλογήρου. Άλλωστε, ο ίδιος είχε άτυπα εξελιχθεί σε εκπρόσωπο της παράταξης λόγω της απουσίας της επικεφαλής της, και η μεταπήδησή του στην Περιφερειακή Αρχή αναμφισβήτητα έχει διαφορετική βαρύτητα από εκείνη άλλων Περιφερειακών Συμβούλων, και πρακτικά «κατεβάζει διακόπτη» στην παράταξη, που επί της ουσίας διαλύεται, ακόμα κι αν πίσω μένουν προς το παρόν πολύ δυνατά στελέχη. Διάλυση, που δεδομένων των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κ. Καλογήρου σε κεντρικό πια επίπεδο, και παρά την επαφή της με τα μέλη της παράταξης και τις προσπάθειές της για το αντίθετο δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

 

Έρχονται αλλαγές

«Θα γίνουν αλλαγές στην σύνθεση της Περιφερειακής Αρχής, οι οποίες θα ανακοινωθούν προς τον Οκτώβριο», ανέφερε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Μουτζούρης, επιβεβαιώνοντας αυτό που προκύπτει ως εύλογο συμπέρασμα έπειτα από την πλήρωση όλων των θέσεων Αντιπεριφερειαρχών, αλλά και με δεδομένο ότι διαπραγματεύεται και άλλες θέσεις ευθύνης με μέλη της παράταξης Καλογήρου. Με λίγα λόγια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε κάποιον εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχη εκτός Περιφερειακής Αρχής, με το μόνο σίγουρο (εκτός εξαιρετικού απροόπτου…) να είναι πως αυτή δεν θα είναι η Αναστασία Αντωνέλλη

Από την παράταξη του κ. Μουτζούρη, ο Παντελής Βρουλής, ο Δημήτρης Κουρσουμπάς και ο Νίκος Νύκτας είναι εκείνοι, που κατέχουν θέση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, όπως και ο Παναγιώτης Χριστόφας και ο Στέλιος Καμπούρης από την παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ με το Βόρειο Αιγαίο». Όποια κι αν είναι η απόφαση του Περιφερειάρχη για τις επικείμενες αλλαγές, λοιπόν, είναι δεδομένο ότι αυτή θα προκαλέσει τριγμούς είτε σε επίπεδο ενδοπαραταξιακών ισορροπιών, είτε σε επίπεδο συνεργασιών.

Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι προκύπτει από όλες αυτές τις εξελίξεις είναι μια ηγεμονικού τύπου αυτοδυναμία του Κώστα Μουτζούρη. Η παράταξη του Περιφερειάρχη αναδείχθηκε δεύτερη σε ψήφους στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και με δεδομένο το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν εξασφάλιζε την αυτοδυναμία μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έδιναν τη δυνατότητα πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή, σε διάστημα δύο ετών και μέσα από τις συνεργασίες που επιδίωξε κατάφερε να έχει μια σημαντική πλειοψηφία σε κάθε επίπεδο.

Το ζήτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό η ηγεμονία αυτή και η στήριξη, που απολαμβάνει, θα έχει χρονικό ορίζοντα έως το τέλος της τρέχουσας θητείας ή θα έχει την ενισχυμένη στήριξη τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και δυνατών στελεχών, που ήδη συνεργάζονται μαζί του και στις επόμενες εκλογές. Είναι κάτι, που μένει να διαπιστώσουμε, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Όλα αυτά τη στιγμή, που έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες συγκρότησης ενός δυνατού αντίπαλου δέους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, όπου ανάμεσα στα πρόσωπα μεγάλου βεληνεκούς που συζητούνται γι’ αυτό είναι και δύο γνωστοί δημοσιογράφοι των Αθηνών, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη.