Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

“Γεφύρι της Άρτας” στο Πλωμάρι!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα προχωρήσουμε το έργο άρσης της επικινδυνότητας από τις κατολισθήσεις», δηλώνει ο Κ. Μουτζούρης

“Το γεφύρι της Άρτας” θυμίζει πια η ιστορία του δρόμου Πλωμαρίου – Μελίντας που ανοίγει και κλείνει για την κυκλοφορία κατά το δοκούν των αρμόδιων Υπηρεσιών, χωρίς να δίνεται οριστική λύση για την οδική ασφάλεια. Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές τοποθετήθηκε νέα πινακίδα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από τον συγκεκριμένο δρόμο, παραπέμποντας τους οδηγούς στον δρόμο προς Παλαιοχώρι. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι έντονες, όπως και της Προέδρου του Παλαιοχωρίου, Σοφίας Κακλαμάνου, οι οποίοι ζητούν από την Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα το έργο για την άρση του κινδύνου κατολισθήσεων, που είναι ο μόνιμος εφιάλτης των διερχόμενων οδηγών. 

Όπως είναι γνωστό, στο δρόμο Πλωμαρίου – Μελίντας καταγράφονται εδώ και πολλά χρόνια κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ιδιαίτερα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως βροχές, ενώ το ίδιο συνέβη και στον ισχυρό σεισμό του 2017. Μάλιστα τότε είχε αποκλειστεί για αρκετούς μήνες η πρόσβαση προς το Κάτω Χωριό που αποκαταστάθηκε, χωρίς όμως να εκτελεστεί το συνολικό έργο που απαιτείται για την οδική ασφάλεια σε όλο το μήκος του δρόμου. 

Για την υλοποίηση των έργων προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών από τις κατολισθήσεις είχε ανατεθεί μελέτη από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, που προέβλεπε υπολογισμούς και διαστασιολόγηση έργων αντιμετώπισης βραχοπτώσεων στα πρανή του δρόμου, σε 14 θέσεις και σε μήκος οδού 5 χλμ., ενώ είχε εξασφαλιστεί το ποσό των 4.000.000 ευρώ για την υλοποίηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Έκτοτε όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ανάθεση του έργου, επειδή εκκρεμούσε η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, η ΜΠΕ βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο έγκρισης και το έργο θα προχωρήσει: «Η πινακίδα τοποθετήθηκε αυθαίρετα και θα απομακρυνθεί άμεσα. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου αντιμετώπισης των κατολισθήσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Παλαιοχωρίου επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια να ανοίγει και να κλείνει ένας δρόμος επειδή δεν εκτελούνται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Η Μελίντα έχει τουλάχιστον 50 μόνιμους κατοίκους. Επίσης στην περιοχή κινούνται πολλά βαρέα οχήματα λόγω των νέων οικοδομών. Απαιτείται οριστική λύση χωρίς άλλες χρονοτριβές», τόνισε η κ. Κακλαμάνου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img