Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Γεμάτα πλοία και αεροπλάνα για το Πάσχα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Αύριο έρχεται το πρώτο τσάρτερ από Ολλανδία, αλλά έχουμε «χαμηλές πτήσεις» στις κρατήσεις

Σχεδόν γεμάτα είναι τα πλοία και τα αεροπλάνα που θα φτάσουν στη Μυτιλήνη τις επόμενες μέρες για τις διακοπές του Πάσχα, με την κορύφωση της επιβατικής κίνησης να ξεκινά από σήμερα. Οι επισκέπτες της Λέσβου, όμως, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι που κατάγονται από το νησί, με τις περιπτώσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών που επιλέγουν το νησί μας για να περάσουν τις άγιες αυτές ημέρες να είναι πολύ λίγες. Αντίστροφη η εικόνα για τους ντόπιους, που στην πλειοψηφία τους μένουν εδώ και δεν φεύγουν σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού για τις γιορτές.

«Η πληρότητα στα πλοία είναι της τάξης του 90% – 95%, με ελάχιστες διαθέσιμες καμπίνες. Οι περισσότεροι επιβάτες, όμως, είναι ντόπιοι που έρχονται με τις οικογένειές τους για τις γιορτές», επισημαίνει ο κεντρικός πράκτορας της Attica Group, Ηλίας Πίκουλος, προσθέτοντας πως αύριο Μεγάλη Πέμπτη θα υπάρξει και έκτακτο δρομολόγιο του «Νήσος Ρόδος» από Πειραιά για Μυτιλήνη με ενδιάμεσους σταθμούς σε Σύρο, Πάρο και Χίο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ημερών. 

«Υπάρχουν πολλές κρατήσεις στα αεροπορικά δρομολόγια και υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, αλλά από επιβάτες με καταγωγή από τη Λέσβο. Οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες που έρχονται στη Μυτιλήνη για Πάσχα είναι μεμονωμένες περιπτώσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επισημαίνοντας πως από σήμερα αναμένεται η σταδιακή κορύφωση της επιβατικής κίνησης. Αύριο, μάλιστα, περιμένουμε και την πρώτη άφιξη τσάρτερ με 100 περίπου Ολλανδούς τουρίστες. Αντίστοιχα, όσον αφορά τις αναχωρήσεις από τη Λέσβο περιγράφει την αντίστροφη κατάσταση με ανθρώπους που εργάζονται ή σπουδάζουν στο νησί μας και πηγαίνουν στις οικογένειές τους για το Πάσχα, με ελάχιστους ντόπιους να φεύγουν εκτός Λέσβου για διακοπές.

 

Σταθερές οι τιμές

Θετικό είναι το γεγονός ότι προς το παρόν τουλάχιστον οι τιμές τόσο στα ακτοπλοϊκά όσο και στα αεροπορικά εισιτήρια παραμένουν σταθερές. Όσον αφορά τα πλοία δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στο κόστος των επιβατικών εισιτηρίων, παρά μόνο στο εισιτήριο των φορτηγών από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα αεροπορικά εισιτήρια οι αυξήσεις έχουν περιοριστεί στα 2 με 2,5 ευρώ ανά κατηγορία ναύλου. 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, ωστόσο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα και το επόμενο διάστημα και αν θα «γλιτώσουμε» τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων για τη Λέσβο, που θα αποτελέσουν ένα ακόμη στοιχείο που δεν θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τους επισκέπτες του προορισμού.

 

Ποντάρουμε στους Έλληνες

Η επιβατική κίνηση των επόμενων ημερών, σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι επαγγελματίες του χώρου, δεν δείχνει πρακτικά «πρόωρο» ξεκίνημα της φετινής σεζόν, για την οποία το τοπίο είναι κάπως χλωμό. «Γενικά περιμένουμε πολλά φέτος και πάλι από την ελληνική αγορά και σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρυσι, χωρίς όμως να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα, καθώς ο Έλληνας ταξιδιώτης κάνει τις κρατήσεις του την τελευταία στιγμή. Δεν είμαστε όμως ευχαριστημένοι από τα επίπεδα κρατήσεων σε τσάρτερ από την Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Χατζηκυριάκος, που τονίζει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για ανατροπή της κατάστασης, χωρίς όμως να μπορούμε εμείς να την «προκαλέσουμε», θυμίζοντας την ανάγκη για δυναμική προβολή του προορισμού. 

«Τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Υστερούμε σοβαρά πλέον στο κομμάτι της προβολής και θα το βρούμε μπροστά μας, δεν θα έχουμε περιθώριο για πολλές κινήσεις» αναφέρει, σημειώνοντας τέλος πως από τις 30 Απριλίου και έως τις 8 Μαΐου αναμένεται το πρώτο κύμα από την αγορά της Τουρκίας, απ’ όπου υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον επισκεπτών. 

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις